Objavljeno: 26.3.2008 13:38 | Avtor: Žiga Veber | Monitor Marec 2008 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Fujitsu Siemens Amilo Li2727

Fujitsu Siemens Amilo Li2727 spada med ugodnejše prenosnike na našem trgu. Ohišje je v celoti sestavljeno iz enake črne plastike (izjema je zunanji del vrat prenosnika). Na prvi pogled deluje ceneno in monotono, vendar je glede na ugodno ceno sestavljeno kakovostno in premišljeno.

Na zadnji strani najdemo priklop za omrežni kabel, VGA in S-video izhod. Na desni strani je optični pogon, a ne deluje preveč kakovostno, vendar brez večjih pripomb. Avdio vhod in izhod sta na sprednji strani prenosnika, na levi pa najdemo za ta cenovni razred razveseljive in zgledno razporejene štiri priklope USB.

Zraven je postavljen še priklop za napajanje. To je morda malce nenavadno, vendar se v praksi izkaže zelo dobro. Priklapljanje in izklapljanje prenosnika v električno omrežje je enostavno, ker pa je zraven tudi odprtina za hlajenje, lahko prenosnik brez težav postavimo ob steno in tako pridobimo dragocenih nekaj centimetrov na pisarniški mizi, saj je zadnja stran prenosnika večinoma prosta. Ko bi le postavili ob stran tudi priklop za omrežni kabel ...

Prav tako lahko pohvalimo zaslon, ki je dovolj svetel, prav tako dober je tudi prikaz barv na zaslonu. Zvok, ki prihaja iz dveh zvočnikov, postavljenih na vrhu tipkovnice, je povprečen.

V prenosniku bije Intel Celeron 540, 1,8 GHz, ki sicer ni biser današnje tehnologije, a manj zahtevnemu uporabniku kljub vsemu omogoča udobno delo v okolju Windows Vista. Pri delu mu pomaga 1 GB pomnilnika, a si ga deli z grafično kartico. Duet za poganjanje zahtevnejših grafičnih aplikacij žal ni primeren. Na voljo nam je tudi 160 GB diska, nanj pa bomo lahko brez zunanjega napajanja shranjevali svoje delo, si ga ogledovali in spreminjali dve uri in pol, kar je glede na ugodno ceno prenosnika pohvalno.

Večjo grajo zasluži le tipkovnica, ki je vpeta preveč slabotno, ob močnejšem pritisku se upogiba in zdi se, da kar valovi. Same tipke so vpete dovolj čvrsto, slovenski znaki pa so nanje dotiskani. Dosti boljši vtis sta naredili na nas tipki ob drsni ploščici, ki sta ravno pravšnje trdote in dovolj natančni, da nam ob premikanju ikon te ne padajo iz "rok".

V Fujitsu Siemensu nam ponujajo enostaven in premišljeno zasnovan prenosnik brez dodatkov, ki jih manj zahtevni uporabnik verjetno ne bo pogrešal, po zelo ugodni ceni 552 evrov.

Fujitsu Siemens Amilo Li2727

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 60.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 44.

Trajanje delovanja: 2 uri 29 minut.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 9.

Mere: 35,5 × 25,6 × 3,4 cm, 2,7 kg.

Značilnosti: Mobile Intel Celeron 540, 1,8 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 b/g.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Ne.

Cena: 552 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si; Gorenje Point, point.gorenje.si; Likopris, www.likopris.si.

Za: Ugodna cena, 4 × USB, svetel zaslon, kakovost glede na ceno.

Proti: Tipkovnica, nima operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji