Objavljeno: 3.9.2012 12:06 | Avtor: Miran Varga | Monitor Julij-avgust 2012

Hitrosti ni nikoli dovolj

Čeprav smo v aprilski številki opravili veliki preizkus pogonov SSD, nas izdelovalci skorajda vsak mesec presenetijo s kakšno novostjo. Tokrat smo preizkusili tri različne pristope k pohitritvi delovanja računalnika ob pomoči bliskovito hitrih pomnilniških čipov: čistokrvni pogon SSD, pogon SSD za vodilo PCI Express ter hibridno različico z nahrbtnikom v obliki klasičnega diska.

Pogoni SSD dobivajo vse bolj zanimive implementacije. In to kartične. Izdelovalci najzahtevnejšim uporabnikom namenjajo zanimive kartice za vodilo PCI Express, ki imajo na tiskovini več pomnilniških krmilnikov in čipov, z združevanjem njihove prepustnosti pa lahko že danes dosežemo zavidljive hitrosti branja in zapisovanja podatkov. A le, če zanje odštejemo lep denar. Po drugi strani pa je računalniška "Formula 1" še vedno dostopna več uporabnikom kot npr. hitri avtomobili.

OCZ RevoDrive3 X2 480 GB

Izdelovalci pogonov SSD so že pred leti ugotovili, da bo ozko grlo pri prenosu podatkov postal vmesnik SATA, ki v svoji tretji različici ponuja prepustnost branja in zapisovanja podatkov okoli 700 MB/s. Tej meji so se najboljši pogoni z najnovejšimi krmilniki že nevarno približali (danes zmorejo okoli 550 MB/s). Kako jo torej preseči? Ena bolj praktičnih pogruntavščin je, denimo, raba vodila PCI Express, ki lahko v praksi prebavi več gigabajtov na sekundo. In prav to so že pred leti ugotovili tudi pri OCZ Technology, kjer so tiskovino s pomnilniškimi čipi in krmilniki opremili še z vmesnikom za režo PCI Express in svoje rešitve poimenovali RevoDrive.

Tokrat smo preizkusili že tretjo generacijo te rešitve, in sicer RevoDrive 3 X2, preizkušeni primerek pa je imel zmogljivost kar 480 GB, s čimer je dodobra izkoristil tudi pomnilniški krmilnik SandForce. Oznaka X2 v tem primeru oznanja, da gre kar za dve tiskovini, v praksi pa je izdelek videti kot združitev štirih pogonov SSD OCZ Agility 3 na zanimivi kartici. Poleg pomnilniških čipov so na kartici kar štirje krmilniki SandForce SF-2281 in mikroprocesor na arhitekturi ARM, ki skrbi, da se celota obnaša kot pogon SAS (Serial Attached SCSI). Kartico vgradimo v osnovne plošče, ki imajo vmesnik PCI Express X4 (ali zmogljivejšega).

Omenjeni procesor, ki mu pri OCZ pravijo kar procesor SuperScale, ima več pomembnih nalog. Skrbi namreč, da pomnilniški čipi delujejo kot veliko RAID polje, skupaj z napredno strojno programsko kodo Virtualized Controller Architecture 2.0 pa v naprave tega tipa vnaša tudi funkcijo TRIM, ki sicer skrbi za enakomerno obrabljanje pomnilniških celic v pogonu SSD in njihovo življenjsko dobo. Preizkušeni RevoDrive 3 X2 ima namreč vgrajenih pomnilniških čipov za zmogljivost 512 GB, a so se pri OCZ odločili, da "rezervo" uporabijo za boljšo skrb za celice in predpomnilnik, s tem pa so dosegli silno visoke hitrosti delovanja in, kot trdijo sami, od 10- do 100-krat večjo zanesljivost pomnilniškega dela. Pametni krmilnik zna tudi poskrbeti, da vsak izmed štirih SF-2281 opravlja različne funkcije, če to od njega zahtevajo aplikacije in naloge, ki jih opravlja uporabnik za računalnikom. Tako en krmilnik zapisuje podatke, drugi jih bere, tretji premika ... itd. Vsaj tako pravi teorija, kaj pa praksa? S preizkusnimi programi AS SSD in Crystal Mark smo kartico sicer približali meji 800 MB/s, saj njun način delovanja krmilnika ni prepričal, da bi do konca napel svoje mišice. Šele preizkus s programom ATTO je pokazal številke, ki jih pogon obljublja - 1,57 GB/s smo namerili pri branju. Prenašanje majhnih datotek med particijami na pogonu je še vedno zmoglo impresivnih 1,2 GB/s, zato verjamemo, da bi ta kartica zgledno služila v kakšnem strežniku. Med preizkusi smo tudi opazili, da je kartica ob velikih obremenitvah skoraj popolnoma obremenila osrednji procesor, zato morebitnim kupcem tega izdelka toplo priporočamo navezo z zmogljivimi štirijedrniki ali močnejšimi procesorji. Na koncu se seveda vse ustavi pri ceni - toliko denarja bodo za danes vrhunske zmogljivosti odšteli le (poslovni) uporabniki, ki vedo, kako jim bo močno pohitreno delovanje prineslo denar.

OCZ RevoDrive3 X2 480 GB

Zmogljivost: 480 GB.

Izdeluje: www.ocztechnology.com

Prodaja: www.eventus.si

Cena:  1250 EUR.

Za: Odlične zmogljivosti.

Proti: Cena, obremenitev procesorja.

OCZ RevoDrive Hybrid

V prejšnjih številkah smo že pisali o kombiniranih navezah pogona SSD in klasičnega diska, s katerimi poskrbimo tako za hitro obdelavo datotek kot tudi zmogljivost hrambe. Pri OCZ so z modelom RevoDrive Hybrid poskrbeli za elegantno strojno rešitev, ki od uporabnika ne zahteva ubadanja z včasih muhasto programsko opremo, ki je del takih hibridnih rešitev.

Na kartici z vodilom PCI Express je namreč poleg hitrih pomnilniških čipov nameščen pravcati 2,5-palčni disk, kakršne najdemo v prenosnikih. Zmogljivost pogona SSD v tem primeru dosega 120 GB in se ob pomoči dveh krmilnikov SF-2281 obnaša kot bliskovni predpomnilnik, vsi podatki pa so shranjeni na disku z zmogljivostjo 1 terabajt. Čeprav se plošče diska vrtijo s skromnimi 5400 vrtljaji na minuto, tega med delovanjem praktično ne bomo opazili, saj sto gigabajtov predpomnilnika v obliki pogona SSD poskrbi, da so pogosto uporabljani programi, igre in podatki praktično v hipu dostopni.

Dva krmilnika SandForce, ki skrbita vsak za dobrih 60 GB pomnilnika, se izkažeta z veliko prepustnostjo. Na ploščah, ki podpirajo vodilo PCI Express X4 druge generacije, lahko dosežemo tudi prenos 910 MB/s. Disk za hrambo podatkov je prispevala Toshiba. Najprej smo pomislili, da gre za res posrečeno rešitev, saj bi z nadgradnjo diska v prihodnje ohranjali visoko zmogljivost hrambe, a smo kaj hitro ugotovili, da je vgrajeni disk neposredno povezan s strojno programsko opremo RevoDrive Hybrid in zato zamenjava ali nadgradnja ne prideta v poštev. Škoda.

Zmogljivosti nas niso razočarale, prav nasprotno. Čeprav v praksi pri zapisovanju in branju podatkov 900 MB/s ne bomo dosegli prav pogosto, pa številke med 300 in 700 MB/s zahtevajo spoštovanje. Kartica namreč postreže z zmogljivostmi, ki so primerljive s pogoni SSD zmogljivosti 120-240 GB, obenem pa ponuja kar štirikrat več prostora za hrambo podatkov. Med pomanjkljivostmi pa lahko izpostavimo "težavo", ki jo s seboj prinašajo praktično vse naprave RevoDrive - dostop do pogona prek vodila PCI Express namreč močneje obremenjuje osrednji procesor, hkrati pa računalniku praktično ne pusti preklopiti v stanje mirovanja. Tudi v tem primeru svetujemo le navezo z močnejšimi procesorji.

OCZjev RevoDrive Hybrid je torej elegantna rešitev, kako doseči spodobno hitrost in zmogljivost hrambe. Žal je cena te rešitve še vedno zasoljena, saj na trgu pravzaprav ni konkurenčnih izdelkov. Ko bodo, verjamemo, da bodo take rešitve postale znatno dostopnejše.

A tudi nakup nove osnovne plošče (in posledično procesorja na novem podnožju), s katero bi uporabnik pridobil tehnologijo Intel Rapid Storage Technology, ki vse našteto kombiniranje pogona SSD in klasičnega diska opravlja programsko, ni prav nizka naložba.

OCZ RevoDriveHybrid

Zmogljivost: 120 GB SSD + 1 TB HDD.

Izdeluje: www.ocztechnology.com

Prodaja: www.eventus.si

Cena:  420 EUR.

Za: Dobre zmogljivosti.

Proti: Cena, obremenitev procesorja.

Transcend SSD720 128 GB

Podjetje Transcend že desetletje izdeluje pomnilniške rešitve, zato ne čudi, da se je odločilo preizkusiti tudi na področju pogonov SSD. Njihov izdelek iz družine SSD720 tako kot velika večina konkurentov uporablja zelo priljubljeni pomnilniški krmilnik SandForce 2281, ki ga odlikuje hitro delovanje. So se pa pri Transcendu pametno odločili, da ne bodo na vsak način varčevali pri pomnilniku, saj so v pogon SSD720 vgradili hitre Sandiskove MLC NAND flash čipe. To kombinacijo smo pohvalili že na velikem Monitorjevem preizkusu pogonov SSD in tudi tokrat se je odrezala naravnost odlično, saj v segmentu pogonov do 128 GB bistveno boljših rezultatov od trenutni tehnološki ponudbi praktično ni moč doseči.

SSD720 je prepričljiv že v sintetičnih programih, kjer dosega hitrosti branja do 475 MB/s, kar je za pogon te zmogljivosti zelo dobro. Morebiti pa branje celo ni njegova največja odlika, saj se presneto dobro obnese tudi pri naključnem zapisovanju majhnih podatkov - bodisi nestisnjenih ali stisnjenih. Zapisano potrjujejo tudi rezultati v praksi - za zagon operacijskega sistema Windows 7 je, denimo, Transcendov pogon potreboval prav toliko časa kot najhitrejši pogon z velikega Monitorjevega preizkusa. In to kljub pol manjši zmogljivosti, ki ima, kot smo že ugotovili, precej velik vpliv na bralno-zapisovalne sposobnosti pogonov. Podatek o zmogljivostih IOPS priča o tem, da je kos večopravilnim okoljem, čeprav bi v strežnik še raje vgradili tak model z višjo zmogljivostjo.

Transcendov SSD720 ima še eno prednost pred večino konkurentov. Pogon je namreč debel le 7 mm, zato ustreza specifikacijam za vgradnjo v res tanke prenosnike, zaščitene z blagovno znamko Ultrabook - bodisi kot prva vgradnja bodisi kot zamenjava za vgrajen pogon manjše zmogljivosti. Preizkušeni pogon SSD je sicer malce dražji od povprečja svojega razreda, a to upraviči tudi z nadpovprečnimi zmogljivostmi, od muh pa ni niti triletna garancija, ki jo ponuja izdelovalec.

Transcend SSD720 128 GB

Zmogljivost: 128 GB.

Izdeluje: www.trascend.com-info.com

Prodaja: www.avtera.si

Cena:  222 EUR.

Za: Zelo dobre zmogljivosti, debelina.

Proti: Nič.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji