Objavljeno: 17.11.2008 15:27 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2008 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Clevo Stylenote M730T

Intel je pred kratkim predstavil nov procesorski nabor, znan pod kodnim imenom Montevina. Gre za naslednika lani predstavljenega nabora Santa Rosa oziroma peti rod nabora Centrino (ki se zdaj imenuje Centrino 2). V praksi gre le za marketinško ime za kombinacijo procesorja, vezja matične plošče (chipset) in brezžičnega vmesnika, ki jih izdelovalci vgradijo v svoje prenosnike. Eden takih je tokrat preizkušeni Stylenote M730T tajvanskega izdelovalca Clevo. To podjetje je že dolgo na trgu prenosnih računalnikov, izdelujejo pa t. i. "barebone" prenosnike, kakršni so npr. avstrijski prenosniki Chili Green.

Clevo Stylenote M730T

Stylenote-M721t-1.png

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 112.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 84.

Trajanje delovanja: 4 ure 14 minut.

Zgradba in oprema: 5.

Velikost in teža: 9.

Mere: 31 x 23 x 3,6 cm, 2,2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 T9400, 2,5 GHz, 2048 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 a/b/g, bluetooth.

Zaslon: 13-palčni, 1280 x 800 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Home Premium.

Cena: Ni znana (v taki konfiguraciji ne bo naprodaj).

Prodaja: Anni, www.anni.si

Za: Trajanje akumulatorja, zmogljivost, velikost in teža, videz.

Proti: Tipkovnica, zaslon, nenatančna sledilna plošča.

Stylenote M730T je kompakten in na videz privlačen 13-palčni prenosnik, preizkušeni model je še dodatno padel v oči zaradi roza barve ohišja. Videz pa kvari štrleči akumulator, ki opazno dvigne zadnji del prenosnika. Posledično se spodnji del sicer bolje hladi (saj je za nekaj centimetrov dvignjen od delovne površine), prenosnik pa deluje manj skladno, pri nekaterih manjših torbah in nahrbtnikih pa imamo lahko tudi težave pri njegovem pospravljanju. Po drugi strani pa je prenosnik s tem akumulatorjem pravi maratonec, kar zadeva trajanje delovanja. Na našem preizkusu s programom MobileMark je dosegel odličen čas, štiri ure in 14 minut. Če nam je videz pomembnejši od mobilnosti, pa si lahko seveda omislimo tudi manj zmogljiv akumulator navadnih mer.

Gonilna sila prenosnika je novi procesor Core 2 Duo, ki deluje pri frekvenci 2,5 GHz, v pomoč pa ima 2 GB pomnilnika. Tudi grafična kartica je Intelova, gre za novo kartico z oznako X4500, ta uporablja do 256 MB sistemskega pomnilnika. Vse skupaj se odlično obnese, na preizkusih zmogljivosti je namreč dobil nadpovprečno visoke ocene.

Prenosnik je sicer opremljen po pričakovanjih. Brez brezžičnega omrežnega priključka seveda ne gre, da navadnega omrežnega sploh ne omenjamo. Dodani so trije vmesniki USB, en VGA, prav pride tudi bralnik pomnilniških kartic. Slabše pa se obnese pri fizični kakovosti. Tipkovnica je premehka in se preveč vdira, zaslon je podpovprečen, sledilna plošča pa premalo natančna. Pogrešali pa smo tudi drsnik ob strani omenjene ploščice, nadomeščal naj bi ga kar bralnik prstnih odtisov, postavljen med tipkama pod ploščico. Delovanje slednjega je težavno in neintuitivno.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji