Objavljeno: 8.3.2005 20:29 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Julij 2004 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus Photo R200

Že marca smo preizkusili novi Epsonov foto brizgalnik R300, ki je bil prvi Epsonov model z ločenimi barvnimi kartušami, namenjen manj zahtevnim (in cenovno občutljivim) kupcem. Minili so trije meseci in Epson se je odločil, da bi se dalo s še nekaj nižjo ceno prodajo še pospešiti - in nastal je model R200.

R200 je pravzaprav le R300, brez vgrajenega bralnika za pomnilne kartice in brez sivinskega zaslona LCD, ki bi pomagal neposredno tiskanje iz le-teh. To pomeni, da ima šest ločenih barvnih kartuš (v glavi pa tiska šestkrat po 90 šob) in je namenjen predvsem tiskanju fotografij. Tiskanje besedila bo manj uspešno, saj je črno barvilo navadno in ne suspenzijsko, tako da so črni izdelki na navadnem papirju nekoliko svetli in se na papirju nekoliko preveč prelivajo (to velja bolj ali manj za vse foto tiskalnike).

Fotografije, ki jih natisnemo z R200, so zelo dobre, pri čemer je raster (oz. njegove posamezne pike) komajda viden, pa tudi podrobnosti dveh pik (vse to na posebnem ali, še bolje, na svetlečem papirju) so zelo natančne. Barve so manj natančne, saj sivi odtenki na fotografiji vlečejo nekoliko na zeleno, pa tudi črna barva je nekoliko presvetla.

Hitrostno je tiskalnik nekje v povprečju foto tiskalnikov, presenetljivo pa ni enako hiter kakor model R300, temveč je, verjetno zaradi drugačnih nastavitev gonilnikov, ponekod hitrejši, ponekod počasnejši. Kakorkoli že, fotografijo v najboljši kakovosti z njim odtisnemo v minuti in 45 sekundah, medtem ko za fotografijo A4 rabi slabe štiri minute in pol. Za pet strani besedila (o smotrnosti takega početja sicer dvomimo) potrebuje slabe tri minute.

Z R200 si lahko omislimo tiskanje na plošče CDR (vendar le, če imajo te posebno nesvetlečo površino), omogočeno pa je tudi tiskanje do roba. Žal Epsonovi tiskalniki (še vedno) ne omogočajo prepoznavanja papirja (vrsto papirja moramo v gonilniku izbrati ročno), pogrešamo tudi "pravo" kaseto za papir, kot jo imajo Hewlett-Packardovi modeli, moti pa tudi čiščenje glav, ki po daljšem počitku traja tudi več kot minuto (to pa seveda vztrajno niža nivo barvila).

Cena tiskanja s tem tiskalnikom je enaka ceni tiskanja z modelom R300. To pomeni, da je tiskanje besedila poceni (25 tolarjev), tiskanje fotografij (kar je pravi namen tiskalnika) pa drago - izmerili smo, da je cena barvila za fotografijo 10 × 15 cm 111 tolarjev; to pomeni, da so tudi konkurenti, ki so dražji, a tudi taki, ki so veliko cenejši.

Epson Stylus Photo R200

Vmesniki: USB.

Cena: 45.480 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 25 tolarjev.

Izmerjena cena fotografije: 111 tolarjev.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Tiskanje od roba do roba. Možnost tiskanja na CD-ROMe.

Proti: Fotografije "vlečejo" na zeleno. Pri vrhunskem tiskanju je razmeroma počasen. Za tiskanje na CD-ROMe potrebujemo posebne plošče CDR. Temeljito čiščenje glav po daljšem "počitku".

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji