Objavljeno: 28.9.2005 14:30 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor September 2005 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Epson AcuLaser 2600N in C2600N

Čeprav imajo barvni laserski tiskalniki čedalje večji tržni delež, si večina izdelovalcev ne more privoščiti, da bi opustili bitko s tekmeci pri črnobelih laserjih. Epson je tako s tiskalnikom AcuLaser 2600 ubil dve muhi na en mah: tiskalnik je na voljo tako v črnobeli kot v barvni izvedbi, tako da lahko z enim modelom podjetje konkurira na dveh trgih, uporabniku pa omogoča, da črnobel model hitro spremeni v barvnega. Gre za prvi laserski tiskalnik, ki je v celoti plod Epsonove razvojne ekipe.

Po zmožnostih je 2600N povprečen črnobel tiskalnik srednjega cenovnega razreda: tiska z ločljivostjo 600 pik na palec (izpis programsko izboljša Epsonova tehnologija 2400 RIT), v eni minuti pa popiše 30 strani. Program poleg Epsonovih opisnih jezikov podpira jezika PCL6 in postscript 3. Zmogljivost predala je 500 listov, ob strani pa je večnamenski pladenj, na katerega lahko postavimo do 150 listov. Za priklop tiskalnika je dobro poskrbljeno: poleg vzporednega in USB vmesnika ima 2600N tudi omrežni vmesnik.

Ko želimo tiskati v barvah, preprosto dokupimo barvne kasete z barvilom, jih vstavimo v tiskalnik, zamenjamo gonilnik - to je nekoliko nerodno, lahko bi en gonilnik podpiral tako črnobel kakor barvni izpis - in že imamo C2600N. Ta barvno tiska v štirih prehodih, tako da je pri izpisu barvnih dokumentov počasnejši: natisne 7,5 strani A4 na minuto. Po drugih lastnostih se seveda ne razlikuje od črnobelega modela. Lahko pa v črno-beli različici vanj namestimo štiri črne kasete in mu s tem "vzdržljivost" ustrezno podaljšamo.

Preizkusili smo dva tiskalnika iz družine: osnovno črnobelo različico in različico z barvnimi barvili ter enoto za dvostranski tisk. Namestitev gonilnikov je nekoliko nerodna, še posebej, če je tiskalnik priključen v omrežje. Namestitveni program tiskalnika v omrežju namreč ne poišče, ampak ga moramo namestiti krajevno ter naknadno v lastnostih gonilnika spremeniti način priklopa in vpisati IP številko tiskalnika. Postscriptne gonilnike moramo namestiti povsem "ročno", saj nimajo namestitvenega programa. Nekoliko nerodno je tudi nastavljanje lastnosti tiskalnika z gumbi na njem - spremembe nastavitev (npr. IP številko omrežnega vmesnika) upošteva šele, ko ga ugasnemo in spet vklopimo.

Po vklopu najprej opazimo, da novi Epson ni ravno tih. Še posebej glasen je pri barvnem tiskanju, ko mehanizem glasno obrača kasete z barvilom. Hitrost tiskanja je zadovoljiva: v črnobeli tehniki je tiskalnik povprečno hiter, medtem ko je med večprehodnimi barvnimi tiskalniki med najhitrejšimi. Tiskalnik se nekoliko dlje zbuja, če je bil v stanju mirovanja - na prvo stran besedila moramo v tem primeru čakati tričetrt minute namesto 13 sekund. Podobno kot pri večini tiskalnikov srednjega razreda moramo pograjati postscriptne gonilnike: tako gonilniki kot procesor v tiskalniku so nekoliko prešibki za tiskanje zahtevnejših dokumentov v postscriptu, saj si za natis bitne slike iz Photoshopa tiskalnik vzame skoraj 12 minut, nekajkrat pa se nam je zgodilo, da se je med obdelavo slike "obesil". Pohvaliti moramo enoto za dvostranski tisk (ki je na voljo za doplačilo): barvni izpis poslovnega poročila na obe strani lista A4 vzame le 10 sekund več kot enostranski izpis, kar je manj kot 2 % daljši čas glede na celotni čas tiskanja. To je res redkost.

Nad kakovostjo natisnjenega besedila nismo imeli pripomb. Pri tiskanju bitnih slik samo s črno barvo je izpis s privzetimi nastavitvami nekoliko pretemen, tako da se moramo poigrati z nastavitvami v gonilniku. Težave ima tudi s prehodi, ki so nekoliko neenakomerni. Postscriptni izpis črnobele slike pa je zelo dober, še posebej če upoštevamo nizko ločljivost tiskanja. Barvni izpisi, natisnjeni z gonilnikom PCL so živih barv (včasih skoraj malo preveč), natisnjene fotografije tako barvno niso povsem pravilne, a zaradi živih barv mogoče še nekoliko bolj všečne očem. Pri tiskanju v barvah pa se postscripni gonilnik obnese skoraj porazno: slike imajo vodoravne črne, barve so nenatančne, sivina pa ima rahlo vijoličast ton.

Epsonov posebnež je zaradi prilagodljivosti zanimiva izbira za vse, ki v tem trenutku potrebujejo samo črnobel laser, bi pa v prihodnje radi neproblematično prešli na barvni tiskalnik. Žal je tiskalnik nekoliko predrag, saj je njegova cena primerljiva z barvnimi laserji, ki tiskajo v enem prehodu, poleg tega pa so neposredni konkurenti od Epsona hitrejši in tišji. Postscripne gonilnike pa tudi namestitveni program za vse gonilnike bodo pri Epsonu morali še nekoliko izboljšati, škodila pa ne bi tudi pocenitev potrošnega materiala, saj je po ceni izpisane strani Epson precej nekonkurenčen.

Epson AcuLaser 2600N

Hitrost: 5

Kakovost izpisa: 6

Opremljenost: 5

Cena izpisa: 2

Vmesniki: Zaporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (srednje zmogljivi ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 30 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 150 listov (večnamenski podajalnik); ESC/Page Colour, ESC/Page, PCL6, ESC/P2, FX, IBM I239X, postscript 3; 64 MB.

Cena: 207.264 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 6,16 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Opremljenost, možnost nadgradnje v barvni tiskalnik.

Proti: Nerodna omrežna namestitev, glasnost, cena izpisa.

Epson AcuLaser C2600N

Hitrost: 5

Kakovost izpisa: 6

Opremljenost: 5

Cena izpisa: 2

Vmesniki: zaporedni, USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (2400 programsko).

Navedena hitrost: 30 strani na minuto (čb), 7,5 strani na minuto (barvno).

Tehnične lastnosti: 500 listov (predal) + 150 listov (večnamenski podajalnik); ESC/Page Colour, ESC/Page, PCL6, ESC/P2, FX, IBM I239X, postscript 3; 64 MB.

Cena: 364.224 tolarjev.

Cena natisnjene ČB strani: 6,16 tolarja.

Cena natisnjene barvne strani: 39,67 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Opremljenost, možnost tiskanja brez vstavljenih barvnih kaset.

Proti: Nerodna omrežna namestitev, glasnost, barvni postscriptni izpis, cena tiskalnika in izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji