Objavljeno: 20.4.2012 | Monitor April 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

HP Folio 13

Trg malih, lahkih in zmogljivih prenosnikov se je povečal za še enega člana, ki je tokrat prišel iz tovarne giganta Hewlett Packard. Ultrabookom konkurentov se je pridružil Folio 13, ki se tudi na videz prilega druščini. Izdelovalec ga opisuje kot "ultrabook za posel".

Uporabljeni materiali so za to vrsto prenosnikov dokaj klasični, saj je ohišje iz brušenega aluminija. Isti material je uporabljen tudi okoli tipkovnice, spodnja stran prenosnika pa je plastična. HP torej prenosnika ni izbrusil iz kosa aluminija, temveč je nekoliko kombiniral materiale. Izdelek je kompakten, daje občutek malce večje robustnosti, morda tudi zato, ker je nekoliko debelejši od konkurentov. Pokrov se odpira ravno prav trdo, pri odpiranju tudi brez težav primemo za rob, kar nam je pri nekaterih konkurenčnih izdelkih povzročalo težave.

Sam prenosnik zaradi uporabljenih materialov ni najbolj občutljiv za madeže, ki se radi naredijo ob rabi, prstnih odtisov na njem ne bomo hitro zasledili, čeprav se sprašujemo, čemu neki so visok sijaj uporabili ravno na tipkovnici, med tipkami. Tipkovnica je drugače odlična, tipke so ravno dovolj trdne in odzivne, da se pri tipkanju ne bomo veliko motili ali pa vsaj ne dvomili o pritisnjenem. Ker gre za prenosnik manjših mer, ki ga bomo veliko prenašali naokrog, zna pa se tudi zgoditi, da v prostoru ne bo vedno dovolj svetlo, so v HPju tipkovnico dobro osvetlili. Osvetlitev seveda vklopimo po potrebi, zaradi varčevanja z energijo in največkrat nepotrebne osvetlitve je v osnovi izključena. Različne funkcijske tipke so kar na tipkovnici, tako da na ohišju poleg nje ne najdemo drugega gumba kot za vklop.

Sledilna ploščica je dovolj velika in natančna, večprstno upravljanje deluje brez težav, a ni tipk. Zarisan je predel na podlagi, kjer pritiskamo, in s tem naj bi bila funkcionalnost sledilne ploščice popolna. Zakaj "naj bi bila"? Ker sami pritiski niso lahki, ker je uporaba neprijetna in se večkrat znajdemo pred dejstvom, da desni klik ni bil izveden ali pa smo morali uporabiti večjo silo, kot je po našem mnenju običajno. Morali smo pritiskati trdno in močno, rezultat pa je razočaral.

Pri zaslonu ni večjih presenečenj. Površine izdelovalec ni matiral, torej bomo občasno zasledili nekoliko neprijetnega odseva, pa tudi z vidnimi koti se bomo morali kdaj pa kdaj nekoliko poigrati, da bomo dobili karseda lepo sliko. Drugače bo 13,3-palčni zaslon prikazal sliko v ločljivosti 1366 × 768 pik, pošiljala mu jo bo kar integrirana grafična kartica Intel HD3000. Nič pretresljivega torej, četudi bi si želeli malce boljše osvetlitve. Ob zunanji svetlobi je kar nekoliko prešibka, sploh na svetlečem se zaslonu, tako da zna biti uporaba prenosnika nekoliko neprijetna. Kljub uporabljenim zvočniškim rešitvam v izdelkih za široko rabo s HPjevih proizvodnih linij je pri Foliu uporabljena nekoliko drugačna rešitev. Namesto večkrat videne rešitve Beats, so tokrat uporabili Dolby Advanced Audio, ki sicer ne postreže z veliko nizkimi toni, a je zvok čist in lep tudi ob višji glasnosti.

Testi so pokazali, da gre za hiter, zmogljiv prenosnik, ki bo kos našim nalogam na poti, podatki pa nam bodo na voljo na hitrem in za udarce odpornejšem disku SSD, velikem 128 GB. Nekateri konkurenčni izdelki ponujajo tudi hitrejše in večje diske, pa tudi boljše procesorje, a je Folio trenutno med cenovno najbolj dosegljivimi ultrabooki. Izdelovalec nam obljublja nekako 9 ur avtonomije baterije, a so naši testi pokazali, da bomo brez električne vtičnice zdržali "le" dobrih 6 ur.

Folio 13 bomo po vsej verjetnosti veliko prenašali naokrog, temu je vsekakor tudi namenjen in zato primerno lahek in majhen, a je kljub vsemu nekoliko težji in debelejši od konkurenčnih izdelkov. Zaradi bralnika pomnilniških kartic in tudi pravega omrežnega priključka, ki se jima v HPju očitno niso bili pripravljeni odreči, bomo potemtakem prenašali nekaj milimetrov debelejši prenosnik. Ali bo to vplivalo na izbor pri nakupu, se bomo morali odločiti sami.

Hewlett Packard Folio 13

Hitrost (SYSmark Productivity): 163.

Hitrost (SYSmark VideoCreation): 200.

Trajanje delovanja: 6 ur 5 minut.

Mere: 31,9 × 22,0 × 1,8 cm, 1,49 kg.

Značilnosti: Intel Core i5 2410M, 2,70 GHz, 4 GB RAM, 128 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Professional.

Cena: 1000 EUR.

Prodaja: www.hp.com/si/retailpartnerji

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 10.

Za: Cena, avtonomija baterije, tipkovnica.

Proti: Problematične tipke na sledilni ploščici, slaba osvetlitev zaslona.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji