Objavljeno: 12.7.2007 02:20 | Avtor: Vlado Robar | Monitor Junij 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

HP Compaq nc8430

HP je na našem trgu velikan po prodaji prenosnikov (tudi drugod po svetu, a manj), v naši primerjalni tabeli pa je njihovih modelov kljub temu nesramno malo. Krivda ni pri nas, pa vendar nam je žal za to. Vtis bo nekoliko popravil model HP Compaq nc8430, ki nam ga je z velikim trudom vendarle uspelo pridobiti za preizkus.

Prenosnik temelji na zasnovi Centrino Duo, torej tiktaka v njem Intelov procesor Core 2 Duo - pri taktu 2 GHz. Kot v vse sodobne prenosnike (razen peščico najcenejših) je vanj vgrajen gigabajt pomnilnika. Zasnovi primerni so bili tudi visoki (četudi ne najvišji) rezultati na hitrostnih preizkusih s poslovnimi (Business Winstone 2004) in z večpredstavnimi programi (Multimedia Content Creation).

Grafični podsistem je še odličnejši. Grafična kartica ATI Mobility Radeon X1600 ima kar 256 MB namenskega pomnilnika, zato ne preseneča visok rezultat pri preizkusu 3DMark 2001 (skoraj 20.000 točk). Kakovostna slika je ločljivosti 1680 × 1050 pik.

Za shranjevanje podatkov sta na voljo disk (100 GB) in optična enota, ki zmore zapisovati vse nosilce CD in DVD. Disk je razdeljen na dva razdelka - na drugem (velikosti 6 GB) so zbrane datoteke za povrnitev računalnika v začetno stanje. Zanimivo, da ta razdelek ni skrit, saj to ni najbolj varno. Vsekakor bi lahko v Hewlett-Packardu dodali tudi plošče DVD-ROM za prvotno namestitev. Resnici na ljubo lahko to naredi sam uporabnik z namenskim programom, pa vendar ...

Notes je povprečno opremljen s priključki in z vmesniki. Poleg treh vtičev USB 2.0 in priključka firewire najdemo še izhod VGA in S-video, zaporedna vrata, bluetooth in bralnik pomnilniških kartic. Seveda sta tu še nepogrešljiva ožičena in brezžična omrežna kartica ter vse bolj v pozabo toneči modem, ob tipkovnici pa se je našel prostor za bralnik prstnih odtisov. Za razširitev je ena reža za kartice PC Card tipa II.

Akumulator je šibkejša točka tega notesa, saj je zmogel zagotoviti energijo le za dobri dve uri in pol delovanja. Škoda, saj je HPjev strojček po teži in debelini kakor nalašč za cestne bojevnike. Gotovo je eden od razlogov za to tudi velik in visoko ločljiv zaslon, da o grafični kartici ne govorimo. Omenimo še, da se pretvornik za napajanje računalnika zelo močno segreva.

Tipkovnico je prijetno uporabljati in se po občutku približuje tistim na ThinkPadih. Za krmiljenje kazalčka sta na voljo sledilna ploščica in krmilna palica, obe opravita svoje delo dovolj dobro.

Poleg okolja Windows XP za rabo v podjetjih najdemo na disku zajeten kup programske opreme, ki olajša delo s prenosnikom, pa programe za delo z optičnimi nosilci, za nameček pa še 60 dni veljavno različico Norton Internet Security.

Mimogrede še zanimivost - med preizkušanjem HP še ni imel na voljo prenosnikov z Windows Visto.

HP Compaq nc8430

Poslovni indeks Winstone 2004: 21,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 30,3.

Trajanje delovanja: 2 uri 33 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 9.

Mere: 35,8 × 25,9 × 2,8 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Intel Pentium Core 2 Duo, 2 GHz, 1 GB RAM, 100 GB disk, WiFi 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 15,4-palčni, 1680 × 1050 pik.

Cena: 1600 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, tipkovnica.

Proti: Čas trajanja delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji