Objavljeno: 1.7.2009 12:05 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Siemens Computers Amilo Pi 3540

Fujitsu Siemens Computers (pravzaprav so zdaj znani že kar kot samo Funjjitsu) je eden redkih, ki v svoje računalnike vgrajuje tako Intelove kot tudi AMDjeve procesorje. Nekaj številk nazaj smo si podrobneje ogledali prenosni računalnik Amilo Pa 3553, ki ga poganja AMDjevo srce, tokrat pa imamo pod drobnogledom Intelovo različico.

Amilo Pi 3540 spada v sam vrh v svojem razredu. To pomeni, da ima temu primerno elegantno obleko. Tako kot Amilo Pa 3553 je tudi tokratni model v enaki črni-beli preobleki. Seveda je velika večina površine narejena iz gladke svetleče plastike, ki je (kot vedno) neodporna za prstne odtise.

Pod pokrovom se skriva 15,4-palčni zaslon, ki ponuja zgolj klasično ločljivost 1280 × 800 pik. Glede na videz prenosnika bi morda pričakovali nekoliko večjo ločljivost in bogato opremo, a ne gre pozabiti, da so prenosniki v Fujitsujevem razredu P namenjeni splošni rabi in so zato tudi cenovno ugodnejši. Glede opreme se lahko takoj prepričamo z vgrajeno spletno kamero, ki ponuja zgolj ločljivost VGA. Tudi možnost povezave bluetooth smo pogrešali, vsekakor pa je na voljo brezžična omrežna povezava WLAN.

Preizkušena različica je bila opremljena z Intelovim procesorjem Core 2 Duo P7350, ki deluje s frekvenco 2,0 GHz. Za uspešno delovanje operacijskega sistema Windows Vista Home Premium je nameščenih 3 GB pomnilnika in 250 GB diska. Za grafiko pa skrbi nVidin GeForce 9300M. V primerjavi z AMDjevim modelom se je Amilo Pi 3540 izkazal za precej hitrejšega.

Poleg spletne kamere je računalnik opremljen še s štirimi vhodi USB, od katerih je eden kombiniran z vmesnikom eSata. Za video izhod sta namenjena vmesnik VGA in HDMI ter seveda klasični avdio izhodi in vhodi, kombinirani z vmesnikom SPDIF. Ne nazadnje je tu še čitalnik pomnilniških kartic, ki podpira vse standardne formate. Nekoliko manj navdušeni smo bili zgolj nad tipkovnico, ki ni precej trdno izdelana in se ob nekoliko večjem pritisku vidno upogiba. Opazili smo tudi površno natisnjene slovenske znake, ki zelo variirajo po višini, ostanki tiskanja pa so vidni tudi na drugih tipkah. Sicer slabo opazno, a to vendar kvari celotno elegantno podobo.

Presenetila nas je avtonomija delovanja, saj je akumulator na preizkusu zdržal dve uri in devetintrideset minut, kljub temu da je opremljen z akumulatorjem manjše zmogljivosti.

S programsko opremo Fujitsu Siemens ni pretiraval in ob nakupu dobimo bolj ali manj čisto namestitev Viste skupaj s programskim paketom Nero.

Fujitsu Siemens Computers Amilo Pi 3540

Productivity: 96,0.

VideoCreation: 129,0.

Trajanje delovanja: 2 uri 39 minut.

Zgradba in oprema: 6.

Velikost in teža: 7.

Mere: 35,8 × 25,6 × 3,7cm, 3,2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T7350, 2,00 GHz, 3072 MB ram, 250 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, spletna kamera.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 740 EUR

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Gorenje, point.gorenje.si, Liko Pris, www.likopris.si.

Za: Trajanje delovanja, zunanja podoba, zmogljivost.

Proti: Nima vmesnika bluetooth.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji