Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Posebna 2015 | Teme: iPhone, ios, mobilna aplikacija

iFoto in iVideo!

V zgodovini človeštva ni še nikoli nastalo toliko fotografij in se posnelo toliko videa kot danes. Za to so seveda bolj ali manj krivi pametni telefoni, ki prebivajo v vse več žepih. So stalni spremljevalci, z njimi fotografiramo vse, kar se nam zdi količkaj zanimivo (pa četudi mnogokrat ni). iPhone se kot fotoaparat obnese odlično, vsekakor gre za enega izmed sposobnejših fototelefonov.

VSCO Cam ponuja ravno pravi izbor učinkov oziroma prilagoditev v enostavnem, hitrem vmesniku.

VSCO Cam ponuja ravno pravi izbor učinkov oziroma prilagoditev v enostavnem, hitrem vmesniku.

Drugače se po čisto tehnični plati najdejo tudi boljši telefoni za fotografijo in video, a je prednost iPhona v preprosti rabi – ponuja manj funkcij in možnosti, a so rezultati v povprečju zelo dobri. Avtomatika je torej odlična, obdelava slike tudi, deluje izredno hitro. Kljub temu se najde kar nekaj programov, ki to izkušnjo še izboljšajo. Pri tem smo sami načeloma vajeni, da fotografiramo z vgrajeno Applovo aplikacijo Camera, zajete fotografije pa naknadno obdelamo v enem izmed opisanih programov.

V zadnjih letih je to največkrat aplikacija VSCO Cam. Aplikacija seveda omogoča neposredno fotografiranje, pri tem pa ponuja nekaj več nastavitev kot Applova privzeta rešitev. Tako lahko nastavljamo temperaturo beline (ali jo zaklenemo glede na del kadra), nastavimo ISO, vrednost zaslonke itd.

Sami jo uporabljamo predvsem za naknadno obdelavo fotografij, drugače zajetih z Applovo aplikacijo. Prvo, kar ponuja, so vnaprej pripravljeni filtri. Teh je kar nekaj, za doplačilo si lahko omislimo tudi nove. Pri filtrih lahko z drsnikom nastavljamo njihovo moč. Glavna prednost VSCO Cam pa je v ročnih popravkih, ki jih lahko opravljamo z enostavnim drsnikom. Sem sodijo vse pomembne nastavitve, od popravljanja osvetlitve (tudi ločeno le za svetli ali temni del fotografije), prilagoditve temperature beline, obrezovanja itd. Všeč nam je predvsem možnost finih popravkov, zaradi katerih lahko fotografijo le nežno popravimo (recimo dodamo rahel učinek HDR – »High Dynamic Range«).

Naslednja aplikacija, ki zelo lepo dopolnjuje opisani VSCO Cam, je SKRWT. Čudaško ime skriva aplikacijo istih avtorjev, ki stojijo za VSCO Cam. Ta je namenjena popravljanju vseh vrst geometrijskih napak fotografij. Seveda lahko fotografijo obrezujemo in nagibamo, bolj koristno je popravljanje učinka sodčka ali blazinice ter korigiranje perspektive. Fotoaparati pametnih telefonov imajo namreč razmeroma širok kot zajema, obenem pa tudi nadvse majhno tipalo. Zato je sodčkavost kar občutna – s SKRWT lahko to enostavno popravimo, v praksi fotografije delujejo, kot bi jih posneli na aparatu z večjim tipalom. Razlike so resda majhne, a po našem mnenju všečne. Vmesnik je sicer preprost, a zelo podoben tistemu pri VSCO Cam.

Uporabniki, ki so vajeni Adobovih programov, si lahko ogledajo Lightroom for iPhone. Gre za presenetljivo zmogljiv urejevalnik fotografij, ki pa zahteva naročnino na Adobe Creative Cloud, torej je namenjen profesionalnim uporabnikom, ki tudi sicer delajo veliko z grafičnimi orodji te znamke.

Nenavadno imenovana aplikacija SKRWT omogoča različne geometrijske popravke (ali seveda popačenja) fotografij.

Nenavadno imenovana aplikacija SKRWT omogoča različne geometrijske popravke (ali seveda popačenja) fotografij.

Malo drugače je pri obdelavi oziroma zajemu videa. Za sam zajem je spet najlaže uporabiti kar vgrajeno aplikacijo, za obdelavo oziroma montažo pa se odlično obnese Applova lastna iMovie – ta je za tiste, ki so kupili katerega izmed novejših iPadov, brezplačen, druge pa stane pet evrov. Aplikacija je glede na programe v računalnikih (tudi programa za OS X istega imena) omejena, a kljub temu ponuja vse, kar bi potrebovali.

Z njo lahko izrezujemo različne kratke posnetke oziroma kadre in jih skupaj sestavljamo v poljubnem vrstnem redu, dodamo lahko nekaj osnovnih učinkov (recimo upočasnitev časa), nastavimo tudi nekaj različnih prehodov. V ozadje lahko dodamo tudi glasbo, ki jo imamo sicer shranjeno na napravi. Največja prednost aplikacije je enostavnost, delo z njo smo osvojili v nekaj minutah. Prijetno nas je presenetila tudi hitrost delovanja, sploh kodiranja in izvažanja videa. Glede na strojno zasnovo naprav deluje urejanje znotraj iMovie resnično tekoče in gladko. Seveda je velika ovira pri obdelavi videa velikost zaslona, tako se tudi z iMovie bolje obnesejo večji telefoni (iPhone 6+) ali tablice iPad.

Aplikacij, ki so namenjene manj zahtevnim oziroma tistim, ki radi delajo zanimive fotografije in se pri tem raje držijo vnaprej pripravljenih filtrov, je resnično veliko. Omenimo le znani Instagram, ki ima v ozadju tudi družabno omrežje (seveda lahko fotografije nalagamo tudi drugam, denimo na Facebook ali Twitter). Program je predvsem hiter in enostaven za uporabo. Zanimiva je tudi njihova aplikacija Hyperlapse from Instagram, program, namenjen enostavni izdelavi pohitrenih posnetkov »timelapse«. Tako lahko nastavimo, da telefon posname košnjo trave in jo nato obdela (in tudi poskrbi za učinkovito stabilizacijo slike) v kratek posnetek, dolg nekaj sekund.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji