Objavljeno: 27.3.2006 23:06 | Avtor: Peter Šepetavc | Monitor Marec 2006

Dve jedri tudi v prenosnikih

Intel je novi rod mobilnih procesorjev z razvojnim imenom Yonah razvijal kar nekaj časa, takoj po novem letu pa je novince tudi predstavil. Obenem je seveda izdelovalcem prenosnikov ponudil tudi prenovljeni komplet Centrino. Novi procesorji se imenujejo Core Duo, novi Centrino pa Centrino Duo.

Procesor Core Duo je bil nared že marca lani, a je takrat deloval le pod zelo velikim hladilnikom.

Intel je novi rod mobilnih procesorjev z razvojnim imenom Yonah razvijal kar nekaj časa, takoj po novem letu pa je novince tudi predstavil. Obenem je seveda izdelovalcem prenosnikov ponudil tudi prenovljeni komplet Centrino. Novi procesorji se imenujejo Core Duo, novi Centrino pa Centrino Duo.

Core Duo je dvojedrni procesor, izdelan v 65-nanometrski tehnologiji. Procesorji so na voljo s takti od 1,5 do 2,16 GHz, ločeni pa so v dve družini: modeli z oznako T2300 (1,66 GHz) do T2600 (2,16 GHz) porabijo 33 W moči, za ultra lahke prenosnike pa sta na voljo varčnejša modela L2200 (1,5 GHz) in L2300 (1,66 GHz), ki porabita le 15 W. Takt vodila je 667 MHz (prej 533 MHz). Ob dvojedrnih procesorjih je Intel predstavil še enojedrno različico novinca. Core Solo T1300 deluje s taktom 1,66 GHz, v prenosnikih pa naj bi nadomestil procesorje Celeron M. Nekoliko presenetljivo je, da novi Intelovi mobilni procesorji ne podpirajo 64-bitne razširitve ukazov EM64T - podporo omenjeni tehnologiji je Intel napovedal šele za naslednji rod procesorjev, ki bodo na voljo konec letošnjega leta. Družina procesorjev Core je tako edina v Intelovi ponudbi, ki ne zna poganjati 64-bitne programske opreme.

Oznaka novega kompleta Centrino bo vse pogosteje na voljo na prenosnikih.

Sestav Centrino Duo poleg procesorja Core Duo obsega še sistemski nabor Intel 945GM ali 945PM in brezžični omrežni vmesnik Inlet 3945ABG. Sistemski nabor je mobilna izpeljanka nabora za namizne procesorje Intel 945G. V različici z integrirano grafiko je vgrajen grafični procesor GMA950, nabor pa podpira pomnilnik DDR2 s taktom največ 667 MHz. Brezžična omrežna kartica je prav tako napredek v primerjavi s predhodnikom: vsi prenosniki Centrino Duo bodo poleg omrežij 802.11b/g podpirali tudi povezovanje v omrežja 802.11a.

Intelovi procesorji Core Duo so prvi, ki jih Apple vgrajuje v svoje računalnike. Svoje mesto v jabolčnih prenosnikih sta najprej našli različici T2400 in T2500 v prenosnikih MacBook Pro, ki nadomeščajo dosedanje PowerMace. Za razliko od izdelovalcev PCjev, ki za namizne računalnike z Intelom uporabljajo procesorje Pentium 4 in Pentium D, se je Apple za Core Duo odločil tudi pri zasnovi novega iMaca. Tudi v njem namreč tiktaka bodisi T2400 bodisi T2500.

Acer je prvi

Bolj ali manj vsi izdelovalci prenosnikov so že napovedali modele z novim procesorjem, prvi, ki ga lahko pri nas dejansko kupimo, pa je Acer Aspire 5672WLMi. Opremljen je s procesorjem Core Duo T2300 in brezžično omrežno kartico 3945ABG, tako da ima tudi nalepko Centrino Duo. Vgrajeno je še 1024 MB pomnilnika, pa 80-gigabajtni disk in zapisovalnik DVD. Zaslon z diagonalo 15,4-palca ima ločljivost 1280 × 800 pik. Za sliko na zaslonu skrbi še en novinec: ATIjev procesor Radeon Mobility X1400 je povsem nov grafični procesor za prenosnike, za prikaz slike na zaslonu pa ima na voljo kar 512 MB pomnilnika - več kot katerikoli prenosnik, ki smo ga preizkusili do zdaj.

Ker gre za prenosnik, naphan z najnovejšimi tehnologijami, se spodobi, da ima tudi kak dodatek, ki je pri konkurentih prej izjema kot pravilo. 5672WLMi je opremljen s spletno kamero, tako da je primeren tudi za videokonference, ne da bi morali za to dokupiti kamero ali mikrofon. Kamera je dokaj dobre kakovosti: slika je ostra, pri hitrem gibanju pa slika samo malo zaostaja.

Prenosnik ima poleg vmesnika PC Card tudi mesto za kartice ExpressCard. Kartic za ta vmesnik (tako kot razširitvenih kartic PCI Express za namizne računalnike, razen grafičnih kartic, seveda) zaenkrat še ni. Prehod na novi standard bo verjetno počasen, zato lahko računamo, da bomo v bližnji prihodnosti še vedno kupovali predvsem razširitvene kartice PC Card.

V prenosnik je vgrajena tudi spletna kamera.

Pri novem procesorju nas je seveda zanimalo predvsem to, kako se odreže v primerjavi s predhodnikom. Nad zmogljivostjo nismo bili razočarani. V pisarniških programih, ki večinoma ne izkoriščajo prednosti dveh jeder, se razlika v primerjavi s "starim" Pentiumom M sicer ne pozna, je pa zato novinec precej hitrejši v večpredstavnih programih, ki so pogosto pisani z več procesorji v mislih. Razlika v rezultatih obeh testov je največja med vsemi prenosniki, Aspire 5672 pa je, kljub temu da ima procesor razmeroma nizek takt delovanja, pri poganjanju večpredstavnih programov eden najhitrejših prenosnikov sploh.

Davek za to zmogljivost pa plača s časom delovanja brez napajanja iz električnega omrežja. Tu se novi Acer ni posebej odrezal, saj je po izključitvi varčevanja z energijo deloval le dobri dve uri, to pa je dokaj slab rezultat. Omenimo še grafični procesor, ki se je sicer odrezal dokaj dobro, a ga kar nekaj izdelkov prejšnjega rodu pri pospeševanju 3D grafike občutno poseka.

Yonah oz. Core Duo je tu in v naslednjih nekaj mesecih lahko pričakujemo pravo poplavo novih modelov prenosnikov, ki bodo pometli s trenutno ponudbo. Novi procesorji (no, to lahko trdimo vsaj za ves prenosnik) so sicer malo bolj požrešni od predhodnikov. Žal še ni na voljo modelov s procesorji, ki bi imeli manjšo porabo in bi se verjetno odrezali precej bolje. Razlika v zmogljivosti pa bo še večja, ko bo več programske opreme podpiralo vzporedno delovanje na dveh jedrih.

Acer Aspire 5672WLMi

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,9.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 27,5.

Trajanje delovanja: 2 h 09 min.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 7.

Mere: 36,4 × 27,5 × 3,6 cm, 3 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T2300, 1,66 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11abg.

Zaslon: 15,4-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 447.847 tolarjev.

Prodaja: Alterna, www.alterna-i.si,; Avtera, www.avtera.si; Trendnet, www.trendnet.si.

Za: Opremljenost, zmogljivost (predvsem v večpredstavnih programih).

Proti: Čas trajanja akumulatorja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji