Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2008 | Teme: brizgalnik, tiskalnik, nenehni testi

HP Photosmart C8180 All-in-one

Večnamenski tiskalnik Photosmart C8180 predstavlja vrh HPjeve serije Photosmart. Namenjen je predvsem uporabnikom, ki veliko delajo s fotografijami in grafiko. Poleg tiskalnika je še optični bralnik in kopirni stroj, nima pa faksa in samodejnega podajalnika za bralnik (ki smo ga pogrešali). Hvali se s številnimi rešitvami in funkcijami, od velikega, za dotik občutljivega zaslona, do HPjeve tehnologije LightScribe (da, vgrajen je pekač DVD!). S slednjo lahko (poleg shranjevanja fotografij na CD/DVD) pišemo neposredno tudi na zgornjo površino posebnih plošč CD in DVD. Napis je črno-bel in se z laserjem zapeče na optični nosilec. Zanimivo, čeprav moramo biti pazljivi pri nabavi ustreznih plošč CD oziroma DVD.

Bolj uporabni so številni vmesniki. Poleg vmesnika USB in omrežnega priključka imamo na voljo tudi brezžično povezljivost prek WLAN (802.11 b in g) in bluetootha. Dodani so tudi bralnik kartic (ki podpira vse razširjene formate, od večjih kartic Compact Flash do xD, SD, različnih MMC ...), PictBridge za neposreden priklop fotoaparatov in pekač CD/DVD, ki deluje tudi brez računalnika. Tako lahko hitro zapečemo fotografije neposredno iz fotoaparata na CD. Optični bralnik ima tudi nastavek za fotografski film formata 35 mm in za diapozitive, tako da lahko oboje pretvorimo v digitalno obliko. Gonilniki so prijazni in preprosti, ne glede na način priklopa poteka namestitev tiskalnika hitro in brez zapletov. Tiskalnik nikakor ni glasen, le občasno zaslišimo visoke zvoke samodejnega čiščenja.

Glede na namembnost tiskalnika je hitrost tiskanja kar dobra. Pet strani dolgo besedilo natisne v minuti in devetih sekundah, v najhitrejšem načinu pa v enainštiridesetih sekundah. Za devet strani dolgo poslovno poročilo (s poslovnimi grafi) potrebuje dve minuti in devetnajst sekund. Vsi navedeni časi so med hitrejšimi v tej skupini, niso pa najhitrejši. Vektorsko sliko formata CRD natisne na svetleč papir v slabih petih minutah (4 minute in 41 sekund), bitno sliko na enak papir pa v petih minutah in šestnajstih sekundah. Fotografijo natisne v dobrih dveh minutah in pol (2 minuti in 32 sekundah). Bolj povprečen je čas optičnega branja in kopiranja. Pri prvem si za črno-belo branje vzame petnajst sekund, za barvno pa še šest sekund več. Potrebuje pa tiskalnik kako minuto po vklopu, preden je pripravljen za tiskanje.

Pri teh tiskalnikih je v ospredju kakovost tiska. Ta je pri navadnem papirju kar solidna, prehodi so dobri, rastra skoraj ne opazimo, le barve so bolj medle. Še bolje se izkaže pri svetlečem papirju. Barve so odlične, enako prehodi, če smo pikolovski, opazimo le malce slabše podrobnosti. Pri tisku na svetleč papir moramo le paziti, kako ga obrnemo, saj mora biti svetleča površina obrnjena navzdol na pladnju (nam je uspelo dvakrat natisniti sliko na napačno stran papirja :)).

Tiskalnik je tako poln raznih zmogljivosti, pogrešali smo le samodejni podajalnik, ki bi poenostavil kopiranje več listov. Želeli pa bi si tudi malce cenejši izpis.

HP Photosmart C8180 All-in-one

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 7.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, omrežni, WLAN (802,11 B/G), bluetooth.

Cena: 508 EUR

Cena natisnjene ČB strani: 17 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 26 centov.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Širok nabor funkcij, kakovost tiska na svetleč papir. Vgrajen pekač DVD.

Proti: Cena izpisa, ni samodejnega podajalnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji