Objavljeno: 31.3.2009 | Monitor Marec 2009

Pisma bralcev

Cene v tujini in pri nas

Danes (2. februar 2009) sem malo pobrskal po spletu in zaprepaden ugotovil, kako nekateri naši trgovci očitno dobro služijo ter izkoriščajo slovenski narod.

Namreč, zanimala me je cena programa Coreldraw x4. Šokantno je, da je lahko cena v Sloveniji za več kot 100 % višja kot v ZDA in tudi več kot 30 % višja kot v naši severni sosedi, Avstriji.

Primerjava (govorim o polni verziji programa Corel graphics suite x4 v angleščini):

ZDA (online store corel):

Z 10 % popustom (vpisan coupon code) stane program 350 USD oz. 275 EUR.

Če k temu prištejemo še 20 % DDV, je cena 330 EUR (carine na računalniške programe, kolikor je meni znano, ni).

- Brez 10 % online popusta (mimogrede, cena je enaka za download in box verzijo) stane program 390 USD oz. 306 EUR. z 20 % DDV pa 370 EUR.

Avstrija:

- Na spletni strani www.geizhals.at najdete kar devet trgovin s ceno, nižjo od 500 EUR z DDV.

Cene v Sloveniji:

- v trgovini www.tavija.si 700 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.digiars.si 730 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.nakupovanje.net 650 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.mst.si 650 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.pointer-it.si 730 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.akcija.si 690 EUR z 20 % DDV,

- v trgovini www.tehnika.net 490 EUR  z 20 % DDV (ali je to morda celo napaka?).

Lahko bi kdo rekel, da so spletne trgovine nekaj drugega kot "klasične" in si ne morejo privoščiti tako nizkih cen (zaradi stroškov skladiščenja, najemnin, plač ...), vendar tudi pri naših spletnih trgovinah (oz. posrednikih) ne najdemo "ugodnih" cen.

Seveda se človek ob tem vpraša, koliko marže potrebujejo naša podjetja, da lahko preživijo. Kaže, da zelo veliko, saj so očitno sposobna preživeti le ob precej višjih cenah in nižjih plačah zaposlenih. Navsezadnje - kako lahko ima Avstrijec nižjo ceno za izdelek in hkrati višjo plačo kot Slovenec?

Slovenski prodajalci naj raje spustijo cene, s tem si bodo povečali prodajo in posredno prispevali tudi k nižji stopnji piratstva v Sloveniji.

Ko bodo naše institucije znova pisale o tem, koliko nelegalno instaliranih programov je v Sloveniji, naj se najprej vprašajo, "zakaj je to tako?". 

Boštjan

P. S:

Ob surfanju sem skočil tudi na Corel online store EURope, kjer sem začuden opazil, da je tam cena za omenjeni program 712 EUR z DDV. Ali sem morda našel tržno nišo? Namreč, ko se bo našel prodajalec, ki bo svoje izdelke uvažal npr. direktno iz Amerike, bi zagotovo lahko ponudil programe po nižji ceni. Saj ob razliki kar 330 EUR (700 EUR-370 EUR) se splača že skoraj osebno iti na letalo. Pri nakupu samo 10 kom. lahko privarčuje več kot 3000 evrov in to bo zagotovo dovolj za njegovo plačo in za stroške letalske karte. Kaj šele, če bi jih kupil več.

Seveda je tu še druga možnost - da to naši trgovci že počnejo in mastno sluzijo. Ali pa tretja (najbolj žalostna) možnost - da naši trgovci tega niti ne vejo, kar samo kaže na njihove "dobre" sposobnosti vodenja.

No, vsaj kar zadeva ZDA, primerjava ne zdrži povsem. Tam je ponavadi vse bistveno ceneje. Gre za veliko večji trg, ki, za začetek, ne potrebuje lokaliziranih priročnikov za množico državi(ic )...

1 ali dva GB?

Pred kratkim sem si sestavil računalnik ...
Vgradil sem :
Matično ploščo: ASUS P5Q-E
Procesor: Intel Core 2 Quad Q8200 2.33 ghz
Grafično kartico: Sapphire Ati Radeon  HD 4870 X2
Pomnilnik: 4 GB ram (800 MHz)
Disk: 500 GB (Seagate) 7200 obratov
Zdaj pa ne vem, kaj naj storim, ker mi grafika spozna samo 1 GB rama, in piše, da deluje samo s 400 MHz!
Imam dva operacijska sistema - 64-bitni Windows XP in Visto Ultimate 64 bit.


Roby

Po pripeti sliki sodeč, ste prišli do napačnih sklepov - 400 MHz frekvenca je frekvenca čipa RAMDAC, ki skrbi za prikaz in osveževanje slike na računalniškem monitorju, in ta čip je praktično enak na vseh karticah zadnjih nekaj let. To NI frekvenca pomnilnika grafične kartice - to lahko preverite na zavihku Catalyst Control Center in jo po potrebi tudi spreminjate.
Tam boste tudi videli količino pomnilnika vaše grafične kartice, prav mogoče pa je, da ste nabavili model, ki ima "samo" 1 GB pomnilnika, saj so tovrstne grafične kartice na voljo v dveh različicah - z 1 ali 2 GB pomnilnika.

Samsungovi prenosniki iz tujine

Ker ste v tekoči številki navedli, da ste asus 1000 kupili v Veliki Britaniji, me zanima, kje ste ga kupili in kako je v tem primeru z garancijo. Sam se namreč zanimam za prenosnik samsung NC10, ki je po oceni v spletu trenutno zelo dober netbook. Ker ne najdem spletne strani v Veliki Britaniji, kjer bi kupil in dobil dostavljen ta netbook za vrednost do 400 EUR, bi vas prosil za nasvet spletne strani, kjer bi bilo to mogoče.
V Sloveniji ga žal še ni mogoče dobiti, alternativa pa je Nemčija, a tam ima že naložen nemški XP in bi ga moral ali posloveniti ali naložiti angleškega.
Kako je z garancijo prenosnika, kupljenega v EU? Velja po vsej EU? Sem vprašal prodajalca Cyberport.de, vendar mi niso odgovorili.
Ker pa ste v članku navedli še, da je mogoče naložiti tudi XPje prek Linuxa, me zanima še, na primeru NC10, če bi naložil angleški XP, kako je v tem primeru s funkcionalnostjo prenosnika in njegovim delovanjem. Namreč vsak izdelovalec poleg operacijskega sistema priloži še svoje programe za boljšo izkušnjo s prenosnikom.

Matjaž

Samsung za svoje prenosnike žal nima mednarodne garancije. Kako je s funkcionalnostjo ob naložitvi Windows XP, pa žal ne vemo, ker tega modela nismo preizkusili.

NAS z veliko diski

Že pred časom sem bral v vaši reviji o podatkovnih enotah. Zanima me, ali bi mi lahko svetovali, kaj naj iščem, zamislil sem si pa naslednje: rad bi imel neko škatlo/postajo, v katero lahko zlagam diske (poljubna velikost, npr. 1 TB). Ta postaja naj bi imela več priključkov za diske.

Lahko deluje brezžično vendar me ne moti, če je priključeno na računalnik prek USB. Podobno zadevo sem videl pri kompletih za strežnike. Ne znam dobro opisati, ampak upam, da boste vi razumeli in mi znali svetovati pri nakupu. Cilj pa je shranjevati zelo velike količine podatkov.

Matej

Če prav razumemo, bi radi imeli neki sistem NAS s prostorom za veliko diskov?

Vsaj če govorimo o "normalnem" cenovnem razredu, bo to težko, kajti takšni NASi imajo ponavadi prostora za največ štiri diske.

Morda bi bilo bolj enostavno vzeti kar navaden PC, morda z velikim, tower ohišjem, v katerega bi po potrebi namestili dodatne diske ... Če zmanjka vtičnic SATA, pa nadaljujete še s kakšnim dodatnim poceni SATA krmilnikom ...

Katero tv kartico?

Vprašanje bo kratko: rad bi presnel kup starih Hi-8 videokaset na devedeje. Katero tv kartico priporočate? In še: ker so zunanje enote USB dosti bolj praktične (prenosljive), me seveda zanima tudi (in predvsem) ta možnost - če kompromisi glede kakovosti slike in hitrosti zajemanja niso preveliki.

Uroš

O tv karticah smo nazadnje pisali leta 2007 in že takrat smo ugotovili, da ta trg stagnira in se ne razvija več.

www.monitor.si/clanek/na-zahodu-nic-novega/

Kot najboljši USB smo takrat priporočili Hauppaugeov model.

Zvočniki USB na televizorju?

Sem lastnik zvočnikov LOGITECH Z cinema, ki pa imajo vhod USB za avdio signal. Zdaj pa potrebujem zvočni vmesnik USB (zvočna kartica), da bi zvočnike povezal s tv. Se pravi - avdio signal s tv bi moral nekako povezati z Z cinema. Na internetu sem opazil, da so na voljo ključki USB 2.0 AUDIO Input/Output Sound Card for XP and Vista. Zdaj me pa zanima, ali ste ta sistem kdaj preizkušali, oziroma kje bi se dalo to nabaviti. Tu je na primer izdelek, ki bi ga potreboval: http://www.usbgear.com/computer_cable_details.cfm?sku=USBG-X2X&cats=121&catid=121

Gregor

Če prav razumemo, spodnja napravica za vas ne bila prava. Gre namreč za zvočno kartico USB, natanko tako, kot jo že imate v svojih zvočnikih.

Skratka, vaši zvočniki so namenjeni za povezavo s PCjem in ne z drugimi analognimi izvori ...

Nadgradnja pomnilnika za prenosnik

V želji, da bi imel dolgoročno uporaben (hiter in zanesljiv) prenosnik, sem za svoj rabljeni prenosnik že naročil disk 320 GB s 7200 RPM, zdaj pa sprašujem za nasvet, kakšen RAM naj vgradim.

Iz informacij iz spleta sem prišel do sklepa, da je za moj prenosnik (Intel Core Duo T2300, 1'66 GHz, DDR2 533 ali 667 do 4 GB, 667 MHz FSB, nabor 945 GM) najbolj primerno, da zamenjam oba RAMa z 2 x 1 GB 333 MHz CL2'5 .

V spletu omenjajo, da je glavna omejitev vodilo FSB in da - če imam dva RAMa, potem je dovolj, da imata polovično frekvenco FSB, hkrati pa z nakupom RAMov z manj MHz pridobim tudi na manjši latenci.

Ni mi pa jasna tabela na strani wikipedije (http://en.wikipedia.org/wiki/DDR2),

v kateri so navedeni trije podatki o frekvenci v vrstici enega modela:

npr.: DDR2-667 ter 166 MHz in 333 MHZ.

Iz omenjene tabele ne znam razbrati, ali je moja zgornja odločitev glede parametrov RAMa pravilna (pripravljen sem investirati tudi 100 EUR, če se bo to seveda poznalo na hitrejšem delovanju), zdaj pa nisem prepričan, ali je ok, da kupim dva RAMa s 333 MHz ali raje 667 MHz?

Blaž

Zelo enostavno (ali pa tudi ne ;) - DDR2-667 deluje s 333 MHz. Torej je to isto, le drugače zapisano.

Tako da ste pravilno ugotovili - najbolje bo, da zapolnite obe pomnilniški banki, in to z DDR2-667.

Težava z Linksysom

Nekaj časa je že, kar sem zasledil, da ste v eni izmed številk preizkusili tudi različne brezžične usmerjevalnike. Eden izmed njih je bil tudi Linksys WRT160N V2, katerega sem tudi sam kupil. Žal imam z njim zelo velike težave, saj ko se priklopim nanj prek kabla, vse deluje brezhibno. Ko poskušam brezžično, pa nastane problem. Že sam domet je zelo slab, saj že na oddaljenosti 10 metrov signal zelo niha (včasih mi prenosnik dobi signal, včasih pa ne). Ko pa le dobi signal, mi žal povezava ne uspe. Sem ga tudi že 2x nesel reklamirat in so mi ga zamenjali za novega. Na servisu so tudi povedali, da je bilo v primeru, da zamenjajo, res nekaj narobe. Ampak vsakič dobim nov usmerjevalnik, ki ima iste probleme. Poskusil sem tudi z različnimi prenosniki, pa glede na nastavitev samega usmerjevalnika sem tudi povprašal več prijateljev, ki se bolj spoznajo na te stvari. Poskusil sem tudi nastavitev usmerjevalnika prek priloženega CDja, vendar se tudi tam, ko prispe do nastavitve brezžičnega signala, zatakne (sporoči napako).
Zanima me, ali ste imeli tudi vi takšne težave in kako ste jih rešili?

Dušan

Na našem zadnjem testu se je omenjeni usmerjevalnik odrezal nadpovprečno. Tudi na oddaljeni lokaciji, kjer smo merili hitrost prenosa, je bil zelo dober.

www.monitor.si/clanek/brezzicno-brezdusje/

Morda je težava v vašem prenosniku?

Mi smo merili s prenosnikom s standardno Intelovo omrežno kartico 802.11n (Intel Pro Wireless 4965AGN).

Kaj pa, če je v vaši okolici morda že več drugih usmerjevalnikov, ki so zasedli komunikacijske kanale? Morda bi poizkusili zamenjati kanal, na katerem usmerjevalnik komunicira.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji