Objavljeno: 19.4.2005 09:50 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2005 | Teme: tiskalnik, laser, brizgalnik, nenehni testi

Brother MFC-410CN in DCP-110C

Brother je med večnamenskimi napravami od vsega začetka posebnež. Za razliko od konkurentov, ki so vsi po vrsti prišli iz sveta brizgalnikov (in jim je izdelovalec naknadno "pripel" še optični bralnik in morda faks), so Brotherjevi modeli prišli iz sveta faksov (ki so jim "pripeli" še povezavo z računalnikom). Drugačna zgodovina se pozna tudi pri zmogljivosti samih naprav. Modeli, ki smo jih preizkusili doslej, kot tiskalniki niso bili najboljši, nekaj težav so imeli tudi kot optični bralniki (OCR ne podpira šumnikov), vendar so bili zato odlične naprave za faksiranje. Eden izmed modelov je premogel celo pravcato elektronsko tajnico.

Preizkusili smo najnovejša modela, ki sta ohranila dobre lastnosti dosedanjih modelov in imata precej izboljšane tiskalniške zmogljivosti. MFC-410CN in DCP-110C imata enak tiskalniški pogon in se razlikujeta le v dodatkih - MFC-410CN je tudi faks in ga lahko tudi omrežno priklopimo.

Oba modela sta nizka in priročna, le začetno "ožičenje" je nekoliko nerodno. Vtičnica za kabel USB (in omrežni) je namreč v notranjosti naprave, a ko kabel enkrat speljemo v zunanjost, je težav konec. Tudi začetno čiščenje tiskalnih glav je zelo dolgo (5 minut), vendar ob redni uporabi nanj nismo več naleteli. Tiskalni mehanizem je tipa piezo (Brother ga razvija sam) in zmore tiskati kapljice do najmanjše velikosti 3 pl. To je nekako v povprečju današnjih brizgalnikov, zato je tudi kakovost tiska dobra. Za razliko od starejših modelov, ki so tiskali tako kot nekaj let starejši konkurenti, se jim novi Brotherji brez težav postavijo ob bok. Kakovost tiska besedila sicer ni popolna, tako da bo natančno oko opazilo nazobčasnost, vendar za povprečnega uporabnika zadostuje. Dobro vidne so tudi podrobnosti velikosti dveh pik, tudi na svetlečem papirju. Tam so tudi fotografije dokaj dobre, čeprav seveda ne primerljive z vrhunskimi modeli, ki so v ta namen specializirani. Omenimo, da Brother tudi o trajnosti takih fotografij raje ne pove nič (tako kot npr. ne Lexmark).

Nova Brotherja lahko tiskata z zelo visoko ločljivostjo, ki pa je tudi sam izdelovalec ne priporoča. Po naših izkušnjah je tiskanje 2,5× počasnejše, razlike v kakovosti pa nismo opazili.

Tiskalnika nista najhitrejša, saj za fotografijo 10 × 15 cm potrebujeta skoraj tri minute (nekateri konkurenti tudi samo minuto), precej bolje pa se obneseta pri tisku besedila in poslovnih dokumentov (minuto in pol za pet strani besedila).

Morda se komu zdi nesmiselno navajati kakovost in hitrost tiska fotografij, vendar se Brotherja ponašata tudi s tem, saj imata na sprednji strani bralnik vseh mogočih pomnilniških kartic. Kljub temu da imata le besedilni sivinski zaslon, omogočata neposredno tiskanje fotografij z njih. Presenetljivo pa nanju ne moremo neposredno priklopiti fotoaparata (Pictbridge).

Optični bralnik je enako povprečen, kot smo ga bili deležni pri predhodnikih. Za osnovno delo zadošča, vendar ločljivost in še predvsem barvna globina (36 bitna) nakazujeta, da ne gre za najnovejši model, posledično pa so izdelki barvno nekoliko "podhranjeni". Enako lahko rečemo za branje OCR, ki ga programska oprema Paperport sicer podpira. Ne podpira namreč šumnikov, pa tudi formatiranje strani (stolpci...) ji ne gre najbolje. Po drugi strani pa lahko dokumente beremo tudi neposredno na pomnilniške kartice, kar bi morda komu znalo priti prav.

Fotokopiranje je, predvsem v črno-beli tehniki, zelo dobro, čeprav ne ravno hitro (pet strani v ČB tehniki nekaj več kot dve minuti, v barvni pa 3:42). Besedilo je skoraj popolnoma črno, v ozadju pa nismo zasledili sicer precej običajnih lis, ki so posledica preveč občutljivega bralnika. No, slednje so bile pri barvni kopiji vendarle nekoliko vidne.

Model MFC-410CN se kot faks odreže odlično. Predvsem smo bili navdušeni, da lahko prek njega fakse sprejemamo tudi na računalnik, kar je med večnamenskimi napravami že dokaj redka lastnost (kdo bi vedel zakaj). Seveda je omogočeno tudi faksiranje iz samega računalnika. Po drugi strani je hitrost faksiranja le 14.400 b/s, kar je ob komunikaciji z današnjimi hitrimi faksi (33.600 b/s) kar precejšnje ozko grlo. No, sicer pa je, vsaj pri nas, nameščenih še kar nekaj faksov, ki komunicirajo le z 9600 b/s. Tudi na ministrstvih...

Zanimivo, da je tiskanje z novimi Brotherji v črno-beli tehniki dražje, kot je bilo s starejšimi modeli, hkrati pa je barvno tiskanje cenejše. Kljub vsemu je, povprečno vzeto, cena odtisa dokaj ugodna.

Brother MFC-410CN

Kaj: Faks, kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic, omrežno povezljiv.

Tiskanje: 6.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 5.

Cena izpisa: 8.

Vmesniki: USB, omrežni.

Cena: 56.160 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 77 tolarjev.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 563 40 10.

Za: Ugodna cena, ugodna cena barvnega odtisa. Omrežno povezljiv. Ločene kartuše. Dokaj dobre fotokopije.

Proti: OCR ne podpira šumnikov. Dolgo začetno čiščenje glav.

Brother DCP-110C

Kaj: Kopirni stroj, optični bralnik, piezo brizgalnik, bralnik pomnilniških kartic.

Tiskanje: 7.

Fotokopiranje: 6.

Optično branje: 4.

Cena izpisa: 7.

Vmesniki: USB..

Cena: 37.080 tolarjev.

Izmerjena cena ČB odtisa: 37 tolarjev.

Izmerjena cena barvne strani: 77 tolarjev.

Prodaja: Trion, www.trion.si, (01) 563 40 10.

Za: Ugodna cena, ugodna cena barvnega odtisa. Ločene kartuše. Dokaj dobre fotokopije.

Proti: OCR ne podpira šumnikov. Dolgo začetno čiščenje glav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji