Objavljeno: 8.3.2005 20:02 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2004 | Teme: nenehni testi, laser, tiskalnik

Canon Lasershot LBP-3200

Canon med laserskimi tiskalniki ni tako zelo dejaven. To je gotovo posledica pogodbe s Hewlett-Packardom o nekonkuriranju na tem področju (Canon za Hewlett-Packard izdeluje laserske pogone). Pa vendar vsake toliko trgu ponudijo izdelke, ki so zanimivi. Eden takih je gotovo mali "opekač", kot smo ga zaradi videza šaljivo poimenovali - model LBP-3200.

Najprej pade v oči, da ima tiskalnik kaseto za papir, ki je globlja od samega tiskalnika, a zato ne zaseda dodatnega prostora na sprednji strani, temveč na zadnji. Menimo, da je taka rešitev bolj praktična na vedno prezasedenih mizah, ne nazadnje, ker tako kaseto teže po nesreči polomimo. V kaseto gre 250 listov, v dodatno režo na sprednji strani pa lahko vlagamo le posamezne liste oz. kuverte. Vanjo smo brez težav vložili kuverto formata B5 in jo potiskali. Tiskalnik je po vstavitvi sam preusmeril tisk nanjo (v gonilniku tega ni bilo treba nastaviti).

Kaseta iz malega Canona gleda na zadnji strani, kar je bolj praktično, kot če je spredaj.

Ločljivost tiskalnika je 600 pik na palec, vgrajeno pa je programsko prilagajanje na 2400 × 600 pik na palec, ki pride nekoliko do izraza pri tiskanju bitnih slik. Nekoliko zato, ker ima tiskalnik pri tem početju vendarle nekaj težav - na izpisanih izdelkih smo vedno naleteli na navpično neenakomernost (črto), ki je kazila končni vtis. Možno je, da je to težava le preizkušanega primerka. Kakovost natisnjenega besedila in poslovnih poročil je dobra (za tiskalnik ločljivosti 600 dpi), enako velja tudi za podrobnosti velikosti dveh pik.

Hitrost je deklariranih 18 strani na minuto in to smo s preizkusom (tiskano prek USB) celo presegli - besedilo tiska s hitrostjo 20 strani na minuto. Pohvaliti moramo tudi hitrost izpisa prve strani (12 sekund), ki je za ta razred tiskalnikov zelo dobra. Tudi hitrost tiskanja velike bitne slike (25 MB) je zelo hitra, saj je tiskalnik zanjo porabil le 14 sekund, to pa je le malenkost več od tiska navadnega besedila.

Preizkušeni tiskalnik bo zelo primeren za rabo doma ali v manjši pisarni, ko na mizi na dosegu roke potrebujemo majhen in hiter laserski tiskalnik. Cena je razmeroma ugodna, čeprav najdemo tudi cenejše modele. Opozoriti pa velja, da gre za tiskalnik GDI, kar pomeni, da deluje le v okolju Windows. Seveda tudi na razširitve v obliki dodatnih predalov ali obračalnika listov ne smemo računati, toda to je tako ali tako omejitev večine cenejših laserskih tiskalnikov.

Cena strani A4 (5 % pokrite) s tem tiskalnikom stane 3,29 tolarja. To je za ta cenovni razred tiskalnikov zelo poceni.

Canon Lasershot LBP-3200

Velikost (razred): A4 (osnovni).

Ločljivost: 2400 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 18 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za posamezne liste (kuverte); GDI; 2 MB; USB.

Cena: 76.980 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 3,29 tolarja.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si, (01) 585 34 11.

Za: Hitrost, tudi hitrost tiska prve strani. Cena odtisa.

Proti: Dodatni podajalnik sprejme le posamezne liste/kuverte.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji