Objavljeno: 5.11.2007 13:16 | Avtor: Grega Šimenc | Monitor Oktober 2007 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Latitude D430

Dellov malček s preprosto oznako D430 (predhodnik se je imenoval D420) je najnovejši ultra lahki prenosnik iz te hiše.

Srce prenosnika bije pri 1,2 GHz, kar je dandanes, ko se hitrost glavnega procesorja povečini že suka okrog 2 GHz, morda kar malo skromno. Je pa zato procesor iz serije ULV - "ultra low voltage", tako da za delovanje porabi (še) manj energije kot že sicer varčni procesorji Core 2 Duo. Procesorju delata družbo 1 GB delovnega pomnilnika in 80 GB disk. Vse skupaj je ravno dovolj zmogljivo za poganjanje Windows XP, ki so tudi bili naloženi v preizkušenem računalniku. Dell sicer isti prenosnik ponuja tudi z Visto, in to brez doplačila.

Presenetila nas je dobra tipkovnica s tipkami polne velikosti in s povsem pravo slovensko razporeditvijo znakov. Kazalec "preganjamo" po zaslonu na dva načina: prek sledne ploščice ali pa prek paličice. Slednja bi bila lahko malenkost bolj natančna, ploščici pa tega ne moremo očitati. Zato pa sta gumba pod njo malenkost manjša, predvsem zaradi vgrajenega bralnika prstnih odtisov med njima. Na levi stranici najdemo še en bralnik, tokrat za pomnilniške kartice vrste SD.

Opremljenost prenosnika z vmesniki je na ravni večjih tovrstnih izdelkov, skratka dobra. Optična enota ni vgrajena, je pa zato zapisovalnik DVD priložen kot zunanja enota, ki jo priključimo prek razširjenega priključka USB. Če tudi to ni dovolj, pa seveda lahko dokupimo priklopno postajo, s katero število različnih priključkov še dodatno razširimo.

Samo delo s prenosnikom je nadvse prijetno. Svetel zaslon je oster in kontrasten, le dokaj velika, a za to velikost zaslonov standardna ločljivost (1280 x 800 pik) bo tistim z dioptrijo morda manj po godu. Tipkovnica se med tipkanjem ne upogiba. Prav tako gre pohvaliti praktično neslišno delovanje samega prenosnika, saj se procesorski ventilator le poredkoma zavrti. Zanimiv je tudi svetlobni senzor, ki osvetlitev zaslona aktivno prilagaja osvetlitvi okolice - v temnejših prostorih tako samodejno zatemni zaslon, medtem ko v svetlih prostorih stori nasprotno. Uporabno, še posebej, ker se to kar občutno pozna na trajanju akumulatorja.

Dell Latitude D430

Poslovni indeks Winstone 2004: 17,1.

Večpredstavni indeks Winstone 2004: 22,2.

Trajanje delovanja: 2 uri 59 min.

Zgradba in oprema: 7.

Velikost in teža: 7.

Mere: 29,5 × 20,9 × 2,5 cm, 1,36 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo ULV, 1,2 GHz, 1024 MB RAM, 80 GB disk, DVD?RW, WiFi 802.11a/b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 12,1-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Professional.

Cena: 1882,80 EUR.

Prodaja: Alldea, www.alldea.si, FMC, www.fmc.si.

Za: Izdelava, tiho delovanje, vgrajeno svetlobno tipalo.

Proti: Skromna zmogljivost, dokaj visoka cena, velika zunanja optična enota.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji