Objavljeno: 26.3.2008 13:38 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Marec 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

General Dynamics Gobook VR-2

O vzdržljivih in odpornih prenosnikih smo v preteklosti že pisali, nazadnje maja lani. Takrat smo tudi preizkusili prenosnik izdelovalca General Dynamics (prej Itronix), ki se je obnesel brezhibno tudi na preizkusu polivanja s tekočino in padca na tla.

Tokrat preizkušeni prenosnik Gobook VR-2 je na videz resda nekaj manj odporen od že preizkušenega XR-1 (predvsem proti tekočinam), a je vendarle močno nad povprečjem drugih prenosnikov. Izstopa debelo ohišje zaslona LCD (resda skromne velikosti 13,3 palca) iz lahke kovinske zlitine, ki preprečuje, da bi zaslon pod obremenitvijo počil. Sam zaslon je sicer v celoti občutljiv za dotik, po njem pa lahko "pišemo" tako s priloženim pisalom kot tudi s prstom, če to narekuje delo. Za lažje prenašanje rabi masiven ročaj na zadnji stranici prenosnika, ki pa v praksi žal otežuje priklop (večjih) naprav USB in tudi napajalnega kabla. Sicer pa je prenosnik opremljen prav z vsemi mogočimi vmesniki, tudi z možnostjo povezovanja v mobilna omrežja 3G (HSDPA) in sprejemanje signala GPS za navigacijo.

Kakovostna tipkovnica ima tipke z velikimi črkami, slovenski znaki pa so dotiskani na angleško razporeditev. Občutek pri tipkanju je izreden, saj se tipkovnica niti najmanj ne upogiba, tipke pa so ravno prav trde oziroma mehke. Sledilna ploščica je povsem na ravni, tipki pod njo pa sta nekoliko pretrdi.

Zmogljivost prenosnika je na preizkusu s poslovnimi in večpredstavnimi programi prijetno presenetila. Žal nam je meritve uspelo dokončati zgolj v Windows XP, ne pa tudi v Visti, ki je sicer prednaložena v prenosnik. Kakorkoli že, meritve v XP so pokazale, da je računalnik kljub razmeroma skromni strojni opremi (zgolj 80 GB disk, 1 GB RAM) nadvse hiter. Pohvalno. Dokaj soliden je tudi čas trajanja akumulatorja (3 ure in 9 minut), vendar bi si pri delu na terenu, kateremu je prenosnik predvsem namenjen, verjetno želeli še kako uro delovanja več.

Goboox VR-2 je vse prej kot običajen prenosnik. Namenjen je zares zgolj tistim, ki točno vedo, zakaj potrebujejo prenosnik, ki ne bo odpovedal poslušnosti že ob prvem stiku s trdo površino ali ob prvem pljusku vode. Za dotik občutljivi zaslon je še dodatna prednost, ki pri delu na terenu pride zelo prav. Vse to pa seveda "stane" - zato prenosnik nikakor ni poceni.

General Dynamics Gobook VR-2

Poslovni indeks Winstone 2004: 25.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 36,3.

Trajanje delovanja: 3 ure 9 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 7.

Mere: 30,6 × 26 × 5,6 cm, 2,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7300, 2 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 13,3-palčni, 1024 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 3858 EUR.

Prodaja: Infotim Ržišnik Perc, www.infotim.com.

Za: Izdelava, hitrost delovanja.

Proti: Visoka cena, segrevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji