Objavljeno: 30.6.2015 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Julij - avgust 2015 | Teme: nenehni testi

Dell Venue 8

Preizkušanje tablic, ki jih izdelajo izdelovalci prenosnikov, je vedno zanimiva izkušnja. V takih primerih se namreč združita razmišljanje pred mobilno revolucijo in po njej. Rezultati so bili do zdaj bolj mešani, a je to, da ti izdelovalci še vztrajajo, dobrodošlo.

Dell tu in tam kdaj izda kakšno tablico, ki si zasluži nekoliko več pozornosti. Praviloma so sicer tablice starih »računalniških« izdelovalcev bolj klavrni poizkusi, saj se Lenovo, Dell in HP nikoli zares ne izkažejo. Tokratni Venue 8 je ena tistih naprav, ki vlivajo upanje, da bo morda tudi Dell začel izdelovati spodobne tablice. Začne se z izdelavo, ki je naravnost odlična. Tanko kovinsko ohišje lepo sede v roko in fizični gumbi ob strani dajejo zelo zadovoljiv klik. Izdelavi sledi tudi večina strojne opreme in najbolj navduši osempalčni zaslon. Gre za ploski OLED z ločljivostjo 1600 x 2560, ki pričara zares impresivno izkušnjo. Na zadnji strani je še zanimiv poizkus razširitve funkcionalnosti fotoaparata, saj ima zadnja 8-megatočkovna kamera levo in desno še dve 720p kameri. Ti naj bi zagotavljali globino, ki pa jo je mogoče doseči, ko je zajeti predmet na primerni razdalji. V praksi ne gre za prav navdušujoč učinek, tako da lahko dodatni kameri mirno odmislimo. Venue 8 ima še to posebnost, da ima »brado«, na kateri najdemo velik zvočnik in prednjo kamero. Prostora okoli zaslona resda ni veliko, tako da je nekoliko nerodno, ko tablico držimo v ležečem položaju, saj s prsti prekrijemo zvočnik. Ta je sicer zelo glasen, predvsem ko ga primerjamo s konkurenčnimi tablicami.

Strojno se je Dell potrudil in tudi to, da vse skupaj žene štirijedrni Intelov procesor Atom, ki računa pri 2,4 GHz, to potrdi. Uporabniška izkušnja je tekoča in dva gigabajta pomnilnika sta povsem dovolj. Notranjega pomnilnika je sicer le 16 gigabajtov, a jih je mogoče s kartico MicroSD razširiti. Glede na odličen zaslon je škoda, da so v Dellu varčevali pri notranji shrambi, saj je tablica zelo primerna za gledanje videa. Reža za kartico Micro SD nekaj teh težav resda olajša, a si naprave s tako dobrimi zasloni zaslužijo več prostora.

Tablico poganja Android 5.0, ki ima sicer preobleko, a je ta dovolj lahka, saj ne posega preveč v uporabniški vmesnik, ki so si ga zamislili pri Googlu. Na tej točki gre Dell pohvaliti, saj so se dejansko brzdali. Težje jim je odpustiti že nameščene programe, ki jih sicer poznajo tudi bolj »mobilni« izdelovalci, a so Dell, Lenovo in drugi računalnikarji prakso prednameščanja antivirusnih programov in druge krame žal presneli iz prenosnikov na tablice in telefone. Lenovo je  v tem pogledu še slabši od Della. Očitno se ti podjetji ne bosta nikoli otresli te prakse.

Venue 8 nikakor ni popolna tablica oziroma naprava, ki bi jo lahko priporočili pred Nexusom 9, kaj šele pred iPadom. Kljub temu je to zelo konkurenčen izdelek, ki ga od Della, roko na srce, nismo pričakovali. Predvsem preseneča to, da nas Intelov procesor ni nič motil. To pomeni predvsem tekoče delovanje in mirno bi lahko mislili, da gre za arhitekturo ARM. To, da je sploh mogoče pozabiti, da napravo poganja Intelov procesor, je tema letošnjega leta. V preteklosti je Intel tako zaostajal za arhitekturo ARM, da se je takoj čutilo, da gre za slabšo izkušnjo. Zdaj smo se ji počasi tako približali, da izbira procesorja skorajda ni več pomembna. ARM je sicer še vedno v prednosti, a je ta že toliko skopnela, da bo nezahtevnemu uporabniku povsem vseeno, kakšna arhitektura poganja njegovo tablico. Brskanje in predvajanje videa bosta na obeh procesorjih delovala enako in androidni uporabniški vmesnik bo enako odziven.

Glede na to, da je Apple s svojimi iPadi v tako veliki prednosti, so izdelki, kot je Venue 8, prišli prepozno, da bi lahko resno konkurirali. Na androidni strani tako ostaja letošnja izbira Nexus 9, ki bo očitno dobil nekaj resne konkurence, a se je, če kupujete prvo tablico, še vedno nujno ozreti v smeri iPada.

Dell Venue 8

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Hitrost delovanja

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ Kakovost izdelave

Prodaja: še ni na voljo.

Cena:  350 EUR

✓    Zaslon, izdelava.

✗    Neroden položaj zvočnika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji