Objavljeno: 24.11.2015 | Avtor: Arnold Marko | Monitor December 2015

Družabni Linux

Družabna omrežja nas danes spremljajo domala vsepovsod. A četudi se glavnina rabe seli na mobilne naprave, jih je prijetno uporabljati tudi na namiznem ali prenosnem računalniku neposredno znotraj operacijskega sistema. Seveda jih je večinoma mogoče doseči kar prek spletnega brskalnika, a to ni edina pot.

Podobno kot na mobilnih napravah je tudi v svetu računalnikov prijetnejša raba namenskih programov, ki skrbijo za boljši nadzor in integracijo družabnega omrežja v operacijski sistem. Kajpada tudi pri Linuxu. Linux ima samostojno storitev Friends (ki je nadomestila Gwibber), ki deluje v povezavi z operacijskim sistemom in zmore prikazovati sporočila, ki jih temu posreduje Facebook ali Twitter. Žal pa je v funkcionalnosti precej omejena, saj prikazuje le sporočila (tudi s slikami), brez reda. Dodatnih možnosti, razen odgovarjanja in prepošiljanja, skoraj ni.

Enostaven, preprost, a tudi dokaj omejen je Birdie.

Enostaven, preprost, a tudi dokaj omejen je Birdie.

Twitter

Čeprav je Twitter nekaj časa deloval kot orodje za proženje revolucij, je zdaj njegova moč že nekoliko zbledela. Kljub temu je še vedno nepogrešljiv vir za hitro širjenje takih in drugačnih informacij, ki bi se v drugih omrežjih širile veliko bolj omejeno in počasi. Linux pozna kar nekaj programov, ki so namenjeni delu z njim.

Najprej je tu seveda možnost tvitanja in spremljanja tvitov naravnost s terminala. To seveda ni za vsakogar, a ker je Linux domač tudi zelo veščim uporabnikom, ki jim tekstovna konzola ni tuja, je Ttytter vse prej kot nepotreben balast. Ne nazadnje omogoča tudi pisanje skript in ustvarjanje demonov, ki so lahko povsem namenski. Z njim je mogoče početi vse, kar se od tviterja pričakuje: tvitati, retvitati, pošiljati sporočila, odgovarjati, favorizirati, prikazati čas in upravljati več računov hkrati. Ko ga zaženemo prvič (oziroma kadar dostopamo do novega računa), je sicer še vedno treba uporabiti spletni brskalnik za avtentifikacijo, potem pa se znajdemo v tekstovni konzoli. Tu je na voljo nekaj ukazov, ki omogočajo osveževanje, pregledovanje, odgovarjanje, odpiranje in podobno. Tako na primer, če želimo videti vsebino s spletnega naslova ob tvitu, ki dobi oznako x5 (vsak tvit namreč dobi svojo kodo), napišemo /url x5. No, seveda je treba Ttytterju najprej povedati, kaj naj sploh odpre (torej, brskalnik). Kakorkoli, večina navadnih smrtnikov verjetno ne bo ravno navdušena nad mislijo, da bi tvitali iz konzole, zato je treba iskati naprej.

Tvitanje iz terminala je zanimivo le za prave geeke.

Tvitanje iz terminala je zanimivo le za prave geeke.

In ravno najbolj vsakdanjim uporabnikom je namenjen naslednji primerek programja za linuxno tvitanje. Birdie je lep in enostaven program za spremljanje tvitov, namenjen rabi enega računa, znotraj besedila zna prikazati tudi slike. Sporočila je mogoče enostavno retvitati, jih označiti kot priljubljena in podobno. Žal pa Birdie ne podpira neposredno krajšanja spletnih naslovov, poleg tega  za nalaganje slik podpira le Imgur. S tem postane primeren za manj zahtevne uporabnike, ki predvsem spremljajo tvite in jih prepošiljajo, le malokrat pa jih tudi pišejo. Birdie poleg tega ni sestavni del katerega od repozitorijev v priljubljenih različicah Linuxa, temveč ga je treba prenesti s spletne strani, lahko pa se doda tudi kot repozitorij, če v terminalu vtipkamo sudo add-apt-repository ppa:birdie-team/stable in ga potem namestimo z ukazoma sudo apt-get update; sudo apt-get install birdie.

Čeprav je Choqok narejen za KDE, deluje tudi na drugih namizjih.

Čeprav je Choqok narejen za KDE, deluje tudi na drugih namizjih.

Bistveno zmogljivejši je Choqok. Poleg Twitterja podpira tudi precej eksotična omrežja, ki temeljijo na Open Collaboration Services ali precej opustelem StatusNetu. Gre za program, ki je namenjen okolju KDE, a ga je brez večjih težav mogoče uporabljati tudi z drugimi namizji, seveda pa je treba ob tem namestiti velik del okolja KDE. Se pa zna dobro integrirati z namizjem, tako da s pridom uporablja sistem sporočil, ki jih premore KDE, in tako, denimo, prikazuje, koliko novih tvitov je prispelo (žal pa ne tudi delne vsebine). Choqok tvite razdeli po kategorijah, te so dostopne prek ikon na levi strani vmesnika. Različni časovni pregledi so v osnovi namenjeni tvitom, omembam, prejetim in poslanim sporočilom, lahko pa dodamo tudi preglede za retvite, priljubljene tvite in javne objave. Ima zmogljiv iskalnik ter možnost dodajanja filtrov, podpira šest storitev za nalaganje slik (Flickr, Twitpic …), obenem lahko uporabljamo in nadzorujemo večje število računov, sam vmesnik pa je precej nastavljiv. Tako lahko, denimo, določimo barvo za različne vrste tvitov ali uporabimo kak dodatni tekstovni element. Poleg tega zna tudi krajšati spletne naslove. Ena zanimivejših lastnosti pa je, da ko s kazalcem kliknemo ime „tviteraša“, lahko hitro dosežemo njegove tvite, odgovore na njegove tvite, njegove podatke in podobno, poleg tega je uporabniku mogoče enostavno odgovoriti, mu retvitati ali ga blokirati. Za povrh zna prikazati prijateljem tudi, katero glasbo, denimo, predvajamo na svojem računalniku in tako naprej. Je pa res, da ne zna prikazati medijskih vsebin znotraj besedila, poleg tega tudi ne zmore zahtevnejšega pogleda v več stolpih. Kljub temu je to zelo zmogljiv tviterski program za Linux.

Dobra rešitev je sicer na voljo tudi za okolja Gnome in XFCE. Imenuje se Turpial in omogoča predvsem prikazovanje tvitov v več stolpcih. Prav tako podpira večje število računov, tvite pa je mogoče tudi časovno zamikati oziroma pošiljati po intervalih. Tudi Turpial se zna integrirati na namizje in prek sistem sporočil, ki temelji na GTK (Gnome, XFCE), obveščati uporabnika o prispelih novih tvitih. Žal tudi on ne zna prikazati delne vsebine v teh obvestilih, poleg tega tudi ne podpira prikazovanja slik znotraj tviterskih sporočil, tako da je te še vedno treba odpirati posebej. Kakorkoli, je dokaj zmogljiv, a ne premore toliko kot prej opisani Choqok.

Funkcionalen, pregleden in polno funkcionalen je Messenger for Desktop.

Funkcionalen, pregleden in polno funkcionalen je Messenger for Desktop.

Facebook

Dandanes tako rekoč ni sveta brez Facebooka, družabnega omrežja z več kot poldrugo milijardo uporabnikov. Ker dobršen del komunikacije poteka prek njega, je seveda pomembno, da ima Linux odgovor tudi za tiste, ki morajo biti vedno na tekočem o tem, kaj se dogaja v njihovem omrežju prijateljev, pa nočejo biti vezani na brskalnik. Namenjen jim je Desktop Facebook, ki je v bistvu aplikacija z vgrajenim spletnim brskalnikom, ki odpira spletno stran Facebooka in ima ob strani še ikone za dostop do posameznih segmentov facebookovskih strani (novice, prijatelji, sporočila …). Preprosta zasnova, ki pa je v resnici funkcionalna, saj uporabniku ne zapleta življenja s kakšnim eksotičnim pristopom oziroma vmesnikom. Res pa je, da je aplikacija manj odzivna od spletnega brskalnika, a to kljub vsemu odtehta dejstvo, da Facebook ob njeni rabi ostane lepo v svojem oknu in se ne izgubi v kopici jezičkov brskalnika. Škoda le, da se program ne zna integrirati na namizje Linuxa, saj, denimo, ne dobimo nobenih sporočil o dogajanju znotraj družabnega omrežja, kar bi taka aplikacija skorajda morala imeti. Poleg tega aplikacija ni na voljo v repozitoriju kakšne distribucije, temveč jo je treba namestiti ročno iz terminala, navodila pa so v spletu.

Desktop Facebook je v bistvu spletni brskalnik z nekaj gumbi.

Desktop Facebook je v bistvu spletni brskalnik z nekaj gumbi.

Drugi zanimiv program je Messenger for Desktop, ki, kot pove že ime, omogoča dostop do komunikacije znotraj Facebookovega omrežja. Podprta je tako tekstovna kot tudi zvočna in video komunikacija, prav tako je mogoče komunicirati v skupini, pošiljati slike, posnetke …,  vse skupaj pa je pregledno in urejeno. Program omogoča tudi obveščanje znotraj namizja, kar je skorajda nuja. Res pa je, da to obveščanje ni grafično najbolj standardno, a vendarle deluje. Program je na voljo za vse tri glavne operacijske sisteme.

Ttyttr

Vrsta: Program za tvitanje.

Podpira: Linux, OS X.

Izdeluje: www.Floodgap.com.

Cena: Brezplačen.

Za    Hiter, zmogljiv, lahko ga uporabimo za pisanje skript.

Proti    Deluje le v tekstovnem načinu v terminalu in nima grafičnega vmesnika, zelo zahteven za rabo, potrebuje zunanje programe v grafičnem okolju.

Birdie

Vrsta: Program za tvitanje.

Podpira: Linux.

Izdeluje: www.birdieapp.eu.

Cena: Brezplačen.

Za    Hiter, preprost, prikazuje slike znotraj tvitov.

Proti    Le en račun, malo dodatnih možnosti.

Choqok

Vrsta: Program za tvitanje.

Podpira: Linux s KDE.

Izdeluje: choqok.gnufolks.org

Cena: Brezplačen.

Za    Zelo nastavljiv, podpira več računov, dober vmesnik.

Proti    Zahteven, ne podpira prikaza slik ob besedilu.

Turpial

Vrsta: Program za tvitanje.

Podpira: Linux z Gnome ali XFCE.

Izdeluje: turpial.org.ve

Cena: Brezplačen.

Za    Omogoča časovne intervale pošiljanja, prikaz v več stolpcih.

Proti    Deluje nestabilno, ne prikazuje slik ob besedilu.

Desktop Facebook

Vrsta: Program za dostop do Facebooka.

Podpira: Linux.

Izdeluje: https://launchpad.net/

facebook

Cena: Brezplačen.

Za    Odpravi potrebo po tem, da FB pregledujemo v brskalniku, hitre tipke za dostop do različnih delov FB.

Proti    Manj odziven, ne ponuja dodatnih možnosti, se ne integrira z namizjem.

Messenger for Desktop

Vrsta: program za dostop do komunikacije po Facebooku.

Podpira: Linux, Windows, OS X.

Izdeluje: messengerfordesktop.com.

Cena: Brezplačen.

Za    Podpira praktično vse funkcije FB komunikacije, lep vmesnik.

Proti    Nestandardna sporočila na namizju.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji