Objavljeno: 29.3.2011 | Avtor: Blaž Hafner | Monitor Marec 2011 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi

Brother HL-4150CDN

Če iščete barvni tiskalnik kot osrednjo napravo v pisarni ali manjšem podjetju, nikakor ne smete prezreti Brotherjevega HL-4150CDN. Ta že s svojo kockasto obliko, črno-sivo barvno kombinacijo in zaslonom LCD s pripadajočimi tipkami daje občutek resnosti in kakovosti.

Za obdelavo podatkov skrbi 400 MHz procesor, ki mu dela družbo 128 MB pomnilnika, razširljivega do 256 MB. Na voljo sta USB in omrežna povezava, na sprednji strani naprave pa je še vhod za ključ USB, prek katerega lahko neposredno tiskamo dokumente. Poleg navadnih tekstovnih so podprti tudi formati JPEG, TIFF in PDF. Poskrbljeno je tudi za določeno mero varnosti, saj lahko tiskalnik pripravimo do tega, da naš posredovani dokument natisne šele, ko sami fizično pridemo do njega in vnesemo svojo PIN številko.

Delo s papirjem je prepuščeno predalu, ki sprejme 250 listov (možno je dokupiti še dodatnega za 500) in večnamenskemu podajalniku za 50 listov na sprednji strani. Tiskanje poteka v ločljivosti 600 × 600 pik na palec. Poglavitna prednost je hitrost, saj je Brother pri določenih opravilih daleč v ospredju v primerjavi s konkurenco v svojem razredu. Najbolj je to očitno pri tiskanju daljših dokumentov PDF, kjer je razlika merjena z mnogokratnikom. Zelo dobrodošla je tudi možnost tiska na obe strani, ki je pri HL-4150CDN izvedeno zelo dobro, če ne kar odlično. Nova zasnova omogoča hkratno obdelavo dveh listov in kar malo začudeni smo bili, ko je bila trojna kopija devet strani dolgega poročila natisnjena hitreje v dvostranskem načinu.

Kljub hitrosti kakovost izpisa ne trpi. Besedilo je videti vrhunsko, pri barvnem tiskanju in fotografijah pa so občutki mešani. Barvni prehodi so mehki in barve dobre, a ob pogledu na natisnjeno fotografijo, predvsem če so na njej ljudje, hitro vidimo, da so nenaravne. Vendar to ostaja le manjši očitek, saj je skupni vtis dober, obenem pa je cena barvne strani nizka (manj kot 10 centov). V razmislek velja morda vzeti še to, da je boben ločen od barvila in ga je treba menjati vsakih 25.000 strani, prav tako je treba nadomeščati prenosno enoto (t.i. belt unit) na vsakih 50.000.

Brother je z modelom HL-4150CDN na trg poslal lepo zaokrožen izdelek, ki bo šel konkurenci še kako v nos. Z nakupom pridobimo hitro in zanesljivo tiskanje in res težko bi pokazali na kakšno pravo pomanjkljivost, morda bi se lahko obregnili ob dokaj glasno delovanje, a to je vendarle premalo, da nakupa ne bi priporočali brez zadržkov.

Brother HL-4150CDN

Vmesniki: USB, omrežni.

Velikost (razred): A4 (cenejši barvni).

Ločljivost: 600 × 600 pik na palec.

Navedena hitrost: 25 strani na minuto (črno-belo in barvno).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal), PCL5, PCL6, PostScript 3, 128 MB.

Cena: 340 EUR (cena natisnjene ČB strani 3,4 centa, cena natisnjene barvne strani 9,6 centa).

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Hitrost: 10.

Kakovost izpisa: 7.

Opremljenost: 7.

Cena izpisa: 8.

Za: Hitrost, tiskanje na obe strani, kakovost besedila.

Proti: Glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji