Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2012 | Teme: prenosnik, zlati Monitor, nenehni testi

Dell Inspiron N5520 - 3105

Inspiron N5520, ki smo ga tokrat preizkusili tako v različici z operacijskim sistemom Windows 7 kot tudi Ubuntu 11.10, je tipičen predstavnik srednjega razreda prenosnikov klasične zasnove. Zaprt je v nekoliko bolj ovalno oblikovano ohišje, grajeno iz plastike povprečne kakovosti, a po trdnosti prevlada nad večino cenejših, pa tudi podobno cenjenih izdelkov.

Nekoliko mehkejši je le osrednji del tipkovnice, ki je sicer dobra, a za odtenek preveč ploščato oblikovana, in ponuja nekoliko manj povratnih informacij, kot bi si želeli.

Svetleča plastika ohišja, ki želi posnemati dražje materiale, deluje na pogled precej ceneno, a se med rabo izkaže s precej dobro kakovostjo. Dobro je zaščiten tudi zaslon, ki se ob odpiranju sicer nekoliko rajši zvije, precej slaba pa je predvsem spodnja stran, tam ob napisu Inspiron, saj se ob pritisku z zadnje strani plastika izboči in okvir celo odstopi od samega zaslona.

Le osnovna ločljivost svetlečega 15,6-palčnega zaslona 1366 × 768 se zdi nekoliko za časom, pa tudi kakovost same slike ni tako dobra kot pri nekaterih podobno cenjenih izdelkih, je pa zaslon precej svetel in tako kljubuje močnejši svetlobi iz okolice. Nad njim se skriva še spletna kamera, pod tipkovnico pa najdemo drsno ploščico, ki je povprečno odzivna, dovolj velika in opremljena s prijetno mehkimi tipkami. Ikone ob vlečenju tako nikakor ne padajo s kazalca, smo pa nekoliko manj navdušeni nad izbiro materialov drsne površine, ki se pri nekoliko potnih rokah rada zatika ob konice prstov.

Dosti boljši je zvočniški del prenosnika, ki postreže ne le z glasnostjo, temveč tudi z dovolj stabilnimi visokimi toni pri najvišji glasnosti. Med strojno opremo navduši tudi razmeroma velik prostor na disku, ki meri okrogel TB. Same zmogljivosti prenosnika, ki jih zagotavljata Intel Core i5-3210M, in 4 GB pomnilnika so povprečne, čeprav se je grafična kartica na našem preizkusu glede na ceno povsem solidno obnesla.

Prenosnik je opremljen s kar štirimi priključki USB 3.0, izhodoma HDMI in VGA, optično enoto, bralnikom pomnilniških kartic ter omrežnim priključkom. Glede na opremljenost, kakovost in zmogljivosti se zdi cena 748 evrov primerno postavljena, pa čeprav je za podobno vrednost mogoče dobiti tudi bolje opremljene izdelke.

Dell Inspiron N5520 - 3105

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 137.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 190.

Trajanje delovanja: 3:43.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 6.

Mere: 37,8 × 25,2 × 3,4 cm, 2,74 kg.

Značilnosti: Intel Core i5-3210M, 2,5 GHz, 4096 MB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 748 EUR.

Prodaja: www.fmc.si.

Za: Velikost diska, dovolj glasen in kakovosten zvok, grafika nekoliko nad povprečjem.

Proti: Ločljivost zaslona, masa, izbira nekaterih materialov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji