Objavljeno: 24.2.2005 21:52 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Marec 2005 | Teme: nenehni testi

Fujifilm FinePix S3 Pro

Podjetje Fujifilm je na trgu digitalnih fotoaparatov z izmenljivimi objektivi navzoče že od leta 2000, ko je ob boku z Nikonovim D1 med prvimi izdelalo cenovno ugoden fotoaparat z imenom S1 Pro. Dve leti zatem so izdelali izboljšano različico, ki je z razvpitim tipalom Super CCD lahko zajela posnetke, velike 12 milijonov pik, šele na Photokini 2004 pa smo dočakali tretjo različico, ki z enako visoko ločljivostjo in širokim izborom barvnih nastavitev meri na profesionalne uporabnike.

Telo FinePixa S3 Pro je, tako kakor predhodni model, izdelano na osnovi Nikonovega ohišja F80, ki se je, kot kaže, izkazalo za dovolj dobro, deležno pa je še nekaj dodatnih popravkov. Med pomembnejšimi sta prav gotovo dodan sprožilec na spodnji strani telesa za navpično slikanje in močno izboljšan oprijem. Čeprav se je teža fotoaparata malenkostno povečala, v roki leži odlično in ne utruja. Razporeditev kolesc in gumbov ostaja enaka kot pri predhodniku, spremenjena je le lega gumba Back na hrbtni strani. Na žalost pa je mogoče le na gumbu za izbiranje načina slikanja nastavljati ISO in posebne funkcije, kar je zamudno opravilo, saj je treba po spremembi nastavitve kolesce znova obrniti v želeni način slikanja. Še naprej pa ostajajo dobrodošle "malenkosti", kot so možnost sproženja z navadnim žičnim prožilom ter PC priključek za zunanjo bliskavico. Od priključkov so na voljo še vmesnik firewire, USB 2.0, A/V izhod ter vhoda za zunanji sprožilec in zunanji napajalnik, vse lahko dosegljivo na levi strani fotoaparata. Vgrajena bliskavica ostaja enaka kot pri predhodniku, seveda pa je mogoče priključiti tudi zunanjo, ki zdaj omogoča sinhronizacijo s fotoaparatom pri 1/180 s. Ostrenje je odslej na voljo prek pettočkovnega avtofokusa, v težavnejših razmerah pa si lahko objekt osvetlimo z vgrajeno lučko. Načeloma se je avtofokus izkazal zadovoljivo, težave z ostrenjem je imel le pri izbiri stranskih avtofokusnih točk. Nastavitev časa ostaja od 30 s do 1/4000 s, na voljo pa je tudi čas B. Merilec osvetlitve je Nikonov desettočkovni senzor Multi-Cam 900. Še naprej ostaja na voljo možnost prekrivanja posnetkov, ki je v digitalni fotografiji nepomembna lastnost.

Največ sprememb je na digitalnem delu fotoaparata. Osrčje sistema je zdaj izpopolnjeno tipalo SuperCCD SR, ki mu uspe zajeti 6 milijonov pik v navadnem in 12 milijonov v polnem načinu. Tipalo tipa SR je drugače na voljo že tudi v drugih Fujijevih izdelkih, tokratni pa je še dodatno spremenjen, čeprav z isto oznako. SR je kratica za dve vrsti fotodiod v tipalu, S kot večja, osmerokotna fotodioda, znana že iz prejšnjih inačic tipala, R pa kot manjša fotodioda, ki je v praznem prostoru med S fotodiodami. S fotodioda je zadolžena za zajemanje slike v običajnem dinamičnem razponu, medtem ko R fotodioda zajema nižjega. Pri očitnejših presvetlitvah, na primer belih tkaninah, fotoaparat presvetljeni del kompenzira s podatki iz fotodiode R in ustvari primerno osvetlitev tkanine, čeprav bi ta morala biti presvetljena. Dinamični razpon lahko nastavljamo v dveh stopnjah, 100 % in 400 %, na voljo pa sta še dve dodatni prednastavitvi, simulacija filma Velvia, z močno poudarjenimi barvami namenjena pokrajinski fotografiji, in simulacija nevtralnega filma, namenjena portretni in studijski fotografiji. Nastavljamo lahko tudi barvno nasičenost, kontrast in ostrino posnetka, na voljo pa sta tudi barvna modela sRGB in AdobeRGB. Na voljo je tudi nastavljanje običajnih posebnih funkcij, s katerimi si lahko fotoaparat natančneje prilagodimo. Fotoaparat omogoča hitrost 2,5 posnetka na sekundo ter 12 posnetkov v seriji, a se to občutno zniža na 1,1 posnetka na sekundo v seriji devetih posnetkov z vključenim dodatnim dinamičnim razponom. Takrat fotoaparat zajema podatke z obema fotodiodama, kar je seveda dvakrat več podatkov, ki jih mora obdelati, kakor v normalnem načinu. Ločljivost ISO je nastavljiva v razponu od 100 do 1600, kjer se šele močneje zazna šum. LCD zaslonček je večji in ima z 235.000 pikami dvakrat višjo ločljivost, nekaj nastavitev digitalnega dela pa poteka prek manjšega zaslončka nad večjim, a smo tega vajeni že iz prejšnjih različic. Za razliko od prejšnjih modelov ima S3 Pro le eno vrsto napajanja. Poganjajo ga štiri AA baterije, ki so spravljene v spodnji del fotoaparata.

Fotoaparat posnetke zapisuje na dve vrsti kartic, CompactFlash in hitrejšo xD, ni pa možno zapisovati na obe naenkrat. Na žalost tudi tretja različica fotoaparata ne omogoča kopiranja slik z ene na drugo kartico. Hitrost zapisovanja je povprečna, nekaj nevšečnosti nam je povzročalo zapisovanje na počasnejšo kartico, saj je posnetek v načinu RAW z velikostjo 25 MB zapisoval kar 23 sekund, med zapisovanjem pa ni mogoče spreminjati nekaterih nastavitev digitalnega dela. S hitrimi karticami fotoaparat zapisuje okoli 2 MB na sekundo, kar je zmogel že predhodnik. Fotoaparatu so dodali tudi možnost prikazovanja slike prek LCD zaslona. V tem primeru se stekelce v fotoaparatu dvigne, kar onemogoči gledanje skozi kukalo, sliko pa (najverjetneje) zajemajo fotodiode R. Na zaslonu lahko motiv opazujemo 30 sekund, novost pa je dobrodošla predvsem zaradi dvakratnega zuma, ki ga je medtem mogoče vključiti. Na ta način lahko motiv bolje izostrimo.

Kot smo že vajeni pri Fujijevih izdelkih Pro, je tudi tretja serija namenjena fotografom, ki od fotoaparata pričakujejo enostavno delo, velik izbor nastavitev in robustnost ohišja. Kljub nekaterim pomanjkljivostim pa pri fotoaparatu prevlada kakovost posnetka, ki ga z obširnim izborom nastavitev brez težav prilagodimo svojim potrebam. Zanimiva je vsekakor tudi cena, ki je prav gotovo ugodna za fotoaparat s tako veliko ločljivostjo. Večno vprašanje pri SuperCCD tipalu, ali je 12 milijonov pik res pravih 12 milijonov, pa bo tudi tu ostalo deljeno, saj smo že z enostavno interpolacijo posnetka ločljivosti 6 milijona pik na 12 milijonov v Photoshopu dosegli podoben rezultat. Fotoaparat smo preizkušali z objektivoma Nikkor 17-55 mm f1:2,8G ED DX in Nikkor 50 mm f1:1,4D, ki ju je posodilo podjetje Grafo, (01) 433 73 92.

Fujifilm FinePix S3 Pro

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 4256 × 2848, 3024 × 2016, 2304 × 1536, 1440 × 960.

Tipalo: Efektivno 6,45 milijona pik, 12,9 milijona pik SuperCCD SR.

Velikost in vrsta tipala: 23,0 × 15,5 mm, SuperCCD SR II, faktor povečave goriščnice 1,5.

Izdeluje: Fujifilm, www.fujifilm.com.

Prodaja: Image & Information, (01) 586 46 60.

Cena: 599.976 tolarjev (ohišje).

Za: Visoka ločljivost in kakovost posnetka, velik izbor nastavitev posnetka, cena.

Proti: Nastavljanje CSM in ISO na koleščku, možnost le enega posnetka na sekundo pri nepretrganem fotografiranju z vključenim dinamičnim razponom, povprečno zapisovanje na kartico.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji