Objavljeno: 4.9.2012 09:29 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Fujitsu Lifebook P701

Za tiste, ki si zadnje čase želijo zares prenosljive prenosnike, se vse bolj ponujajo t. i. 'Ultrabook' prenosniki. Gre za zelo tanke prenosnike, ki so silno lahki, ponujajo pa zelo zmogljive akumulatorje in so zaradi uporabe diskov SSD hitro pripravljeni za delo. A ti prenosniki so za marsikoga preveč omejeni, sploh pri številu priključkov. Odlična alternativa pa je tokrat preizkušeni Fujitsujev Lifebook P701.

V praksi je namenjen istim uporabnikom, kot so Ultrabooki. Je razmeroma lahek (kilogram in pol) in majhen, zaslon meri dobrih 12 palcev. Kljub temu je dokaj debel, po obliki spominja na starejši netbook. Prednost tega je solidno število vmesnikov, saj ima poleg treh vmesnikov USB še izhoda HDMI in DisplayPort, klasični omrežni vmesnik in tudi priključek za opcijsko priklopno postajo. Začuda ima celo razširitveno mesto ExpressCard.

Vgrajena strojna oprema je več kot dovolj zmogljiva. V rabi je Intelov procesor i5, ki bije pri frekvenci 1,8 GHz. Pomnilnika je 4 GB, v preizkušenem modelu pa je bil vgrajen disk tipa SSD, velik 128 GB. Izberemo lahko tudi klasični disk z bistveno več prostora, a se nam zdi SSD bistveno boljša izbira, saj se močno pozna pri hitrosti zagona operacijskega sistema in nameščenih programov. Grafika je vgrajena Intelova, dovolj zmogljiva za običajna opravila (denimo ogled HD videa). Hitrostni rezultati so spodobni, malce razočara le zmogljivost akumulatorja, saj bi pričakovali več kot le dobre tri ure.

Kakovost izdelave je odlična, deluje bolj robustno kot večina novih, zelo tankih Ultrabookov. Tudi zaslon je med boljšimi, smo pa bili malce razočarani nad povprečno tipkovnico, ki deluje stisnjeno, obenem pa bi lahko bila trša. Zanimiva rešitev je dodan krogec ob sledilni ploščici, namenjen drsanju po večjih dokumentih, spletnih straneh, menujih. Gre sicer za lastne preference, a nam je načeloma bolj všeč večja sledilna ploščica in prostor za drsanje ob strani.

Fujitsu Lifebook P701

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 129.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 192.

Trajanje delovanja: 3 ure 11 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 28,3 × 21,5 × 3 cm., 1,56 kg.

Značilnosti: Intel i5 560UM 1,8 GHz, 4096 MB RAM, 128 GB SSD disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1000 EUR.

Prodaja: www.asbis.si, point.gorenje.si.

Za: Kakovost izdelave, velikost in teža, priključki.

Proti: Zmogljivost akumulatorja, povprečna tipkovnica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji