Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2013 | Teme: nenehni testi

Epson L550

Epson je tiskalnike nove linije nekoliko nenavadno poimenoval, saj so modeli L110, L300 in L800 vsi le tiskalniki, L550 pa je večopravilna naprava. Poleg tiskanja zmore še optično branje in kopiranje, vgrajen pa je tudi faks.

Naprava je kar dobro opremljena, na zgornji strani je samodejni podajalnik za optično branje več listov hkrati (ali pošiljanje po faksu), spredaj pa zaslon stanja. Desno od njega je kar nekaj tipk, seveda omogoča kopiranje tudi brez računalnika. Prazen papir naložimo na pladenj na zadnji strani, tam lahko odložimo do sto listov, na sprednjem pladnju se lahko nabere do 30 listov. Žal ni vgrajena enota za samodejno tiskanje na obe strani.

Na desni strani je nataknjena enota, v kateri so posode za barvilo. Gre za povsem enake stekleničke, kot jih uporabljajo drugi Epsonovi modeli (torej L110, L300 ...). Pri prvi postavitvi nam polnjenje posodic vzame nekaj minut, tiskalnik potrebuje še okoli petnajst minut, da potegne črnilo v svoje cevi. Cena barvila je presenetljivo nizka, ena taka steklenička (v kateri je 70 ml barvila) velja devet evrov, cena izpisa je tako 0,2 centa za črno-belo stran in 0,4 centa pri uporabi barv. To je povsem primerljivo s cenami laserskih modelov.

Hitrost izpisa ni nič posebnega, naprava je pri večini meritev nekje v povprečju. Nazivna hitrost sicer ne obeta veliko (devet strani na minuto pri črno-belem in pol toliko pri barvnem izpisu), a tudi druge večopravilne brizgalne naprave niso bistveno hitrejše. Kakovost izpisa je dobra, sploh pri grafiki, besedilo pa je za odtenek slabše kot pri laserskih tiskalnikih, a tega večina uporabnikov ne bo opazila.

L550 je zanimiva naprava, ki v enem razmeroma majhnem paketu (glede na bližnje konkurente, sploh pa glede na laserske večopravilne naprave) ponudi kar dosti. Cena je razmeroma visoka, pisarnam bo všeč priloženi omrežni vmesnik, manj pa to, da ni samodejnega tiskanja na obe strani. Polnjenje posodic z barvo je sicer nekoliko nadležno opravilo, a bomo to počeli enkrat na približno štiri tisoč natisnjenih strani.

Epson L550

Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Vmesniki: USB, omrežni, faks.     

Cena: 398 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 0,2 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 0,4 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Tiskanje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Fotokopiranje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Optično branje

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena izpisa.

✗    Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji