Objavljeno: 25.11.2008 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor November 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Canon Pixma MP540

Canonove jesenske osvežitve ponudbe je bila deležna tudi zlata sredina večnamenskih naprav, Pixma MP520, ki tokrat nosi nekoliko višjo oznako, Pixma MP540. Navzven ni doživela izrazite stilske preobrazbe, za notranjost pa to ne velja. Zamenjali so celotni tiskalniški del, ki tokrat ponuja visoko ločljivost izpisa 9600 × 2400 pik na palec. Primerljiv je z zmogljivejšimi večnamenskimi napravami, vendar na žalost ne po hitrosti. Ta je nekoliko manjša kot pri prejšnjem modelu.

Za tiskanje pet strani dokumenta bo Pixma MP540 porabila petinpetdeset sekund, deset sekund več kot pri prejšnjem modelu. Do večjih razlik pride pri tiskanju na svetleč papir, saj za tiskanje fotografije A4 porabi tri minute in štirideset sekund, predhodnica pa je to opravila v manj kot treh minutah. Podoben čas smo izmerili le pri tiskanju fotografije, velike 10 x 15 centimetrov, ki jo natisne v minuti in devetih sekundah. Pixma MP540 si velikokrat vzame nekaj časa za higieno, preden se spravi k delu. To se zgodi skoraj pred vsakim drugim tiskanjem ali po daljšem premoru.

Pri tem ne gre pozabiti, da je kakovost tiska nekoliko boljša. Uporablja sistem petih kartuš, ki ima poleg standardnega nabora še pigmentno črnilo nekoliko večje zmogljivosti. V kakovosti izpisa sicer ni bistvenih razlik. Besedilni odtis nima opaznih pomanjkljivosti, izpis fotografij na svetleč papir pa je po pričakovanjih zelo dober. Barve se dobro ujemajo in so ravno prav žive. Le pri tiskanju na navaden papir je izpis takoj po tiskanju nekoliko premočen. To se vidi predvsem po nagubanosti papirja.

Pri optičnem bralniku nismo zasledili večjih sprememb. Ločljivost je enaka, 2400 x 4800 pik na palec. Dovolj visoka, da lahko naredimo dobre fotokopije. Črno-bele fotokopije so zelo dobre kakovosti, tudi pri barvnih nimamo pripomb. Rahlo obarvanega ozadja pri revialni strani optični bralnik ne poudarja. Prav tako je fotokopija barvno precej pravilna.

Za črno-belo fotokopiranje sicer porabi nekaj več časa kot predhodnik in za pet fotokopij porabi dobro minuto in pol, to je skoraj za polovico počasneje od predhodnika. Nekoliko manj občutna razlika je pri barvnem fotokopiranju, saj za pet fotokopij porabi dve minuti in sedemintrideset sekund.

Zaradi barvnega zaslona LCD in zelo preglednega uporabniškega vmesnika Pixma MP540 dobro služi tudi brez povezave z računalnikom. Omogoča namreč tiskanje fotografij neposredno iz digitalnega fotoaparata ali s pomnilniške kartice, nastavljanje vrste različnih nastavitev, načinov povečav pri fotokopiranju, celo možnost tiskanja črtnih listov ali notnega črtovja so vključili (kot so že pred leti omogočali HPjevi tiskalniki).

Za tiste, ki si želijo malenkost naprednejši model, a ne želijo odšteti preveč denarja, je Pixma MP540 zelo primerna. Za možnost tiskanja na plošče CD/DVD ali večbarvni sistem pa bo treba poseči po zmogljivejših modelih.

Canon Pixma MP540

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, toplotni brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 9.

Fotokopiranje: 8.

Optično branje: 8.

Cena izpisa: 7

Vmesniki: USB.

Cena: Še ni znana

Izmerjena cena ČB strani: 12 centov

Izmerjena cena barvne strani: 36 centov

Prodaja: Canon partnerji, www.canon.si/partnerji

Za: Kakovost odtisa, hitro barvno fotokopiranje.

Proti: Dolgotrajno čiščenje pred tiskanjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji