Objavljeno: 29.4.2008 09:43 | Avtor: Vlado Robar | Monitor April 2008 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude XT

Tablične računalnike je leta 2001 na sejmu Comdex predstavil sam Bill Gates. To je bilo leto dni pred izidom posebne, tablične različice Windows XP. Takrat je Gates napovedal, da bodo tablični računalniki v petih letih najbolj priljubljena oblika osebnih računalnikov. Ciniki bi rekli, da je bila že Gatesova podpora zadosten razlog za neuspeh, ki so ga tablice doživele v naslednjih letih. Vsekakor je neuspeh primerna beseda za 1-2 % prodajni delež, ki ga imajo ti računalniki. Gates zelo verjetno ni predvideval, da bodo tablice obsojene na nišno mesto prodajnih polic. Način uporabe tablic se ni uveljavil in je še najprimernejši tam, kjer uporabniki med delom stojijo, oziroma hodijo (npr. zdravniki, skladiščniki). In še tam jim delajo konkurenco zmogljivi ročni računalniki. Kljub slabi prodaji pa predvsem največji izdelovalci prenosnikov še zmeraj ponujajo tablične računalnike. Dandanes so to skoraj izključno križanci med tablico in prenosnikom.

Križanec je tudi Dellov Latitude XT. Zasnovan je na varčnem procesorju Core 2 Duo in procesorskem naboru ATI Radeon Xpress. Procesor se od običajnih Intelovih dvojedrnih procesorjev za prenosnike razlikuje po znižani napetosti ter nižji frekvenci delovanja. Pri delu si izdatno pomaga z 2 GB pomnilnika, kljub temu pa so rezultati hitrostnih preizkusov nizki. Za hrambo podatkov je vgrajen 120 GB disk. Grafični podsistem je integriran in si za delovanje izposodi do 256 MB sistemskega pomnilnika. A Latitude XT ni namenjen za hitrostne dirke, niti za poganjanje grafično zahtevnih iger, temveč za delo na terenu. Upravičeno bi pričakovali, da ima zmogljiv akumulator. Žal to ne drži in akumulator je s 3400 mAh celo podpovprečen. Dellov tablični prenosnik je obnemogel po uri in tri četrt delovanja, to pa je za "terenski" računalnik prava mala katastrofa. Zato pa nas je s svojo obliko in majhnostjo navdušil adapter za priklop v električno omrežje. Nekoliko ga skazi nerodno oblikovan priklop na kablu za električno napajanje.

Latitude XT je opremljen le z osnovnim naborom vmesnikov in priključkov (firewire, tremi vtiči USB 2.0, VGA, ožičena in brezžična omrežna kartica, bluetooth). Za morebitne razširitve imamo na voljo režo za kartice Express Card, dodana pa je tudi priklopna postaja z razširjenim naborom vmesnikov. Tam najdemo še en vmesnik firewire, štiri vtiče USB, izhoda VGA in DVI, za nameček pa še zaporedna vrata. Priklopna postaja vsebuje tudi optični pogon, ki ga prenosnik nima.

Za dotik občutljivi zaslon meri po diagonali 12,1 palca, ponuja pa ločljivost 1280 × 800 pik. Poleg zaslona je vgrajen bralnik prstnih odtisov. Tipkovnica je zelo dobra, le tipke so zaradi majhnosti prenosnika nekoliko stlačene skupaj. Za nadzorovanje kazalčka lahko izbiramo med krmilno paličico in sledilno ploščico, seveda ima vsaka naprava tudi svoj par tipk. Tipke sledilne ploščice so dovolj odmaknjene od spodnjega roba prenosnika. Seveda lahko kazalček krmilimo s peresom, za prvo silo pa tudi s prstom.

Latitude XT ima na disku prednaloženo angleško različico okolja Vista za poslovno rabo. Priložena je tudi obilica programske opreme, nekaj programov je namenjenih lažjemu delu v tabličnem načinu. Program za prepoznavanje pisave je dokaj dober, ko s peresom pišemo po zaslonu v angleščini, žal pa odpove pri prepoznavanju zapiskov v slovenščini.

Dell Latitude XT

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 49.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 49.

Trajanje delovanja: 1 ura 45 minut.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 4.

Mere: 29,7 × 21,8 × 2,5 cm, 1,9 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo, 1,2 GHz, 2 GB RAM, 120 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 × 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Business.

Cena: 2639 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, D-1, www.d-1.si/partnerji.

Za: Mere, priložena priklopna postaja, tipkovnica.

Proti: Trajanje delovanja, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji