Objavljeno: 29.5.2007 02:06 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Maj 2007 | Teme: nenehni testi, prenosnik

General Dynamics Gobook XR-1

Korporacija General Dynamics lahko kupcem ponudi prav vse: repertoar obsega tako računalnike kot tudi vesoljska plovila in letalonosilke. No, zmogljive prenosnike so v prodajni program dodali po tistem, ko so pripojili podjetje Itronix, ki je bilo v preteklosti znano predvsem po odpornih prenosnikih.

GoBook XR-1 že na pogled ni ravno običajen prenosnik. Gre namreč za izdatno ojačan izdelek, namenjen rabi v težkih delovnih razmerah: umazanija, polite tekočine in udarci so nekaj, kar mora tak prenosnik prestati brez posledic. To potrjujejo tudi določeni standardi, ki se jim XR-1 podreja. Eden izmed njih je tudi IP54, ki določa, koliko mora biti izdelek odporen proti udarcem, vlagi in prahu. To, da v tej smeri prenosnik ni od muh, smo tudi preizkusili. Metanje odprtega in delujočega prenosnika na tla se je končalo dobro, enako tudi politje s kavo in spiranje pod curkom vode. Več si lahko preberete v članku "Če se zgodi nepredvideno" v prvem delu tokratne številke ali si ogledate v tokratni epizodi Monitor TV, ki jo najdete na Monitorjevem DVDju.

Prenosnik po fizičnih merah ne odstopa pretirano od drugih prenosnikov, razen po debelini (5 cm) in teži (več kot 3 kilograme). Ohišje je izdelano iz titana. V odebeljen, ojačan in tudi ogrevan pokrov zaslona LCD so vgrajene antene za brezžično komunikacijo Wi-Fi in tudi antena sprejemnika GPS, ki je v prenosnik vgrajen serijsko. Vsi vmesniki in odprtine, tudi tista za prezračevanje procesorja, so zaščiteni ali pokriti tako, da vdor vode v notranjost prenosnika ni mogoč. Zaslon LCD za današnje razmere nekoliko skromne diagonale 12,1 palca je občutljiv za dotik, pri čemer lahko po njem "rišemo" bodisi s priloženim peresom ali pa kar s prstom. Prikazana slika je kljub dodatni, za dotik občutljivi plasti dovolj svetla, pretiranih težav ni niti s kotno vidljivostjo. Poleg običajnega nabora priključkov in že omenjenih brezžičnih vmesnikov ima prenosnik še standardni zaporedni (serijski) priključek, ki se danes še vedno pogosto uporablja v industriji.

Tipkovnica je bele barve. To pomeni, da bo v umazanih okoljih verjetno hitro spremenila svojo osnovno barvo. Bela barva pa verjetno ni naključna, saj se tipke v temi nekoliko svetijo. Pri delu v temi bodo pripomogle tudi krepko izpisane črke na sicer velikih tipkah. Razporeditev je žal angleška, zato bomo slovenske krilate znake morali pričarati z nalepkami na tipkah.

Zmogljiva je tudi strojna zasnova prenosnika. 1,83 GHz dvojedrni procesor je skupaj z gigabajtom pomnilnika presenetil predvsem pri hitrosti dela s poslovnimi programi. Baterija je v odsotnosti napajanja zmogla poganjati prenosnik za več kot tri ure nepretrganega dela. Pograjali pa bi segrevanje, saj se prenosnik v predelu, kjer sicer počiva leva dlan, opazno pregreva. Prav nič bolj hladna ni niti spodnja stranica, zato je delo s tem prenosnikom v naročju vse prej kot prijetno.

Goboox XR-1 je poseben prenosnik. "Posebna" je tudi njegova cena, zato ga bodo kupili le tisti, ki bodo zares cenili to, da nas prenosnik ne bo pustil na cedilu že ob prvem srečanju s tekočino ali malo tršem padcu ob tla.

General Dynamics Gobook XR-1

Poslovni indeks Winstone 2004: 28,7.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 28,9.

Trajanje delovanja: 3 ure in 4 minute.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 7.

Mere: 30 × 24,5 × 5 cm, 3,1 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2400, 1,83 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g, bluetooth, GPS.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Cena: 5250 EUR.

Prodaja: Infotim Ržišnik Perc, www.infotim.com.

Za: Robustnost, opremljenost, hitrost delovanja.

Proti: Visoka cena, segrevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji