Objavljeno: 29.4.2008 09:44 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Hewlett-Packard Compaq 8710p

Prenosnik Compaq 8710p si že težko zasluži tako poimenovanje. Je namreč velik in težak računalnik s 17-palčnim zaslonom in je prej kot prenosni računalnik nadomestilo za namiznega. V Hewlett-Packardu so dobro izkoristili prostornost prenosnika in ga dobro opremili. Na redkokaterem prenosniku najdemo po šest vmesnikov USB. Tudi izhoda HDMI nima ravno vsak. Sicer pa so tu na voljo še vsi pričakovani vmesniki, od VGA in S-video pa do firewire, omrežne kartice in modema. Če nam ni do povezovanja z žicami, lahko uporabimo modri zob ali omrežno kartico WLAN, ki podpira standarde 802,11 a, b, g in draft-n.

Samo osrčje prenosnika je bolj vsakdanje, pa kljub temu dovolj zmogljivo. Intelov Core 2 Duo procesor T7500 tiktaka pri 2,2 GHz, podpirata pa ga 2 GB pomnilnika. Več kot solidno se je prenosnik izkazal na preizkusih zmogljivosti, Nvidiina grafična kartica Quadro pa se je zelo dobro izkazala pri programu 3DMark, kjer je dosegla spoštljivih 30.893 točk. Presenetljivo dobro se je obnesel akumulator, ki je kar osemcelični, zdržal pa je dobre tri ure. To je za prenosnik s tako velikim zaslonom kar dosežek. Prenosnik je sicer opremljen s svetlobnim tipalom, ki prilagaja svetlost zaslona. To lahko prispeva še kakšno uro k trajanju delovanja. Podatke bomo shranjevali na 160 GB diska, če pa to ni dovolj, imamo na voljo zapisovalnik DVD ter bralnik pomnilniških kartic.

Kakovost izdelave je na zelo visoki ravni, temno ohišje deluje elegantno in robustno. Dobra tipkovnica se skoraj nič ne upogiba, ima pa ločen številski del. Nekatere bi znalo motiti to, da je zaradi številčnega dela tipkovnica pomaknjena še bolj levo kot sicer, enako velja tudi za sledilno ploščico. Poleg slednje lahko uporabljamo tudi krmilno paličico, pozabili niso niti na bralnik prstnih odtisov v skrajnem desnem kotu.

Velikost in dobra opremljenost pa imata seveda svojo ceno. Tako denarno kot v teži. Slabe tri in pol kilograme bomo bolj z muko prenašali naokrog, sploh ko se bomo spomnili, koliko smo odšteli zanje. Za tisoč petsto evrov danes dobimo dva ali celo tri bolj navadne prenosnike. Z veliko manjšim zaslonom, seveda.

Hewlett-Packard Compaq 8710p

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 92.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 60.

Trajanje delovanja: 3 ure 7 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 7.

Mere: 39,3 x 27,4 x 3,3 cm., 3,4 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7500, 2,2 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-N, bluetooth.

Zaslon: 17-palčni, 1680 x 1050 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 1504,85 EUR.

Prodaja: Partnerji HP, www.hp.com/si/retailpartnerji.

Za: Kakovost izdelave, opremljenost, zmogljivost akumulatorja.

Proti: Cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji