Objavljeno: 31.3.2020 | Avtor: Miran Varga | Monitor April 2020

Intervju - Lepota bitcoin protokola je v njegovi preprostosti

Steve Shadders, tehnični direktor podjetja nChain in tehnični direktor projekta vozlišč Bitcoin Satoshi Vision (SV), je z nami delil vizijo razvoja bitcoina. Ta se vrača h koreninam in obljublja učinkovito platformo za plačila, glasovanja, nadomestil bi lahko celo internet.

Na konferenci Bitcoin SV smo slišali, da se bitcoin vrača h koreninam. Kaj to dejansko pomeni?

Primarni cilj projekta Bitcoin SV je uresničiti bitcoin zasnovo, kot jo je opisal Satoshi Nakamoto. To je popoln protokol, zaklenjen in stabilen. Drugi ključni del zasnove je ogromen obseg, saj nekatere odlične lastnosti bitcoina postanejo očitne šele, ko se celoten sistem poveča. V zadnjih 15 mesecih smo se zelo trudili za odpravljanje številnih škodljivih sprememb, ki so bile v bitcoin protokolu narejene v zadnjih 11 letih. Februarja letos smo izvedli nadgradnjo Genesis, ki je bila mejnik v obnovi protokola in odklepa polno funkcionalnost bitcoina, kakršna je bila zamišljena ob prvi izdaji. To počnemo preprosto zato, ker smo intenzivno preučili originalno zasnovo in ugotovili, da je ta edini način, kako lahko bitcoin deluje, če naj zagotavlja storitve celotni svetovni populaciji.

Bitcoin SV torej omogoča poslovne rešitve. Katere se bodo pojavile prve?

Panoge, ki prevzemajo vodilno vlogo v implementaciji bitcoina, so dobavne verige, internetne igre, medicina in finančne storitve. Vse te panoge imajo velike koristi od natančnega, preglednega vodenja evidenc in učinkovite izmenjave informacij. To je eden izmed preprostejših primerov uporabe bitcoina, zato je naravno, da je izhodišče na teh področjih. A ko bodo podjetja bolje spoznala, kako lahko bitcoin dvigne učinkovitost njihovega poslovanja in prinaša nove funkcionalnosti, bomo priče še veliko novim in naprednim načinom njegove rabe.

Ali se bo kriptovaluta bitcoin SV uporabljala za finančne storitve?

Zagotovo je najočitnejši primer rabe tokenizacija fiatnih valut, vrednostnih papirjev in drugih finančnih instrumentov. Številne lastnosti teh instrumentov je mogoče avtomatizirati in uveljaviti v skladu s pravili bitcoin skripta. Obdavčitev je še ena veliko področje rabe. Predstavljajte si scenarij, ko bi del plačila neposredno pristal na davčnem oddelku države – s tem bil lahko avtomatizirali celo vrsto zamudnih poslovnih procesov. Za mala in druga podjetja ta valuta predstavlja znaten prihranek stroškov, posebej če imajo opravka le z mikroplačili.

Kako si predstavljate splošno sprejetje bitcoina kot elektronskega denarja in zamenjavo za gotovino?

Menim, da je najverjetnejša pot, da bodo tokenizirane fiatne valute, zgrajene na protokolu bitcoin SV, že v začetku pridobile širok spekter uporabe. To bo prineslo pomemben obseg prometa in začelo stabilizirati trenutno nestanoviten tečaj. Ko bo dosežena stabilnost vrednosti, bodo ljudje začeli opravljati prehod z digitalnih fiat žetonov na bitcoin preprosto zato, ker bo zanje predstavljal cenejše in učinkovitejše sredstvo za najrazličnejše transakcije.

Kolikšno hitrost obdelave transakcij pa lahko doseže bitcoin, če ga primerjate, denimo, s sistemoma družb Mastercard ali VISA?

Trenutno zmoremo brez težav opraviti okoli tisoč transakcij na sekundo, največja zmogljivost pa je nekje okoli 6.000. Povprečna hitrost sistema VISA je pogosto navedena pri 1.700 transakcijah v sekundi. Mi smo to dosegli v enem letu razvoja in z ekipo, ki je bila relativno nova na tem področju. Prepričan sem, da lahko dosežemo 100.000 transakcij na sekundo že v naslednjem letu, čeprav smo si postavili veliko višje cilje. S projektom Teranode želimo doseči kar 4,2 milijona transakcij na sekundo.

Ali ste prepričani, da lahko platforma bitcoin SV postane najboljša rešitev za mikroplačila na svetu?

Vsekakor lahko, saj bitcoin skalira bolje kot drugi sistemi. Veliki obsegi transakcij prinašajo tudi večja plačila rudarjem in so ti motivirani za nadgradnjo svojih kapacitet. Na ta način se sistem samodejno vzdržuje.

Bitcoin SV je še vedno v razvoju. Kaj še morate storiti/popraviti?

Kar zadeva osnovni protokol, je treba obnoviti le nekaj manjših stvari, ki jih bomo v celoti uredili v naslednji iteraciji, projektu poimenovanem Chronicle. Edina pomembna stvar je obnova prvotno zastavljenega dvotedenskega cikla višanja stopnje težavnosti. Čeprav to ni težava protokola, je programska oprema še vedno prepredena z dolgoletnim tehničnim dolgom in nepotrebno zapletenostjo, ki je bila dodana za reševanje težav, ki v originalni bitcoin zasnovi sploh ne obstajajo. Na primer, obstaja ogromna količina kode za obračunavanje pristojbin, ki je potrebna le, če omejite velikost blokov. To povzroča ogromno porabo procesorske moči in bo odstranjeno, saj se bomo vrnili na izhodiščno preprosto zasnovo protokola.

Kam se bo v prihodnje usmeril razvoj bitcoina SV?

V podjetju nChain razvijamo Teranode, gre za programsko opremo za bitcoin vozlišča naslednje generacije. Delno je evolucija obstoječe programske opreme in delno nova koda. Cilj je razbiti bitcoin SV na več komponent mikrostoritev, povezanih z notranjim vodilom. Z definiranjem vtičnikov API med komponentami te postanejo med seboj agnostične. To omogoča, da Teranode raste skladno z razpoložljivimi prihodki od transakcij. Prve predstavitvene različice vozlišč Teranode naj bi bile nared do konca leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

janezz33 | 6.4.2020 | 17:45

G. Varga, Bitcoin SV je plod bitke za prevlado nad Bitcoinom in kasneje še med odpadniki, prevaranti in obsojenci v Bcash omrežju. Bitcoin SV nima nobenega smisla za nikogar razen za špekulante in ustanovitelje. Kako, da ga vi jemljete resno?

janezz33 | 6.4.2020 | 17:48

amm, a je zmanjkalo časa pred objavo članka? "Kolikšno hitrost obdelave transakcij pa lahko doseže bitcoin, če ga primerjate, denimo, s sistemoma družb Mastercard ali VISA? Trenutno zmoremo brez težav opraviti okoli ??? transakcij na sekundo! Kaj je to "???" Še enkrat, Bitcoin SV je nepomemben scam in vi mu dajete pomen... ne izgubit vse relevantnosti te revije s takim neznanjem.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji