Objavljeno: 26.5.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Junij 2015

Garač

Tako kakor v podjetjih in gospodinjstvih tudi v svetu računalništva obstajajo izdelki, ki izstopajo. Marljivi delavci in pridne mravljice skrbijo, da poslovanje in/ali gospodinjstvo delujeta kot dobro naoljen stroj. Podobno vlogo v računalniku opravlja pogon SSD OCZ Vector 180. Njegova naloga je, da nikoli ne poklekne, niti takrat, ko zmanjka elektrike.

Družina OCZ Vector je z modelom 180 dobila najbrž najzmogljivejši pogon SSD, namenjen potrošnikom. Ta poleg izjemnih zmogljivosti prinaša že napol strežniške lastnosti, vključno s tehnologijo Power Failure Management Plus (PFM+), ki poskrbi, da pogon varno shrani podatke tudi ob morebitnem izpadu električne energije. Prav izpad električne energije je poleg (pre)visokih temperatur najpogostejši razlog za okvaro ali izgubo podatkov na pogonu SSD. OCZ je zato v pogon Vector 180 vgradil manjši kondenzator in v logiko pogona zapisal, kako naj se odzove v primeru, ko mu računalnik ne dostavlja več električnega toka. 

Podjetje OCZ, ki je po novem del skupine Toshiba (zato v njem tudi najdemo Toshibine pomnilniške čipe MLC NAND A19), si želi povrniti ugled najzanesljivejšega proizvajalca pogonov SSD. OCZ namreč želi s serijo pogonov Vector (tako predhodnika 150 kot aktualnega modela 180) dokazati, da zna izdelati izjemno »žilav« disk z izjemno življenjsko dobo. Omenjeni pogon bi brez težav vgradili tudi v bolj obremenjene strežnike, saj bi morali za izrabo pomnilniških celic v času njegove garancije, torej v petih letih, vsak dan prepisati za kar 50 GB (da, gigabajtov) podatkov, kar skupaj nanese več kakor 91 TB. Vector 180 se obenem hvali s trpežnostjo, ki merjena v parametru MTBF (povprečen čas med dvema napakama) znaša kar 2,3 milijona delovnih ur. Da nam torej ta SSD odpove poslušnost, moramo imeti res smolo. Piko na i postavi garancija ShieldPlus Warranty, ki jo OCZ prizna že na podlagi serijske številke (tudi brez računa), saj v primeru okvarjenega SSD kupec prejme novega in ne popravljenega.  

Kakšen pogon SSD pravzaprav je Vector 180? Po tehničnih podatkih sodeč je vsekakor eden hitrejših, saj naj bi postregel s hitrostmi branja do 550 MB/s in zapisovanja do 530 MB/s. Teh v praksi sicer nismo dosegli, vsekakor pa lahko potrdimo, da gre še vedno za enega najhitrejših pogonov na tržišču. Proizvajalec navaja tudi izjemno sposobnost pogona strežbi več nalogam/aplikacijam hkrati, saj Vector 180 dosega kar do 100.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov. Tudi na našem preizkusu je ostal visoko odziven pod vsakršno obremenitvijo. A bistvo je vseeno skrito pod pokrovom. Gre namreč za enega najbolj robustnih pogonov na trgu – za robustnega je veljal že njegov predhodnik Vector 150, a ga Vector 180 še prekaša. Med zelo uporabnimi funkcijami izstopa podpora šifriranju pogona z AES-256, ki po zaslugi odličnega krmilnika, hišnega Indilinx Barefoot 3 M00, skorajda ne vpliva na zmogljivost, saj ima pogon vgrajen kar 1 GB predpomnilnik DDR3. Vsem paranoikom torej ta pogon toplo priporočamo.

Proizvajalci lahko pomnilniški krmilnik v pogonu SSD optimizirajo za različne namene. OCZ za Vector 180 trdi, da mu zlepa ne zmanjka sape in da je glede na konkurenco boljši pri velikih obremenitvah. To v praksi, kjer nikoli nimamo opravka s 100-odstotnimi bralnimi ali zapisovalnimi cikli, tudi drži. Pogon brez težav z veliko hitrostjo shranjuje podatke z drugega SSD in še vedno zelo hitro kopira podatke na zunanji disk prek vodila USB 3.0, pa bo še vedno bliskovito odprl novo aplikacijo ali stran v brskalniku.

OCZ pogonu prilaga lastno programsko opremo SSD Guru, s katero lahko uporabnik v vsakem trenutku preveri zdravje in kondicijo pogona SSD, ali poskrbi za njegovo vzdrževanje (nadgradnjo strojne programske opreme, varen izbris ...), pri čemer ves čas deluje v ozadju in uporabnika ne moti. Še več, s funkcijama SSD Tuner in OS Tuner lahko uporabnik celo posega v nastavitve krmilnika oziroma operacijskega sistema, da iz pogona iztisne še zadnje atome hitrosti ali zanesljivosti.

Vector 180 je vsekakor povsem primeren tudi za strežniško rabo, čeprav ga OCZ sicer namenja tehničnim zanesenjakom. Edina stvar, ki nas, sicer pričakovano, ni navdušila, je njegova cena, ki je med najdražjimi v segmentu. Očitno ne brez razloga, saj bomo boljši SSD ta hip težko našli.

OCZ Vector 180

Pogon SSD

Zmogljivost: 480 GB.

Proizvaja: OCZ technology, www.ocz.com.

Cena ob izidu: 328 EUR.

✓    Vzdržljivost, zmogljivost.

✗    Cena.

4836473

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Teoretik | 27.5.2015 | 09:51

"OCZ je zato v pogon Vector 180 vgradil manjši upor"?? Od kdaj pa upor shranjuje el. energijo??? PFM+ funkcija ne shrani vseh podatkov iz DDR3 predpomnilnika (full power loss protection), ampak le tabelo preslikav. Za prenos 1GB predpomnilnika bi podporni kondenzator (ne pa upor!) poterboval energijo za približno 2 s (torej ne le "nekaj" milisekund). Z vsem spoštovanjem do večine prispevkov v vaši reviji si upam trditi, da ta članek po strokovnosti ne dosega vaših standardov ali pa ste v zgornji kot pozabili pripisati "Oglasno sporočilo"

Matjaž Klančar | 27.5.2015 | 10:28

Hvala za popravek in kritiko...

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji