Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, disk, SSD, pogon

Ekstremnež

Končno smo lahko preizkusili disk SSD, za katerega smo že na aprilskem velikem preizkusu "pogonov v trdnem stanju" predvidevali, da bo absolutni zmagovalec v hitrosti. In nismo se motili ...

Kingston Intelov pogon s celicami tipa NAND SLC spada v Intelovo serijo X25-E, ki je namenjena zahtevni strežniški rabi in temu ustrezno tudi optimizirana. V praksi pa je v primerjavi s serijo X25-M opaziti razlike predvsem v hitrosti zapisovanja podatkov. Če je aprilski rekorder Kingston Intel X-25M 80 GB podatke zapisoval pri okoli 77 MB/s, jih je tokratni zmogljivejši brat zapisoval pri neverjetnih 190 MB/s! Če bo Kingston (no, Intel) še naprej nadaljeval razvoj s tako velikimi koraki, jim bo vmesnik SATA II kaj hitro postal omejujoč. Kingston Intelov pogon SSD je še najpočasnejši pri naključnem branju, kjer zmore "borih" 136 MB/s.

Da bi vsem dvomljivcem dokazali izjemne zmogljivosti pogona, smo meritve opravili kar v treh različnih programih: IOmeter, HD Tune in še v Crystal Disk Marku. Preizkusu hitrosti je sledil preizkus nalaganja Oken XP. Rezultati slednjega se sicer niso bistveno izboljšali, to gre seveda na račun približno enake hitrosti branja podatkov: osnovni zagon oken je trajal 14 sekund, polni (Okna z vsemi mogočimi gonilniki in programi) pa 21 sekund. Da pa bi še v praksi pokazali izjemno moč pisanja, smo se pogon odločili preveriti na posebej zanj zasnovanem preizkusu.

V prenosni računalnik Lenovo ThinkPad R500 smo namestili preizkusno različico prihajajočega Microsoftovega operacijskega sistema Windows 7. Operacijski sistem sicer uradno še ni izšel, a bo po našem mnenju prevladujoči operacijski sistem, ko se bo začela množičnejša uporaba pogonov SSD (čez nekaj let). Celoten postopek namestitve prek pogona DVD je trajal dobrih 25 minut. Ko pa smo Hitachijev klasični 2,5-palčni disk nadomestili s pogonom SSD in postopek ponovili, se je ura ustavila pri točno 13 minutah. Le še en dokaz več, da modernih računalnikov ne zavira več počasen procesor, grafična kartica ali pomanjkanje pomnilnika RAM, temveč počasnost pogonov za hrambo podatkov.

Podobno kot ob razglasitvi zmagovalca aprilskega preizkusa pa moramo tudi tokrat ugotoviti, da je prava ovira pri prodaji tega ekstremneža tudi njegova nič kaj skromna cena. Ta SSD je po ceni na GB kar 14-krat dražji od običajnih diskov, za ceno samega pogona SSD pa dandanes že dobimo kar spodoben prenosni računalnik! Zanesenjakom in ljubiteljem vseh tehničnih novotarij pa pogon od srca privoščimo, čeprav je bolj verjetno, da ga bomo našli v vrhunskih strežnikih.

Kingston E Intel X25-E 32 GB, SATAII (SNE125-S2/32GB)

Kaj: 2,5-palčni SSD, 32 GB.

Izdeluje: www.kingston.com.

Prodaja: www.acord-92.si.

Cena: 462,3 EUR.

Za: Skoraj potrojena hitrost pisanja v primerjavi z modelom X25-M, dostopni čas.

Proti: Cena in še enkrat cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji