Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: pametna ura, mobilna aplikacija

Brez aplikacij ni pameti

Zmogljivost pametnega telefona je odvisna od sposobnosti aplikacij, nameščenih vanj. Podobno lahko trdimo za pametno uro, ki izkušnjo klasičnega prikaza časa nadgradi zgolj z navdihnjenimi programskimi izdelki. Slednjih je na ustreznih tržnicah iz dneva v dan več, zato se je med vsakovrstno kramo vedno teže dokopati do biserov.

Tako aplikacije kot številčnice se na uro nameščajo ob pomoči sparjenega telefona. Na sliki je najboljši urejevalnik lastnih številčnic, WatchMaker.

Tako aplikacije kot številčnice se na uro nameščajo ob pomoči sparjenega telefona. Na sliki je najboljši urejevalnik lastnih številčnic, WatchMaker.

Čeprav je naslovnice časopisov in srca kupcev Androidu izmaknil Apple, ki je v enem dnevu prodal več ur Watch kot izdelovalci naprav z operacijskim sistemom Android Wear v vsem letu, je izbira v Googlovem svetu še vedno daleč pred zasledovalci. Kupcu (kasneje uporabniku) so na voljo vrste najrazličnejših ur, na katere po želji namešča pripomočke z najbogatejše založene tržnice Play. Gre za zares raznovrstne izdelke, ki nadgradijo osnovno poslanstvo ure. Na eni strani so aplikacije, ki so zaslovele že s telefonskimi pripomočki in zdaj navdušujejo tudi uporabnike pametnega naročnega okrasja, na drugi pa se bohotijo izdelki, spisani z urami v mislih. Če želimo na uri z operacijskim sistemom Android Wear kaj več od prikaza časa, sporočil, obvestil in štetja korakov, se odpravimo na lov za programskimi izdelki, ki bodo androidno prijateljico predrugačili do neprepoznavnosti.

Četudi je Android sorazmerno novo okolje, v njem ne manjka kakovostnih aplikacij. Z naslednjimi izdelki dodobra razširimo obzorje izbranemu zapestnemu okrasju. Prvi tak je Wear Mini Launcher, brezplačni zaganjalnik na uro nameščenih programov. Ker je privzeta pot do slednjih precej zamudna, obsega glasovni priklic pomočnika, ustrezno gesto in izbiro ukaza Start, je tuji tak pripomoček dobrodošel. Z Wear Mini Launcher ustvarimo bližnjico, za zagon nameščenih programov ni treba drugega kot poteg prsta z leve na desno, ki prikliče magični, na uri z Android Wearom tako pogrešani seznam. Za nameček je program izdatno nastavljiv, usmerjamo tako način prikaza seznama kot vnose na njem, obenem pa vsebuje nekaj hitrih bližnjic za pogosto rabljene nastavitve telefona. Z njimi poiščemo izgubljeni telefon (alarm), če smo ga založili v bližnji okolici, ga utišamo, nastavimo glasnost, mu vklopimo (ali izklopimo) brezžično povezavo in ustvarimo brezžično dostopno točko. Vse našteto naredimo, ne da bi telefon enkrat samkrat prijeli v roke. Wear Mini Launcher je popolnoma brezplačen, nakup v aplikaciji je namenjen le prostovoljnim prispevkom, ki avtorje programa nagradijo za trud.

Možnosti številčnice so praktično neomejene. Na majhnem zaslonu pametne ure po želji prikažemo sleherno informacijo, ki jo je za nas pripravljen pridobiti sparjeni telefon.

Možnosti številčnice so praktično neomejene. Na majhnem zaslonu pametne ure po želji prikažemo sleherno informacijo, ki jo je za nas pripravljen pridobiti sparjeni telefon.

Videz ure (številčnice) po želji prilagajamo. Početje je neverjetno privlačno in zabavno, zato se hitro privadimo, da imamo vsak teden (skoraj) novo uro. Nežnejši spol je nad kameleonsko močjo ure z Android Wearom še bolj navdušen, saj jo zlahka prilagaja trenutni kombinaciji oblačil. Funkcionalnost je bržčas najzaslužnejša za hiter uspeh Googlove platforme in razmah nosljivih naprav. Zmožnost, ki dvesto evrov vredno napravo v hipu spremeni na 15.000 bruseljčanov ocenjeno uro, je zlata vredna. Ni čudno, da so med najbolj prodajanimi programi za naprave z Android Wearom dostojni posnetki ur, med katerimi ne manjkajo Rolex, Cartier, Fossil in Swatch. Različni modeli so na voljo tudi zastonj, na spletiščih, kakršno je FaceRepo, lahko pa si jih naredimo sami ob pomoči programov, med katerimi vodita Facer in aplikacija za izdelavo lastnih številčnic WatchMaker Premium Watch Face (3 EUR), katere možnosti so praktično neomejene. Omislimo si lahko številčnico z animacijo, koledarjem, različnimi časovnimi pasovi, štoparico, odštevalnikom in tako naprej. Manj ustvarjalni izbiramo med tisoči že izdelanimi kreacijami, katerih število se iz tedna v teden povečuje.

Upravljanje telefona na daljavo si poenostavimo z aplikacijo Toggles Wear (1 EUR). Z njo preprosto nadziramo glasnost osrednje mobilne naprave, ji omogočimo povezavo bluetooth ali WiFi, omejimo podatkovni prenos in podobno. Zelo preprost uporabniški vmesnik nam prihrani nemalo časa in stikanja za napravo v žepu. Brezplačne ali demo različice programa žal ni, a je zadeva tako enostavna, da hitro uvidimo, ali nam je pisana na kožo. Ob morebitni negativni izkušnji smo tako še vedno v časovnem okviru, ki ga določa tržnica Play za povračilo kupnine.

Pravkar spoznano daljinsko upravljanje telefona nadgradi aplikacija Tockle. Z njo med drugim vklapljamo in izklapljamo povezave, pošiljamo sporočila in se povežemo s programom Tasker, ki obilje zmožnosti poveča do nerazumnih meja. Pozna tudi govorne ukaze in je zastonj. Kljub nespornim razlogom, ki govorijo v prid programa Tockle, uporabnikom, ki precej stavijo na integracijo z vsemogočnim Taskerjem, priporočamo različico slednjega za nosljive naprave. WearTasker – Tasker for Wear je zvest osnovni premisi mobilnega programa Tasker. Če nam strma učna krivulja Taskerja ne dela preglavic, bo nosljiva različica za nas mana z neba. Postopek izdelave svežih nalog je preprost, načrtujemo in izdelamo jih v osrednjem programu Tasker (za telefone in tablice), nato izvajamo ob pomoči WearTaskerja na uri. Malo muje se nam hitro obrestuje, saj z navezo obeh aplikacij uri dodamo nesluteno moč. Preizkus za nameček ne stane nič, saj WearTasker brezplačno omogoča tri naloge. Kot prodajalec droge nas na nepredvidene dobrote najprej dobrohotno navaja, ko želimo več, pa udari po žepu (1 EUR).

Pametne ure se zavedajo priljubljenosti družabnih povezav sodobnega sveta, zato tudi Android Wear izdatno podpira družabna omrežja. Med vsemi je za manjši zaslon nosljivih naprav najprimernejše omrežje Twitter, saj z omejitvijo objav na 160 znakov nehote objame filozofijo aplikacij, pisanih za pametna zapestna okrasja. Med aplikacijami, ki podpirajo tudi ure z Android Wearom, izpostavljamo plačljivo lepoto z imenom Talon for Twitter (Plus). Resda nas bo olajšal za slabih pet evrov, ob predpostavki, da imamo v telefonu nameščen zadnji Android Lollipop 5.0, a se bo odkupil z oblikovnimi smernicami Material Design ter bliskovitim razvojem, ki je program v kratkem času ponesel v vrh tovrstne ponudbe na trgu.

Pametna ura z operacijskim sistemom Android Wear nam med drugim meri srčni utrip in omogoča igranje iger.

Pametna ura z operacijskim sistemom Android Wear nam med drugim meri srčni utrip in omogoča igranje iger.

Med zanimivejšimi pripomočki, ki jih lahko privoščimo zapestnemu prijatelju, so domiselne zamisli tipa LookBehind for AndroidWear (slab evro), ki nam ob pomoči ure v navezi s kamero na telefonu pričara pogled, ki se ga nismo nadejali. Na uri se vedno kaže prizor, kot ga vidi izbrana kamera na povezanem telefonu. Pripomoček nam omogoča na primer, da z očesom dosežemo sicer težko dostopne predele ob naključnem hišnem opravilu, pri vzdrževalnih delih na strežniku ali ob nespodobnih vzgibih v priljubljenem lokalu. Uporaba je odvisna od želja uporabnika, ki dela z orodjem. Isto počne aplikacija PixtoCam for AndroidWear (poldrugi evro), le da je raba nagnjena bolj na fotografsko stran. Pripomoček je zamišljen kot desna roka domačega ljubitelja zamrznjenih slikovnih pik. Čeprav ga bržčas ne bomo potrebovali na dnevnem redu, izdatek PixtoCam for AndroidWear opraviči s številnimi zmožnostmi in rednimi nadgradnjami. V dodatno oko se pametna ura spremeni tudi s programom (4 EUR), ki sicer ni zgolj zadeva Wear, se pa zna povezati z nosljivo napravo in uporabniku omogočiti, da z njeno pomočjo nadzira področje pod nadzorom nameščenih kamer IP.

Med orodji, ki postanejo nepogrešljiva na zapestju, ne sme manjkati žepni računalnik. Nosljivih kalkulatorjev je na pretek, med boljšimi, če ne najboljši, je Calc Wear (brezplačno), ki zna poiskati rezultate enostavnih matematičnih problemov, matric, pretvorb in drugih. Ker za zdaj podpira le kvadratne oblike ur, ljubiteljem okroglih (Moto 360) svetujemo alternativo Calculator For Android Wear, ki je prav tako zastonj in več kot sposobna reševanja pogostih matematičnih zagat. Pri naštevanju najvidnejših pripomočkov, ki uro osmislijo v luči prostega časa, ne moremo mimo glavnega razloga, zakaj pametno zapestno okrasje večina ljudi sploh nosi. Rekreacija oziroma spremljanje telesnih dejavnosti, vnosa hrane, porabe kalorij, kakovosti spanca in podobne zadolžitve so med osrednjimi zadolžitvami pametnih ur (in drugih nosljivih naprav) zadnje generacije in pretežen razlog za njihov razmah v tako hitrem času. Med vidnejšimi predstavniki sta (v osnovi) brezplačna Runtastic Running & Fitness in Strava Running and Cycling GPS. Oba programa se povežeta z napravo porekla Android Wear, podpirata glasovne ukaze in prikažeta kopico rezultatov brez potrebe po delu s telefonom. Učenje tujih jezikov na telefonu omogoča Duolingo, igranje igri 2048 in Flopsy Droid.

Ker so pametne ure zvezane z domačim ekosistemom, zgoraj navedeni izdelki lastnikom ur brez Googlovega blagoslova ne bodo pomagali, zato si na hitro oglejmo tudi konkurenčno ponudbo. Apple Watch ima kljub statusu prišleka na tržnici App Store zavidljivo količino aplikacij s podaljškom, ki seže na pomanjšani zaslon s telefonom povezane ure. Med več kot tri tisoč primerki vsakdo najde kaj zase. Popotniki bodo veseli vremenarja Weather Nerd in ročne izvedenke TripAdvisorja, umetniške duše podaljška za kamero ProCamera, prijatelji iz družabnih omrežij odjemalca Twitterrific, športni navdušenci programov za golf (Hole19) in smučanje (Slopes), deloholiki pa kalkulatorja PCalc ter seznama opravil Clear, ki ju je Apple pozabil uvrstiti v privzeto opremo pametne ure Watch. Uram z zasloni iz elektronskega papirja Pebble je vseeno, s katerim telefonom jih sparimo. Temu primerna je bogata izbira, ki je na voljo tako lastnikom jabolčnih kot androidnih pametnjakovičev. Med boljšimi aplikacijami so sledenje aktivnostim Misfit, usmerjanje Pebble Nav, plačevanje s PayPalom, glasbeni predvajalnik Music Boss in zbirka pripomočkov Dashboard. Programske suše ne pozna niti Samsungova ura Gear S oziroma operacijski sistem Tizen, ki ga naročno okrasje z najboljšim zaslonom poganja. Priložene zemljevide HERE lahko nadomestimo z navigacijo Gear Navigator, koledar s Calendar Gear Pro, tipkovnico s programskimi tipkami Fleksy, nakupovalni seznam s Speech2List in številčnico z Watch Stylerjem.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji