Objavljeno: 23.12.2008 | Avtor: Klemen Stepišnik | Monitor December 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Fujitsu-Siemens Computers Amilo Pa 3553

V Fujitsu Siemens Computers (mimogrede, pred kratkim je Siemensov lastniški del v celoti odkupil Fujitsu) se očitno zavedajo, da je tudi zunanja podoba naprav vse bolj odločilna, ko se potrošniki odločamo za nakup. Pa 3553 iz družine Amilo je namreč prenosni elegantnež v črni in beli barvni kombinaciji, poleg tega se ponaša tudi z nekaterimi manj običajnimi vmesniki.

Ob bok dvema vhodoma USB in firewire so postavili HDMI ter hitri eSATA (kombiniran še z enim vmesnikom USB), ki je ponavadi prej izjema kot pravilo. Seveda so vgradili tudi bralnik pomnilniških kartic, ki zna prebrati vse najbolj razširjene formate. Brezžično okno v svet predstavlja WLAN (podprt je tudi Draft-N), žal pa se na bluetooth ne bomo mogli opreti. Kljub lepemu videzu uporabniška izkušnja ni tako bleščeča: na svetleči površini hitro pustimo svoje ne tako bele odtise, tipkovnica (sicer odporna proti politju) ni dovolj togo vpeta, težje roke pa lahko izvabijo tudi škripajoč zvok nad robom, kjer je reža za nosilce vrste Express Card.

Manj običajna je tudi grafična zasnova. Ob pomoči AMDjeve tehnologije Hybrid CrossFireX so integrirano grafiko namreč povezali s samostojno ATI Mobility Radeon HD 3470 Hybrid X2 z 256 MB pomnilnika in to se je poznalo tudi na našem grafičnem preizkusu - v razredu cenejših prenosnikov se je v tem hitrostno ustavil šele na samem vrhu. Po drugi strani pa vgrajeni procesor, ki ga izdeluje AMD, s frekvenco 2 GHz in s 3 GB pomnilnika ni poskrbel za evforijo na preostalih preizkusih. Akumulator je zmogljivosti 4800 mAh in zadošča približno za 2 uri in pol nemotenega dela, s tem pa ga lahko uvrstimo nekako v povprečje drugih naprav.

Poleg Microsoftovega operacijskega sistema različice Vista Home Premium so priložili še program za zapisovanje na optične nosilce Ahead Nero in pa (sicer brezplačni) Adobe Reader, kar lahko precej olajša začetno delo. Takoj po zagonu pa nas orodje za izdelavo varnostnih kopij opozori, da si lahko z nekaj kliki čim prej naredimo kakšno rezervo.

Od drugih prenosnikov se torej loči predvsem po svoji neobičajnosti. V skladu z znanim rekom se Amilo Pa 3553 na zunaj sveti, a ni zlato. Kljub vsemu za pošteno ceno omogoča priklop nekaterih naprav, ki jih njegovi "normalni" vrstniki ne, in če hoče, je lahko tiho kot miš - za to bo poskrbel namenski gumb za utišanje naprave.

Fujitsu-Siemens Computers Amilo Pa 3553

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 60.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 96.

Trajanje delovanja: 2 ure 25 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 35,8 × 25,9 × 3,7 cm, 2,95 kg.

Značilnosti: AMD Turion X2 Dual Core RM-70, 2.0 GHz, 3072 MB RAM, 320 GB disk, DVD?RW (DL), WLAN 802.11 a/b/g/Draft-N, eSATA.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: 799,20 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, Gorenje, point.gorenje.si, Liko Pris, www.likopris.si,

Za: Zunanja podoba, HDMI, eSATA, grafika.

Proti: Ni bluetootha, le eno leto garancije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji