Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MX850

V Canonu so zopet poskrbeli za osvežitev ponudbe večnamenskih naprav, ki so namenjene zahtevnejšim uporabnikom. Pixma MX850 je bogato opremljena večnamenska naprava, ki združuje zmogljiv tiskalnik s petimi ločenimi kartušami, optični bralnik z nadstandardno ločljivostjo ter faksirno napravo. Pri domači rabi faksirna naprava verjetno ne bo pogosto uporabljena, zagotovo pa je dobrodošel dodatek k optičnemu bralniku, ki ga ima večina faksirnih naprav, torej avtomatski podajalnik listov. Ker gre le za naprednejšo napravo, podajalnik omogoča branje obeh strani, to pa posledično omogoča zelo udobno fotokopiranje obeh strani.

Kot fotokopirna naprava se Pixma MX850 zelo dobro odreže. Predvsem zaradi hitrosti, saj za pet črno-belih fotokopij porabi zgolj štiriinštirideset sekund, za barvno fotokopiranje pa malenkost več kot dve minuti. Vsekakor je najhitrejša med vsemi konkurenti, ki smo jih imeli na preizkusu. Prav tako je kakovost fotokopiranja precej dobra. To je bilo tudi pričakovati, saj se optični bralnik ponaša z optično ločljivostjo 4800 × 9600 pik na palec.

Malo manj pa nas je navdušil nekoliko premočen izpis. Še posebej pri barvnem tiskanju, kjer je že na otip občutno, da je nekoliko nagrbančen papir dejansko preveč vlažen. Vendar k sreči kakovost izpisa zaradi tega ne trpi. Ločljivost 9600 × 2400 pik na palec je za dober izpis več kot dovolj. Kakovost tiska dokumentov je zelo dobra, saj so črke zelo rahlo nazobčane, rahlo slabši izpis je v hitrem načinu. Čeprav ima tiskalnik pet kartuš, je treba omeniti, da uporablja dve kartuši s črno barvo. Kartuša večje zmogljivosti je napolnjena s pigmentnim barvilom in namenjena za izpisovanje besedilnih strani. Drugi četverček pa je namenjen tiskanju fotografij. Izpis na svetleč papir je kot pri vseh naprednejših Canonovih tiskalnikih zelo dober. Barve so razmeroma pravilne, podrobnosti zelo dobro vidne. Nekoliko slabše natisne barvne prelive, ki niso ravno mehki.

Ker gre Pixmi MX850 fotokopiranje zelo hitro od rok, lahko pričakujemo, da bo tiskanje še hitrejše. Izkaže se, da je res tako. Pet strani dokumenta natisne zgolj v osemintridesetih sekundah in to jo uvrsti v sam vrh večnamenskih naprav. Za tisk fotografije na svetleč papir velikosti A4 porabi minuto in štirideset sekund, za manjšo velikost (10 x 15 centimetrov) pa slabo minuto manj. Hitro tiskanje včasih skazi nekoliko daljše čiščenje in občasno dolgotrajno pripravljanje na tisk. To se k sreči ne dogaja prepogosto, da bi bilo moteče.

Tiskalniški del je opremljen s samodejnim obračalnikom listov, ki sicer ne deluje zelo hitro, a je kljub temu zelo dobrodošel. Prav tako ima možnost tiskanja na plošče CD/DVD, ki jih vtaknemo v poseben okvir.

Veliko opreme zahteva tudi veliko prostora. To se pozna na precej obsežnih merah večnamenske naprave, ki pa omogočajo pregledno razporeditev vseh gumbov. Na sredini je nameščen velik zaslon LCD z zelo preglednim uporabniškim vmesnikom, za upravljanje pa je namenjeno posebno kolesce, ki je postalo že stalnica pri Canonovih izdelkih.

Pixma MX850 ponuja zelo širok spekter rabe. Omrežna povezava omogoča še lažjo rabo v pisarniškem okolju, slaba stran pa je vsekakor nekoliko dražja raba, saj cena izpisa ni ravno nizka.

Canon Pixma MX850

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faksirna naprava, čitalnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 9.

Optično branje: 10.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 351,25 EUR.

Izmerjena cena ČB strani: 12 centov.

Izmerjena cena barvne strani: 36 centov.

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska in kopiranja, optično branje obeh strani, kakovost tiska.

Proti: Velikost naprave, cena odtisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji