Objavljeno: 22.12.2009 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor December 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

HP Mini 5101

HP mini 5101 še zdaleč ni tako revolucionaren, kot je bil njegov soimenjak iz avtomobilskega sveta. Zagotovo pa mu je konkurenčen po prikupnosti.

Črn pokrov iz brušenega aluminija je prijeten tako očem kot tudi dlanem, ki med tipkanjem za povrh počivajo na gumiranem zgornjem delu ohišja. Tipkovnica je udobno velika in naj bi dosegala 95 % velikosti običajne. Tipkanje je res presenetljivo udobno in varčevanje prostora je prizadelo le redke tipke. Tik pod zaslonom sta še dve majhni hitri tipki za zagon brskalnika in programa za elektronsko pošto, ki sta, tako kot gumb za vklop, svetlo modro osvetljeni. Glasnost moramo tako nastavljati prek funkcijskih tipk. Drsna ploščica je majhna, drsenje s prstom pa zahteva kar nekaj truda, saj je trenje že ob majhnem pritisku nenavadno veliko. Nadzor je zato slabši. Na sprednji strani je le stikalo brezžične omrežne kartice, na levi lahko vklopimo napajanje in zunanji zaslon prek vmesnika VGA, družbo omenjenim pa delata še dva vtiča USB. Na nasprotni strani bomo našli omrežni priključek, mikrofonski vhod in izhod slušalk, bralnik pomnilniških kartic in dodaten vmesnik USB. Klasika torej. Je pa zato v ležišču baterije reža kartice SIM. Zanimivo, da z zatičem za izmet baterije odpremo tudi vratca za nadgradnjo pomnilnika RAM. Celostno gledano je ohišje skrbno zgrajeno, zaradi svoje mase okrog 1,2 kg pa se Mini ne pritožuje med prenašanjem, kjerkoli že ga zgrabimo.

Prenosnik se je zelo solidno odrezal na preizkusu zmogljivosti, a dejstvo je, da so si vsi konkurenti v svojem razredu res zelo blizu. Temu botruje tudi sila podobna vgrajena strojna oprema, pri naštevanju katere se ponavljamo že skoraj tako kot pri naštevanju vmesnikov. Srce računalnika sestavljajo Intel Atom s taktom 1,66 GHz, na voljo nam je 1 GB pomnilnika RAM in 160 GB disk, ki se vrti s 7200 obrati na minuto. Prikazovanje slike je v domeni Intelove integrirane rešitve GMA 950. In seveda s svetlečimi diodami osvetljenega 10,1-palčnega zaslona ločljivosti 1024 × 600 pik, ki pa je nesvetleč. Žal pa je prikaz znova močno odvisen od kota gledanja. Zaradi majhnosti je resda nekoliko manj težavno najti udoben položaj, a lahko na enakomernost barv, potrebno za natančno delo z grafiko ali fotografijami, kaj hitro pozabimo. Omeniti pa velja, da so v ponudbi tudi modeli z ločljivostjo zaslona 1366 × 768 pik.

S svojim videzom in uporabljenim materialom se HP Mini zlahka postavi po robu tekmecem v tržnem segmentov malih prenosnikov. A kaj dosti več od njih ne ponuja, hkrati pa mu razmeroma šibek akumulator omogoča zgolj dobri dve uri in pol delovanja brez priključitve v električno omrežje. Kolikšno razliko v ceni nam torej upraviči estetska komponenta, bo moral vsak presoditi sam.

HP Mini 5101                 

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): .   

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): .

Trajanje delovanja: 2 uri 38 minut.

Zgradba in oprema:

Velikost in teža:

Mere:                     26,2 × 18,0 × 2,32 cm, 1,2 kg.

Značilnosti: Intel Atom N280 1,66 GHz, Intel Graphics Media Accelerator 950, 1 GB RAM, 160 GB disk s 7200 obrati na minuto.

Zaslon: 13,3-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 439 EUR.

Prodaja: HP partnerji, www.hp.com/si/partnerji.

Za: Oblikovanje in materiali ohišja, spodobna zmogljivost.

Proti: Prevleka sledilne ploščice, čas delovanja z akumulatorjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji