Objavljeno: 1.7.2009 12:07 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Computers Amilo Xa 3530

Za nekoliko zahtevnejše uporabnike smo preizkusili Fujitsu Siemensov prenosnik razreda X z imenom Amilo Xa 3530. V razredu X tako najdemo prenosnike z nekoliko večjim zaslonom in bogatejšo opremo, ki naj bi ustrezala predvsem predvajanju večpredstavnih vsebin.

Ker gre zopet za zmogljivejši model, ki je v svojem razredu lociran zelo visoko, je tako kot že prej opisani Amilo Pi 3540 tudi Amilo Xa 3530 pražnje oblečen v svetlečo črno-belo ohišje. Pravzaprav sta si na prvi pogled zelo podobna, razlika je zgolj v velikosti, saj se računalnik ponaša s 17-palčnim zaslonom. Tako je dovolj prostora za tipkovnico s številskim delom, ki nas tudi tokrat ni preveč navdušila, saj ima iste napake kot prej opisani model Amilo Pi 3540 - torej slabo natisnjene slovenske znake in upogibanje. Opazen je tudi nekoliko večji prostor nad tipkovnico, kjer je dovolj prostora za dobre zvočnike, ki se zelo dobro odrežejo tudi pri polni moči; brez nadležnega hreščanja.

Pri modelu Amilo Xa3530 lahko izbiramo med različnimi AMDjevimi procesorji, različica, ki smo jo preizkusili, pa je bila opremljena z najmočnejšim procesorjem AMD Turion 64 X2 ZM-86, ki deluje pri frekvenci 2,4 GHz. K tej različici spada še 4 GB pomnilnika in dva diska, ki skupaj merita kar 640 GB. Ker je že po prvih specifikacijah razvidno, da zna biti računalnik precej požrešen, kar zadeva energijo, so to težavo hoteli rešiti z uporabo kombinirane grafične kartice, pri kateri lahko preklapljamo med integriranim procesorjem ATI Radeon HD 3200 ali zmogljivejšo kartico ATI Radeon HD 3650 s 512 MB pomnilnika. Kljub temu da zaslon ponuja ločljivost zgolj 1440 × 900 pik (to je za to velikost razmeroma malo v primerjavi s konkurenco), so namesto klasične optične enote vgradili enoto blu-ray. Če bi si želeli ogledati film v polni ločljivosti, se lahko prek povezave HDMI povežemo na ustrezni televizor ali projektor, na voljo pa je tudi klasični izhod VGA. Ob straneh so štirje vhodi USB, med katerimi je eden kombiniran z vmesnikom eSata, ter vhod firewire. Za brezžične povezave skrbita WLAN (z draft-N) in bluetooth, ki smo ga pri Amilo Pi pogrešali. Na vsestranski bralnik pomnilniških kartic niso pozabili, prav tako ne na režo Express Card, v kateri se skriva priročen daljinski upravljalnik. V računalnik je nameščen Microsoft Vista Home Premium, daljinski upravljalnik pa je namenjen upravljanju Windows Media Centra. Tudi spletna kamera je precej boljše kakovosti kot pri Amilo Pi, saj gre tokrat za Logitechovo kamero z 1,3 megapikami. Zraven dobimo tudi Logitechovo programsko opremo, ki omogoča različne učinke, kot so sledenje obraza in branje izraza na obrazu, nameščanje klobučkov in podobne "neumnosti". Od programske opreme se najde zgolj še paket Nero ter CyberLinkov Power DVD za predvajanje blu-ray ploščkov.

Trajanje akumulatorja nas je nekoliko razočaralo, saj smo na preizkusu izmerili zgolj eno uro in 57 minut. Z uporabo šibkejšega grafičnega procesorja pa lahko pri trajanju pridobimo dobrih 20 minut.

Fujitsu Siemens Computers Amilo Xa 3530

Productivity: 72,0.

VideoCreation: 115,0.

Trajanje delovanja: 1 ure 57 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 6.

Mere: 39,8 × 29,5 × 3,7 cm, 3,6 kg.

Značilnosti: AMD Turion 64 X2 ZM-86, 2,4GHz, 4096 MB ram, 2 x 360 GB disk, BD-R, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, spletna kamera, daljinski upravljalnik.

Zaslon: 17-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 1049 EUR

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Gorenje, point.gorenje.si, Liko Pris, www.likopris.si.

Za: Opremljenost, blu-ray enota.

Proti:    Nizka ločljivost zaslona, trajanje akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji