Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Žiga Veber | Monitor November 2012 | Teme: prenosnik, nenehni testi

Dell Inspiron N5520 - 0379

Podobnost med tokrat preizkušenima modeloma N5520 je na prvi pogled stoodstotna, pa vendar so razlike v notranjosti precej opazne, in ne le v zmogljivosti procesorja in velikosti pomnilnika.

Ohišje je na las podobno in podobne so tudi njegove odlike in hibe - zadnja stran zaslona je precej zaščitena tudi po zaslugi hrbtne plošče, ki jo je ob pomoči drsnika mogoče odstraniti in zamenjati z drugo, bolj izstopajočega vzorca ali barve. Prav tako je nekoliko šibkejši tudi spodnji del zaslona, a se tudi v tem primeru ponaša z dovolj veliko svetlostjo.

Poleg zmogljivejše strojne opreme je nekoliko opazna tudi razlika v glasnosti zvoka, kljub temu da smo v oba prenosnika namestili ista operacijska sistema in gonilnika zvočne kartice (ki naj bi bili sicer enaki). Razlike so po zvokovni plati kljub temu ostale precej v prid strojno šibkejši različici, je pa tokrat opisani izdelek v praksi opazno hitrejši v obdelavi večpredstavnih datotek.

Zasluga gre predvsem Intelovemu Core i7-3612QM s taktom 2,1 GHz, ki mu je v pomoč kar 8 GB pomnilnika. Zelo dobro se je izkazala tudi vgrajena grafična kartica Ati Radeon HD 7670M, kar so pokazali tudi rezultati preizkusov 3Dmark. Tudi ta prenosnik je bil opremljen s prostorsko precej radodarnim terabajtom diska.

Strojna oprema se precej dobro znajde tudi s priloženim operacijskim sistemom Ubuntu, ki je v novejših različicah zelo moderno delovno okolje. Prednaložena različica 11.10 že vključuje storitev v oblaku, imenovano Ubuntu One, ki nam omogoča deljenje oblačnega prostora tudi z napravami, na katerih tečejo drugi operacijski sistemi, izdelavo varnostnih kopij in nakupovanje številnih zabavnih, pa tudi uporabnih vsebin. Tokrat preizkušeni prenosnik se odlično znajde z obema operacijskima sistemoma, ki sta bila med našim preizkusom v rabi, Windows 7 in Ubuntu 11.10, pa tudi potrebni gonilniki so precej udobno dostopni na spletnih straneh izdelovalca.

Prenosnik je na levi strani opremljen z video izhodoma VGA in HDMI ter vhodom in izhodom zvočne kartice, zraven pa najdemo še dva priključka USB 3.0. Dvojica se ponovi tudi na levi, kjer stoji še omrežni priključek in optična enota, bralnik pomnilniških kartic pa je spredaj.

Inspiron N5520 ponuja v tej različici za slabih 800 evrov precej zmogljivosti in tudi za prehod na Windows 7 so pri Dellu dobro poskrbeli. Čeprav bo po našem mnenju večina uporabnikov, ki ne potrebujejo kakšnih specifičnih programov, namenjenih oknom, precej zadovoljna tudi s prednaloženim sistemom.

Dell Inspiron N5520 - 0379

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 153.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 228.

Trajanje delovanja: 3:48.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 6.

Mere: 37,8 × 25,2 × 3,4 cm, 2,74 kg.

Značilnosti: Intel Core i7-3612QM, 2,1 GHz, 8192 MB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11b/g/n, bluetooth 4.0.

Zaslon: 15,6-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Ubuntu 11.10.

Cena: 792 EUR.

Prodaja: www.fmc.si.

Za: Zmogljivost, cena, velikost diska in pomnilnika.

Proti: Ločljivost zaslona, masa, izbira nekaterih materialov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji