Objavljeno: 31.5.2011 | Avtor: Miran Varga | Monitor Maj 2011

Dol s spletnimi oglasi!

Pri obisku spletnih strani postaja uporabniška izkušnja vse bolj podobna televizijski. Od vsepovsod nas namreč bombardirajo različni spletni oglasi, nekateri med njimi pa znajo biti zaradi svojih nestandardnih mer in akcij še posebej nadležni. A ne za iznajdljive računalnikarje!

Ogledali smo si kar 15 različnih dodatkov za spletne brskalnike, katerih poslanstvo je krčenje oglasne in druge nesnage, ki se je v zadnjih letih razširila po spletu. Poleg vsakega dodatka tudi navajamo podatke, katerim spletnim brskalnikom je namenjen, saj univerzalnega orodja za to nalogo žal še ni. Zato moramo za lastno zasebnost in mir v spletu poskrbeti kar sami, pa čeprav z uporabo dveh ali treh dodatkov, ki se bolj ali manj brezšivno integrirajo v naš spletni brskalnik.

Adblock Plus

Spletni naslov: adblockplus.org

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox.

Dodatek AdblockPlus je nedvomno oče vseh dodatkov, katerih naloga je zapora in preprečevanje prikazovanja nezaželenih spletnih vsebin. Odlikuje ga nadvse enostavna raba, saj uporabnik že med namestitvijo lahko izbere nekaj seznamov, na katerih so spletni ponudniki vsebin, ki jih uporabniki neradi vidijo. Tako že kmalu po namestitvi poskrbi za neprikazovanje oglasov in preprečuje dostop do spletnih strani, znanih po vsebnosti škodljivih kod. Njegova integracija z brskalnikom je tako zelo dodelana, da uporabnik poleg prikazanega oglasa v zgornjem desnem kotu vidi tudi zavihek Block, ko klikne nanj, pa prejme več možnosti zapore vsebine (zaporo tiste vsebine, spletne strani ali celo domene).

NoScript

Spletni naslov: noscript.net

Združljiv z brskalniki: Firefox.

Dodatek NoScript prav tako sodi med starešine z omenjenega področja, dokazuje pa se predvsem v navezi z brskalnikom Firefox. Velja za enega najbolj prilagodljivih dodatkov, saj spletnim stranem preprečuje izvajanje vsebin, pisanih v javi in javascriptu, flashu, ter izvajanje različnih vtičnikov, ki lahko pomenijo varnostno grožnjo. Uporabniški vmesnik aplikacije resnično ni med enostavnejšimi, zato utegne biti pretežak za novince, a k sreči skupnost pridno dopolnjuje sezname nadležnih spletišč in ponudnikov, zato se z nastavitvami ne bomo ubadali prav pogosto. Visoka učinkovitost odprtokodnega dodatka NoScript ima lahko na nekaterih straneh zelo resne posledice, vidne kot povsem pokvarjen prikaz vsebine ... A to samo pomeni, da je spletišče resnično "umazano".

Google Analytics Opt-out

Spletni naslov: bit.ly/google260

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox, Internet Explorer.

Čeprav se bo tale stavek bral povsem neverjetno, pa povsem drži - Google je spisal dodatek, ki lahko zapre njegovo storitev Google Analytics na brskalnikih. Veliko spletnih strani, denimo, uporablja orodje Google Analytics za merjenje obiska, te informacije pa upravljavcu strani razkrivajo marsikaj. Z namestitvijo dodatka Google Analytics Opt lahko brskalniku preprečimo pošiljanje informacij o računalniku in uporabniku ter povečamo svojo zasebnost v spletu.

LeechBlock

Spletni naslov: www.proginosko.com/leechblock.html

Združljiv z brskalniki: Firefox.

LeechBlock je briljantno orodje za spletne odvisnike. Omogoča namreč omejevanje časa, ki ga preživijo v spletu, denimo na priljubljenih spletiščih, kot sta Facebook in YouTube. Uporabniški vmesnik ni najprijaznejši, a kljub temu dovoljuje veliko različnih nastavitev - tako lahko, denimo, nastavimo, kdaj med delovnikom imamo dostop do posameznih strani ali pa brezskrbno deskanje omejimo na 10 minut vsako uro ipd.

Flashblock

Spletni naslov: flashblock.mozdev.org

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox.

Vsebine v tehnologiji flash postajajo čedalje naprednejše, zato ne čudi, da se tudi njihov delež med spletnimi oglasi strmo veča. Žal pa različne implementacije pogosto močno upočasnijo delovanje spletnega brskalnika, nekatere ga uspejo celo sesuti. Flashblock samodejno poskrbi za neprikazovanje vseh vsebin v tehnologiji flash, seveda pa pozna tudi funkcijo prikaza vsebin, ki jih uporabnik želi, zato lahko ta oblikuje seznam, na katerih straneh dovoli prikazovanje flash vsebin.

Webmail Ad Blocker

Spletni naslov: jasonsavard.com

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox.

Čeprav je zgoraj opisano orodje Flashblok nadvse učinkovito, pa je včasih raba pretirana (kot bi z macolo trli arašide). Veliko bolj natančen je pri svojem delu dodatek Webmail Ad Blocker, ki je usmerjen zgolj na blokiranje flash oglasov na spletiščih spletne pošte Gmail, Yahoo! Mail in Hotmail. Dodatek, ki deluje v brskalnikih Chrome in Firefox, poleg tega ponuja še nekaj dodatnih orodij za prilagoditev videza vmesnika spletne storitve Gmail.

Facebook Disconnect

Spletni naslov: bit.ly/facebook260

Združljiv z brskalniki: Chrome.

Facebook je v zadnjih mesecih poskušal uporabnikom razložiti možnosti dostopa in povezav s spletiščem in stanje zasebnosti, a bi kljub temu lahko rekli, da so njegove elektronske lovke razpredene vsepovsod po spletu. Na desettisoče spletnih strani namreč uporablja njegovo orodje Facebook Connect, s katerim zbira podatke o vas in vaših prijateljih s Facebooka. Z namestitvijo dodatka Facebook Disconnect boste poskrbeli za prekinitev te oblike vohunjenja, je pa res, da bodo spletišča z različnimi ocenami in povezavami na Facebook zdaj videti nekoliko grše.

Ghostery

Spletni naslov: www.ghostery.com

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox, Internet Explorer.

Ghostery je eden najuporabnejših dodatkov za ohranjanje zasebnosti, saj odkriva in zapre t. i. nevidne elemente, ki skriti v sami kodi spletne strani skrito vohunijo za uporabnikom. Ti spletni hrošči namreč spremljajo uporabnikove dejavnosti ne le na posamezni strani, temveč za več strani hkrati, in svoje ugotovitve posredujejo upravljavcu strani. Ghostery njihovo nečedno početje zaustavi, uporabniku pa postreže z informacijo, kdo (katero podjetje) si je želel ogledati njegove podatke.

Keep My Opt-Outs

Spletni naslov: bit.ly/keep260

Združljiv z brskalniki: Chrome

Keep My Opt-Outs je zelo namensko usmerjen dodatek, njegovo edino poslanstvo pa je zaustavitev prikaza oglasov, ki merijo na obnašanje uporabnika. Gre za poosebljene oglase, ki jih spletne strani prikazujejo na podlagi zbranih podatkov o uporabniku in njegovem deskanju. Čeprav ti oglasi navadno niso škodljivi, pa znajo biti še kako nadležni.

Disconnect

Spletni naslov: bit.ly/disconnect260

Združljiv z brskalniki: Chrome.

Če vam je bil všeč opis dodatka Facebook Disconnect, potem utegnete biti še bolj navdušeni nad dodatkom istega avtorja, poimenovanim Disconnect. Ta aplikacija skrbi za zaporo različnih piškotkov in sledilnih kod, tudi tistih, ki jih uporabljata podjetji Google in Twitter. Pomnite le, da vam ob namestitvi dodatka Disconnect ni treba tudi hkrati nameščati Facebook Disconnecta, saj bo veliki brat opravil tudi to delo zanj.

Beef TACO

Spletni naslov: bit.ly/beef260

Združljiv z brskalniki: Firefox.

Beef TACO je pravzaprav Firefoxova različica dodatka Keep My Opt-Outs. Kratica TACO namreč v angleščini skriva zapis Targeted Advertising Cookie Opt-Out. Delo te aplikacije je zapora piškotkov, ki upravljavcem spletnih strani sporočajo navade uporabnika, na osnovi katerih jim postrežejo z merjenimi spletnimi oglasi.

Foxy Proxy

Spletni naslov: getfoxyproxy.org

Združljiv z brskalniki: Firefox.

FoxyProxy je kot aplikacija res prava lisička. Njeno poslanstvo je namreč maskiranje pravega IP naslova računalnika, s čimer uporabniku lahko omogoči dostop do spletnih vsebin, ki jih sicer ne bi videl. Nekateri video posnetki na spletišču YouTube imajo namreč omejene področne pravice predvajanja, uveljavljajo pa jih prav na podlagi preverjanja IP naslova računalnika.

Click&Clean

Spletni naslov: www.hotcleaner.com

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox.

Večina tokrat opisanih dodatkov je tako ali drugače povezana z zasebnostjo v spletu. Kombinacija teh orodij uporabniku omogoča precej varno in nenadležno deskanje po spletu. Toda če bi res radi počistili iz računalnika nesnago, ki se je vanj ugnezdila pred namestitvijo dodatkov za upravljanje zasebnosti, priporočamo namestitev orodja Click&Clean. Po namestitvi le izberemo želeno stopnjo čiščenja računala in nesnaga bo iz skritih datotek, map in registra romala v koš.

Web of Trust

Spletni naslov: www.mywot.com

Združljiv z brskalniki: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera.

Web Of Trust (WOT) je spletno orodje za prikaz ugleda posamezne spletne strani. Uporablja moč spletnih skupnosti, saj vsi spletni uporabniki lahko ocenjujemo posamezno spletno stran, orodje WOT pa ji nato dodeli oceno. Tako že ob prvem obisku nove spletne strani dobimo njeno oceno glede na številne kriterije. Zaradi lažje uporabnosti orodna vrstica gradi na preprostih "semaforiziranih" oznakah in tako na nevarno spletišče opozori z rdečo lučjo. Pred stranmi, ki vsebujejo pornografijo ali so znano nevarne ali neprimerne za otroke, pa orodje WOT uporabnika še dodatno opozori. Ker je WOT na voljo za vse bolj razširjene brskalnike, ga vsekakor velja namestiti.

Simple Adblock

Spletni naslov: simple-adblock.com

Združljiv z brskalniki: Internet Explorer.

Za brskalnik Internet Explorer ni prav veliko dodatkov za zaporo vsebin, vendar nam je uspelo najti aplikacijo Simple Adblock, katere namestitev uporabnikom omenjenega brskalnika vsekakor toplo priporočamo. Njena odlika je hitro in učinkovito filtriranje spletnih strani, tako da uporabnik delovanja dodatka, ki sicer deluje v IE7, IE8 in IE9, sploh ne bo zaznal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji