Objavljeno: 18.12.2007 15:20 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2007 | Teme: tiskalnik, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MX310 in MX300

Razen foto tiskalnikov se zdi, da navadni brizgalni tiskalniki počasi izginjajo, in to zaradi večnamenskih naprav. To potrjujeta tudi Canonova modela iz družine Pixma, MX310 in MX300. Gre za večnamenski napravi, namenjeni domačim pisarnam, kjer se poleg poslovnih dokumentov tu in tam natisne tudi kaka fotografija, oziroma pošlje faks. Razlika med napravama je le samodejni podajalnik pri modelu MX310. Pri obeh imamo zadaj pladenj za papir, potiskani izdelki pa se odlagajo na pladnju spredaj. Nad slednjim najdemo LCD in nekaj funkcijskih tipk, prek katerih upravljamo tiskalnika.

Napravi sta kompaktnih mer; seveda je MX300, ki nima podajalnika, malce nižji. Tiskalnika sta med uporabo nekoliko glasna, ker je pri obeh na voljo le USB, pa ju zato ne moremo postaviti v kak odmaknjen kot pisarne. Kljub temu da se med tiskanjem razmeroma pogosto za nekaj trenutkov popolnoma ustavita, sta med hitrejšimi takimi napravami. To ustavljanje je sicer bolj opazno pri barvnem tisku kot pri črno-belem. Za pet strani navadnega besedila potrebujeta tri sekunde več kot eno minuto, pri najvišji hitrosti pa enainštirideset sekund. Prva številka je med najhitrejšimi v tem rangu, druga pa malo podpovprečna. Počasnejše je kopiranje, saj se tiskalnika razmeroma pogosto ustavita za nekaj sekund, med kopiranjem petih strani celo po trikrat. Uporaba samodejnega podajalnika pri MX310 ne vpliva bistveno na samo hitrost. Je pa optično branje pri obeh zgledno hitro, saj črno-beli dokument prebereta v šestnajstih sekundah, le eno sekundo več pa potrebujeta za barvno stran. Barvni tisk je prav tako solidno hiter; za bitno sliko v Photoshopovem formatu PSD in na svetleč papir potrebujeta tri minute in šestinštirideset sekund, za Corelov vektorski format (spet na svetleč papir) pa deset sekund manj. Pri navadnem papirju se časi skoraj prepolovijo (dve minuti in pet sekund za bitno sliko). Fotografijo 10 × 15 cm natisneta v minuti petindvajset oziroma v slabi minuti, če uporabimo navaden papir namesto svetlečega.

Pri tiskanju fotografij toplo priporočamo uporabo posebnega papirja, saj je kakovost vidno boljša. To smo opazili tako pri vektorski kot pri bitni sliki, besedilo pa je v vsakem primeru povprečne kakovosti. Tako je kakovost tiska pri svetlečem papirju kar dobra, pri navadnem pa zgolj povprečna. Pri uporabi navadnega papirja ta postane nekoliko preveč vlažen, kot da bi tiskalnika uporabljala preveč barvila. Kakorkoli že, tiskalnika sta z eno kartušo natisnila sorazmerno malo strani. Besedilnih le sto tri, barvnih pa komaj štiriinsedemdeset. Preračunano nas torej pride ena črno-bela stran triindvajset centov, ena barvna pa celo štirideset centov.

Gonilnike je preprosto uporabljati, čeprav so nam Okna sporočila, da niso bili preizkušeni (no, certificirani) z Windows XP. Cenovno gledano sta MXa dokaj ugodna. Ali je samodejni podajalnik res vreden tistih petdeset evrov več, je odvisno od končnega uporabnika, nam se je zdela le cena izpisa pri obeh napravah nekoliko pretirana.

Canon Pixma MX310

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, faks.

Cena: 172,18 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 23 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 40 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska in optičnega branja, samodejni podajalnik.

Proti: Cena izpisa.

Canon Pixma MX300

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, faks.

Tiskanje: 8.

Fotokopiranje: 7.

Optično branje: 9.

Cena izpisa: 5.

Vmesniki: USB, faks.

Cena: 125,40 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 23 centov.

Cena natisnjene barvne strani: 40 centov.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si/partnerji.

Za: Hitrost tiska in optičnega branja.

Proti: Cena izpisa.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji