Objavljeno: 26.2.2008 00:55 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2008 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Epson Stylus DX 4450

Epsonova nova večopravilna naprava, model Stylus DX 4450, je cenovno med najbolj dostopnimi tovrstnimi izdelki. "Manjkata" ji faks in samodejni podajalnik, a ciljni uporabniki (predvsem domači uporabniki) tega ne bodo pogrešali. Tiskalnik je iz elegantne črne plastike, na kateri pa se hitro poznajo prstni odtisi. Izpustili so zaslon in večino funkcijskih tipk. To pomeni, da ne moremo skoraj ničesar izvesti brez računalnika (denimo določitve števila kopij). Pladenj za papir je na zadnji strani, drugi (za natisnjen papir) pa spredaj.

Ob začetku preizkusa smo takoj opazili razmeroma glasno delovanje, predvsem pri vleki papirja v samo napravo. Najhuje je med tiskanjem v hitrem "draft" načinu, ko bomo s tiskanjem nehote opozorili nase celotno pisarno. Tiskalnik ima nekaj programov za različne kakovosti in hitrosti odtisa, besedilo, besedilo z grafiko, fotografijo in fotografijo visoke kakovosti, po pričakovanjih pa ni med hitrejšimi, ne glede na program tiskanja. Za pet strani navadnega besedila je potreboval dve minuti in enaindvajset sekund, v hitrem načinu pa solidnih triintrideset sekund. Vektorsko sliko natisne na navaden papir v dobrih štirih minutah (4 minute in 16 sekund), na svetleč papir pa v enajstih minutah in sedeminštiridesetih sekundah. Podobno je pri bitni sliki velikosti A4, pri najboljši kakovosti in na svetleč papir si vzame slabih enajst sekund. Omenimo še čas tiska fotografije velikosti 10 × 15 cm, kjer pri uporabi svetlečega papirja potrebuje štiri minute in šestindvajset sekund. Tudi pri kopiranju in optičnem branju je hitrostno bolj na repu lestvice, sploh kadar so v igri barve.

Kakovost odtisa je za ta rang še kar v redu. Besedilo je sicer podpovprečno, v najhitrejšem načinu je dejansko uporabno le kot predogled. Pri grafiki je malo bolje, barve so pravilne, a malo puste. Prehodi so dobri, tako barvni kot črno-beli. Podrobnosti so tudi solidne, tam do 0,25 mm so lepo razločne, pri 0,125 pa le še pogojno.

Pri napravah tega ranga pa je v ospredju predvsem cena in tega se v Epsonu dobro zavedajo. Cena je za tako večopravilno napravo vsekakor zelo konkurenčna. Črno-beli izpis tudi ni predrag (8 centov), nasprotno lahko rečemo za barvnega (ki velja pol evra na stran).

Epson Stylus DX 4450

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 4.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB.

Cena: 94,80 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 8 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 52 centov.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Cena.

Proti: Glasnost, cena barvnega izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji