Objavljeno: 27.6.2006 15:09 | Avtor: Peter Gedei | Monitor Junij 2006 | Teme: foto, nenehni testi

Canon EOS 30D

Pred letom in pol je Canon nadgradil svojo uspešno serijo polprofesionalnih digitalnih SLRjev z modelom 20D, ki je bil tehnološko zelo dobro opremljen in praktično brez prave konkurence. Vendar pa so bila v tem času tudi konkurenčna podjetja na potezi in kmalu se je pokazalo, da je model 20D potreben prenove. Marsikateri uporabnik je pričakoval nekakšen izboljšan odgovor na Nikonov D200, dočakali pa smo le nekaj "manjših" izboljšav z modelom 3D. Kot kaže, bodo v podjetju pravega naslednika pokazali na bližnjem sejmu Photokina, ki bo letos jeseni v nemškem Kölnu.

Kovinsko ohišje 30D sledi že nekajletni utečeni tradiciji polprofesionalnih modelov in ne prinaša nič novega. Še naprej gre za odlično sestavljen fotoaparat, z domišljeno postavljenimi gumbi in kolesci za upravljanje ter zanesljivim gumiranim držalom. Čeprav je oblikovno malce spremenjeno, uporabnikom Canonovih modelov prav gotovo ne bo povzročalo težav s privajanjem. Največja pridobitev je zdaj velik pregledovalnik LCD z diagonalo 6,35 cm in ločljivostjo 230.000 pik, ki pa kljub različnim nastavljanjem svetilnosti posnetke vztrajno prikazuje presvetlo.

Prav gotovo je bil marsikdo presenečen, da model 20D ni imel točkovnega merjenja svetlobe. Zdaj je končno tudi to na voljo, spremenili pa so tudi razpon korakov nastavljanja vrednosti ISO iz 1,0 EV na 0,3 EV. Razpon še naprej ostaja od ISO 100 do 3200. Čas še vedno lahko nastavljamo od 30 s do 1/8000 s, tudi sinhronizacija z bliskavico ostaja pri 1/250 s. Dodana je nova nastavitev hitrosti slikanja, 3 slike na sekundo, čeprav je najvišja hitrost 5 slik na sekundo še vedno enaka, zato pa so malce posodobili predpomnilnik, ki nam zdaj omogoča poslikati 30 posnetkov JPG ali 11 posnetkov RAW v seriji.

Največ pričakovanj je bilo prav gotovo pri tipalu, ki pa na presenečenje večine ostaja enako, z 8,2 milijona pikami ločljivosti. Očitno v Canonu menijo, da uporabnik modela 30D ne bo potreboval višje ločljivosti, a kljub temu bi bilo lahko tipalo vsaj posodobljeno, če že ne povsem novo. Prav tako niso spreminjali procesorja za obdelavo posnetkov in tudi menuji za nastavljanje digitalnega dela ostajajo praktično enaki. Povečali so le razpon nastavljanja ostrine, kontrasta, barvne nasičenosti in zamika na 9 stopenj in dodali prednastavitve, prirejene za različne razmere fotografiranja.

Če se ozremo po vseh spremembah, ki jih je deležen novi model, se težko otresemo misli, da gre bolj za lepotne popravke kot pa kaj revolucionarnega ali vsaj zelo pomembnega. Zdi se nam, da je to le vmesna postaja do novega modela, ki nas bo vse presenetil na letošnji Photokini. Za uporabnike modela 20D nakup novega morda ni najbolj smotrn, drugim pa ga lahko brez zadržka priporočamo, saj gre za robusten in kakovosten fotoaparat z dolgoletno tradicijo.

Canon EOS 30D

Kaj: Zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat z izmenljivimi objektivi.

Ločljivost: 3504 × 2336, 2544 × 1696, 1728 × 1152.

Tipalo: Efektivno 8,2 milijona pik.

Velikost in vrsta tipala: 22,5 × 15,0 mm, CMOS, faktor povečave goriščnice 1,6.

Izdeluje: Canon, www.canon.com.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Cena: 364.984 tolarjev (ohišje), 389.990 tolarjev (+ objektiv EF-S 18-55 mm DC), 489.990 tolarjev (+ objektiv EF-S 17-85 mm F4,0-5,6 IS USM).

Za: Kakovost posnetka, majhen šum, ohišje, raba.

Proti: Presvetel prikaz posnetka na pregledovalniku LCD.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji