Objavljeno: 29.5.2007 02:05 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2007 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

HP Color Laserjet 1600

Color Laserjet 1600 je, kot nakazuje že številka, najcenejši HPjev barvni laserski tiskalnik. To se pozna predvsem pri nizkih hitrostih tiskanja. Tiskalnik je skoraj enak kot malce dražji model 2600n, ki smo ga v naši reviji preizkusili julija 2005. Enak je tako po velikosti oziroma ohišju kot po hitrosti tiskanja, le opremljen je malce slabše. Takrat je šlo za enega izmed manjših barvnih laserskih tiskalnikov, a danes že sodi v povprečje. Povprečna hitrost tiskanja je malo več od navedenih osem strani na minuto. Za Monitorjevo naslovnico v formatu PDF je potreboval malo več kot pol minute, oziroma sedemintrideset sekund, za Photoshopovo bitno datoteko pa le šest sekund manj. Prvo stran je po daljšem premoru natisnil v petindvajsetih sekundah in to niti ni tako slabo. Za dolgo, petdeset strani obsegajoče besedilo je potreboval šest minut in štiriindvajset sekund; to je v primerjavi z nekaterimi tekmeci cela večnost, saj nekateri (tudi cenejši) barvni laserski tiskalniki isto besedilo natisnejo v slabih treh minutah. Tiskalnik pač enako hitro tiska barvno in črno-belo, pri čemer slednje zato izpade počasi. Zmoti tudi občasno dolga samodejna kalibracija tiskalnika.

Kar zadeva kakovost tiska, tiskalniku ni očitati ničesar. Prehodi so solidni, tako barvni kot črno-beli, tudi podrobnosti so dobre, le barvni tisk je bolj povprečen, saj se barve zdijo nekoliko preveč žive. Nekaj težav smo imeli tudi pri gonilnikih. Tiskalnik smo namestili brez težav, a ga Okna XP po vnovičnem zagonu računalnika niso prepoznala. Ko smo ugasnili tiskalnik in ga spet prižgali, smo na njem lahko tiskali, vendar je natisnil le prvih nekaj strani sicer petnajst strani dolgega dokumenta. Po večkratni menjavi vhodov USB in celo menjavi kabla smo ugotovili, da je bila težava v tem, da smo imeli v računalniku nekaj gonilnikov drugih HPjevih tiskalnikov. Dotlej smo namreč imeli brez težav hkrati nameščenih več HPjevih tiskalnikov in pri nobenem ni bilo takih težav. Po odstranitvi vseh je Laserjet 1600 deloval brez težav. Kakorkoli že, verjetno je majhna možnost, da bi se tudi pri vas zgodilo kaj takega, saj nima ravno vsak v osebnem računalniku nameščene kopice tiskalnikov ...

Cena tiskalnika res ni prav visoka, a najcenejši v tem rangu vendarle ni. Tudi cena natisnjene strani, tako črno-bele kot barvne, ni nič posebnega. Z vseh vidikov je torej Laserjet 1600 povprečen tiskalnik za nezahtevne uporabnike.

HP Color Laserjet 1600

Hitrost: 5.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 5.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 x 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 8 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal); GDI; 16 MB.

Cena: 422,41 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 16,9 centa.

Prodaja: partnerji HP, www.hp.com/si/partners.

Za: Kakovosten črno-beli tisk.

Proti: Hitrost, gonilniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji