Objavljeno: 12.7.2007 02:22 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Junij 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell XPS M1210

Dellov malček XPS M1210 je zanimiva kombinacija majhnega, a razmeroma zmogljivega prenosnika. Dokaj elegantno oblikovan prenosnik pritegne poglede tudi z dodatki v obliki modre osvetlitve večpredstavnih tipk na prednji stranici.

Delo s prenosnikom pusti dober občutek o kakovosti izdelave. Ohišje je delno iz magnezija in se ne upogiba. Kaj bi tudi se, saj je prenosnik težak slaba dva kilograma. Če smo pikolovski, bi kljub temu pograjali tipkovnico, ki se je pri preizkušenem modelu na desni strani nekoliko pretirano upogibala, poleg tega pa so slovenski znaki zgolj nalepljeni (in ne natisnjeni) na izvirno angleško razporeditev. Pri zunanjosti omenimo še, da je prenosnik v dolžino in širino sicer skromen, odstopa pa po nekaj večji debelini, zato ga nekoliko težko okličemo za ultra lahkega. Je pa zato debelina dobro izkoriščena - za razliko od nekaterih konkurenčnih modelov ima XPS M1210 standardno vgrajeno optično enoto DVD-+RW.

Priključkov je dovolj, za tako majhen prenosnik pravzaprav veliko. Na stranicah najdemo skupaj kar štiri vmesnike USB, kar je tudi na precej večjih prenosnikih dokaj redko. Pozabili niso niti na televizijski izhod, pa razširitveno mesto ExpressCard ter bralnik pet vrst pomnilniških kartic. Zanimiva podrobnost je podvojeni priključek za slušalke. Za povrh je na vrhu zaslona še spletna kamera z ločljivostjo 1,3 megapike, ki jo lahko zasučemo po horizontalni osi in s tem nastavimo ustrezno višino snemanja.

Širok zaslon diagonale 12,1 palca je ločljivosti 1280 × 800 pik, pri čemer za grafični del skrbi vgrajeni Intelov grafični procesor GMA 950. V dražji izvedenki prenosnika pa ga lahko nadomesti zmogljiv Geforce Go 7400 z 256 MB namenskega pomnilnika (mimogrede, Dellova serija namiznih računalnikov XPS je sicer znana po dobrih grafičnih zmogljivostih). Zaslon je svetleč, kar sicer ustvari odličen kontrast na prikazani sliki, a prinaša dodaten odblesk pri močni neposredni svetlobi.

Meritve hitrosti delovanja in čas trajanja baterije sta pustila mešane občutke. Medtem ko je M1210 pri poganjanju večpredstavnih programov dosegel nadvse zavidljiv rezultat, je poganjanje poslovnih programov ustvarilo zgolj povprečen rezultat, še posebej upoštevaje hitri procesor Core 2 Duo. Čas trajanje baterije je s slabima dvema urama in pol kar nekaj krajši, kot zmorejo nekateri konkurenčni izdelki.

Gre torej za dobro opremljen izdelek z nekaterimi zanimivimi lastnostmi, pri čemer pritegne tudi s svojim oblikovanjem. Tudi cena glede na dokaj dobro opremljenost ni pretirana.

Dell XPS M1210

Poslovni indeks Winstone 2004: 20,8.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 30,2.

Trajanje delovanja: 2 uri 26 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 4.

Mere: 29,7 × 22 × 2,8 cm, 1,8 kg.

Značilnosti: Intel Core Duo T5600, 1,83 GHz, 1024 MB RAM, 120 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Cena: 1448 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, FMC, www.fmc.si.

Za: Izdelava, opremljenost, hitrost delovanja.

Proti: Slabo vpeta tipkovnica, debelina ohišja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji