Objavljeno: 22.10.2005 12:19 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2004 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude x300

Med ultra lahkimi prenosnimi računalniki že dalj časa kraljujeta IBM in Toshiba, pa vendar take prenosnike izdelujejo vsi, ki kaj dajo na svojo podobo. Dell je že na Comdexu predstavil svoj novi adut v tem razredu - model x300, ki se v ZDA imenuje Inspiron, v Evropi pa Latitude.

Prenosnik je silno majhen in tanek, čeprav ne tako zelo kakor Toshiba Portege 2010. Na pogled je dokaj trden (beri: se ne zvija, če ga primemo samo za vogal), pa vendar se nismo mogli znebiti vtisa, da se Dell z izdelavo ne trudi tako kakor IBM. Vpetje akumulatorja našega konkretnega modela je bilo namreč nekoliko nenatančno, tako da se je v ležišču premikal (in je šklopotalo). Ko smo že pri akumulatorju, moramo pohvaliti Dellovo odločitev, da prilaga običajni akumulator (1800 mAh), hkrati pa še večjega (4400 mAh), ki prenosnika ne privzdigne, temveč ga na zadnji strani le podaljša. S prvim akumulatorjem smo namerili skoraj dve uri delovanja, z drugim pa kar štiri ure in 42 minut.

V X300 je vgrajen Pentium-M 1,2 GHz (ki sodi med ultra nizkonapetostne Intelove procesorje). To se sliši nekoliko malo, pa vendar smo s programom Winstone 2001 Business izmerili 49,3, to pa je skoraj največ, kar smo med ultra lahkimi modeli videli doslej. Po drugi strani varčen procesor pripomore k temu, da se prenosnik zelo malo greje. To pomeni, da ventilatorja ni slišati, spodnja stran pa se le minimalno greje (pomembno pri delu na kolenih). Omenimo še, da je v x300 vgrajen kar 60 GB disk.

Kljub temu da večina ultra lahkih modelov nima optične enote, jo Dell vendarle prilaga. Gre za zunanjo (USB 2.0) kombinirano enoto DVD-ROM/CD-RW, ki jo na prenosnik priklopimo z enim samim kablom. V njem so tudi napajalne žile.

Pod opremljenostjo prenosnika lahko zapišemo, da ima pravzaprav vse, infrardečo povezavo, bluetooth, Wi-Fi 54 Mb/s, firewire, 2 × USB 2.0, omrežno kartico in modem. In seveda vrata PC Card in bralnik za kartice SD Card.

Občutek pri delu je zelo dober. 12-palčni zaslon je zelo dobro osvetljen in enakomeren, tipkovnica pa pri tipkanju daje dober občutek. Tudi razporeditev tipk je dobra, brez nepotrebnih tipk med Alt in presledkom, pa tudi tipki PgUp in PgDn sta nameščeni ob strani in druga nad drugo. Škoda le, da prenosnik nima vgraviranih šumnikov, temveč so ti na voljo le na nalepkah. Nekoliko nas je motila le sledilna ploščica, ki je po našem mnenju nekoliko premalo občutljiva za "tapkanje".

Dell x300 je odličen lahek prenosnik, ki bo tudi zaradi razmeroma ugodne cene bržkone dvignil kar precej prahu.

Dell Latitude x300

Mere: 27,5 × 23 × 2 cm, masa 1,3 kg.

Značilnosti: Intel Pentium M, 1,2 GHz, 384 MB RAM, 60 GB disk, WiFi 802.11g, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 4 ure 42 minut (z večjim akumulatorjem, ki pa je priložen).

Hitrost: 49,3.

Skupna ocena: 8,80.

Cena: 545.280 tolarjev.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, (080) 18 88, FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Odlična opremljenost, priročnost, dobra tipkovnica. Priložen manjši in večji akumulator ter zunanji pogon DVD-ROM/CD-RW.

Proti: V primerjavi s konkurenco nekoliko nezanesljiva izdelava. Slovenski znaki zgolj na nalepkah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji