Objavljeno: 31.3.2009 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Marec 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Toshiba Qosmio G50-12K

Toshibin razred Qosmio je znan predvsem po tem, da ponuja računalnike na steroidih, ki so zaradi svojih mer in teže prej namizni računalniki kot pa prenosni. Komur se je v januarski številki prenosni računalnik Qosmio X300 zdel velik, bo novi Qosmio G50 ocenil kot gromozanski.

V širino meri kar petinštirideset centimetrov in tehta dobrih 4,4 kilograma. Z orjaškim napajalnikom vred tudi več kot pet kilogramov. Največja težava pri prenosljivosti je, da je nekoliko težko najti dovolj veliko torbo za prenašanje ... Qosmio G50 je še posebej občutljiv za transport zaradi nadvse gladkega pokrova računalnika, ki je pravi "magnet" za praske.

Ker so si v Toshibi vzeli silno veliko prostora, so seveda uporabili 18,4-palčni zaslon, in to v ločljivosti Full HD (1920 × 1080 pik). Tipkovnica ima tudi številski del, presenetila pa nas je precej velika "mehkost" tipkovnice na sredini. Prenosni računalnik tega cenovnega razreda bi vsekakor lahko imel tršo tipkovnico. Okolica tipkovnice je stilno oblikovana s srebrno črto in belo osvetlitvijo zvočnikov, gumbov ter sledilne ploščice. Na srečo je mogoče osvetljavo izklopiti, če postane preveč moteča. Pod sledilno ploščico bomo našli dva velika gumba, tako da bomo lahko desni klik opravili ali s palcem ali z mezincem. Prostora je dovolj. Le podlaga sledilne ploščice je nekoliko groba, to pa je pri daljši uporabi precej neprijetno.

Pri opremi vsekakor niso varčevali. Računalnik poganja Intel Core 2 Duo T9550 s frekvenco 2,66 GHz. Na voljo je 4 GB pomnilnika in skupno kar 720 GB diska. Za grafiko skrbi nVidia GeForce 9600M GT, vsekakor pa ne bi imeli nič proti, če bi vgradili močnejšo različico, na primer GeForce 9700M GTS.

Prav tako bomo našli silno veliko različnih priključkov, nekateri se celo skrivajo za posebnimi vratci na strani računalnika. Tako bomo našli štiri USB (eden v kombinaciji z eSata) in en vmesnik FireWire, izhoda HDMI in VGA, priključek za zvočnike in mikrofon, omrežni in modemski priključek, bralnik pomnilniških kartic ter režo Express Card. Za brezžično povezavo pa je na voljo omrežni vmesnik WLAN ter povezava bluetooth. Opazimo lahko še antenski vhod ter vmesnik za kompozitni priključek. Qosmio G50 je namreč opremljen tudi s tv sprejemnikom. Seveda ne gre pozabiti na vgrajeno spletno kamero, ki premore ločljivost 1,3 megapike, in vgrajeni mikrofon.

Windows Media Center omogoča spremljanje televizijskih programov prek vgrajenega tv sprejemnika. Ta lahko sprejema tako analogni kot tudi digitalni signal. Na žalost podpira zgolj MPEG-2 DVB-T, tako da v naši ljubi deželici digitalni sprejem ni mogoč.

V Toshibi se zavedajo, da dandanes sprejem tv signala skorajda ni mogoč brez različnih vmesnikov oz. "set up boxov". Zato dobimo v paketu s prenosnikom še dodatni infrardeči oddajnik, ki zna upravljati te vmesnike. Tako se lahko rešimo uporabe stotih daljinskih upravljalnikov.

Qosmio G50 ima le eno veliko pomanjkljivost. Zaradi poraza HD-DVD se Toshiba še vedno ni sprijaznila s sistemom blu-ray. Tako so vgradili navaden zapisovalnik DVD-ROM/DVD-RAM, s tem pa visoko ločljivi zaslon ostaja neizkoriščen. Vsaj če ne štejemo omogočenega "povečevanja" navadnega videa DVD, o tem pa več v tokratni rubriki Nove tehnologije. Tam si lahko preberete tudi o vgrajenem celičnem koprocesorju, ki omogoča upravljanje gibov in prijavo v sistem s prepoznavo obraza.

Prenosnik ima vgrajeno tudi zelo zmogljiv akumulator zmogljivosti 7080mAh, ki zadostuje za dve uri in dvajset minut delovanja. Ravno prav za ogled kakšnega filma.

Zmogljivost in oprema se vsekakor pozna tudi na ceni. Ta je precej visoka, glede na to, da so cenejši konkurenti s podobnimi lastnostmi, ki zmorejo predvajati tudi nosilce blu-ray.

Toshiba Qosmio G50-12K

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 111.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 99.

Trajanje delovanja: 2 uri 21 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 0.

Mere: 45,2 x 31,1 x 4,8 cm, 4,4 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T9550, 2,66 GHz, 4096 MB RAM, 720 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, TV-tuner, Toshiba Quad Core HD cell processor.

Zaslon: 18,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Ultimate.

Cena: 1999 EUR

Prodaja: Asbis, www.asbis.si.

Za: Zmogljivost, opremljenost, zaslon.

Proti: Teža, cena, ni vgrajene enote blu-ray.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji