Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: ssd, strojna oprema

Bliskovito hitro

Procesorske moči imamo danes v izobilju, pomnilnika prav tako, najšibkejši člen hitrostne verige postaja hramba podatkov. To ozko grlo učinkovito odpravimo z vgradnjo pogona SSD. Razlike v hitrosti med bliskovito hitrimi pogoni SSD so razmeroma majhne, vsekakor pa bomo vedno opazili razliko, ko klasični disk z vrtečimi se magnetnimi ploščami nadomestimo s pogonom SSD.

Morebiti niste vedeli, a pogoni SSD so v svojih sicer manjših različicah tisti, ki hranijo podatke na tablicah in pametnih telefonih. Izdelovalci jih vgrajujejo zaradi njihove majhnosti in odpornosti proti tresljajem. Te lastnosti lahko izkoristimo tudi v namiznem ali predvsem v prenosnem računalniku, kjer pride do izraza še ena njihova vrlina – bliskovita hitrost dela s podatki.

V primerjavi z magnetnimi diski imajo pogoni SSD kup prednosti. Niso le fizično robustnejši, majhni, energijsko varčni, lahki in absolutno tihi, uporabnike zanima predvsem hitrost delovanja. V primerjavi z vrtečimi se magnetnimi ploščami se podatki na čipe iz silicija v praktičnih primerih zapisujejo in berejo tudi stokrat hitreje.

Vse to se seveda pozna na uporabniški izkušnji, naprava s pogonom SSD postane bistveno bolj odzivna, programi in igre se nalagajo bistveno hitreje, spletne strani postrežejo s skoraj hipno odzivnostjo, kopiranje velikih in kopice manjših datotek traja le še delček časa v primerjavi z diski. A taka hramba podatkov ima le eno pomanjkljivost – premijsko ceno. Vsak gigabajt hrambe je znatno dražji od gigabajta na disku. Pa se nam naložba v pogon SSD še vedno splača, saj praktično vsa opravila postorimo hitreje in manj časa čakamo na odzivnost računalnika.

Pogoni SSD blestijo tam, kjer so diski v zadregi: pri kopiranju in premikanju množice manjših datotek. Uporabniki tega niti ne vemo, a sodobni operacijski sistemi v ozadju skoraj stalno izvajajo »hišniška« opravila in berejo ter zapisujejo zelo majhne datoteke (npr. velikosti 4 kB ali manjše). Če so te »razmetane« po več magnetnih ploščah ali pa na skrajnih delih teh plošč, je delo diska znatno upočasnjeno, pogon SSD pa se za to ne zmeni.

Vsi pogoni SSD se na papirju hvalijo s številkami prenosa datotek 500 MB/s in več, a zavedati se  moramo, da za večino pogonov to velja, le dokler ne zapolnijo vgrajenega predpomnilnika (tega je praviloma 256 MB ali 512 MB), nato pa znatno upočasnijo na še vedno spodobnih 250–300 MB/s. To sicer za naše tokratne hitrostne prvake ne velja, za praktično vse pogone iz kategorije cenovno najdostopnejših pa. Odzivnost pogona lahko skorajda enačimo s podatkom o številu vhodno-izhodnih operacij (IOPS), ki jih zmore.

Tudi sama zmogljivost pogona SSD ima veliko vlogo. Pogoni so namreč opremljeni s pomnilniškimi krmilniki, ki uporabljajo večkanalni dostop do pomnilniških čipov. Pogoni z zmogljivostjo 240–256 GB in več zapolnijo celotno pomnilniško avtocesto, pogoni manjših zmogljivosti pa ne izkoriščajo vseh kanalov in so zato v praksi mimogrede (vsaj) polovico počasnejši pri zapisovanju. Vsi, ki zelo cenimo svoje podatke, bomo pri nakupu pogona SSD iskali tudi modele z daljšo garancijo in večjo  skupno možno količino zapisanih podatkov.

OCZ Vector 180, 480 GB

Izdeluje: www.ocz.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 328 EUR.

✓    Vzdržljivost, zmogljivost.

✗    Cena.

Družina OCZ Vector je z modelom 180 bržkone dobila najzmogljivejši pogon SSD, namenjen potrošnikom. Ta poleg izjemnih zmogljivosti prinaša že napol strežniške lastnosti, s tehnologijo Power Failure Management Plus (PFM+) vred, ki poskrbi, da pogon varno shrani podatke tudi ob morebitnem izpadu električne energije. Prav izpad električne energije je poleg (pre)visokih temperatur najpogostejši vzrok za okvaro ali izgubo podatkov na pogonu SSD.

OCZ želi s serijo pogonov Vector (tako predhodnika 150 kot aktualnega modela 180) dokazati, da zna izdelati izredno »žilav« pogon z izjemno življenjsko dobo. Tak pogon bi brez težav vgradili tudi v bolj obremenjene strežnike, saj bi morali za izrabo pomnilniških celic v času garancije, torej v petih letih, vsak dan prepisati za kar 50 GB podatkov, skupaj več kot 91 TB. Vector 180 se obenem hvali s trpežnostjo, ki izmerjena v parametru MTBF (povprečen čas med dvema napakama) obsega kar 2,3 milijona delovnih ur. Pogon je tudi eden najhitrejših, saj ponuja hitrosti branja do 550 MB/s in zapisovanja do 530 MB/s. Izdelovalec navaja tudi izjemno sposobnost pogona, da streže več nalogam/aplikacijam hkrati, saj Vector 180 dosega kar do 100.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov. Tudi na našem preizkusu je ostal visoko odziven pod vsako obremenitvijo.

Pogonu OCZ prilaga svojo programsko opremo SSD Guru. Z njo lahko uporabnik v vsakem trenutku preveri zdravje in kondicijo pogona SSD ali poskrbi za njegovo vzdrževanje (nadgradnjo strojne programske opreme, varen izbris ...), pri tem pa ves čas deluje v ozadju in uporabnika ne moti. Z drugimi nastavitvami pa lahko iz pogona iztisne še zadnje atome hitrosti ali zanesljivosti.

Piko na i postavi garancija ShieldPlus Warranty, ki jo OCZ prizna že na podlagi serijske številke (tudi brez računa), saj v primeru okvarjenega SSD kupec prejme novega, in ne popravljenega.  

Samsung 850 PRO, 512 GB

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: Vse bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 315 EUR.

✓    Hitrost, vzdržljivost, odzivnost.

✗    Cena.

Samsung z družino pogonov 850 PRO odpira novo poglavje v svetu bliskovnega pomnilnika, saj modeli s to oznako vsebujejo najnovejši pomnilnik podjetja, imenovan 3D NAND. Sestavljen je iz kar 32 navpično zloženih slojev, pri čemer je korejskim inženirjem uspelo ubiti več muh na en mah. S podvojeno gostoto so znižali stroške proizvodnje in še povečali zmogljivost, vzdržljivost in zanesljivost delovanja pogonov SSD. Še več, nekoliko nižja je tudi poraba energije, ki pa pri že tako nadvse varčnih napravah ne pride toliko do izraza.

Pogon Samsung 850 PRO je vsekakor zelo zelo hiter, saj podatke bere in zapisuje s hitrostjo okoli 500 MB/s, pri tem pa nikoli ne daje vtisa, da mu to predstavlja obremenitev. Po zaslugi priložene programske opreme pozna tudi t. i. RAPID Mode oziroma hitrejši način delovanja. Ta je sicer strojno kar požrešen, saj porabi četrtino sistemskega pomnilnika, v praksi pa nato do polne zapolnitve predpomnilnika pogon dosega hitrosti okoli 550 MB/s. Samsung 850 PRO bi zlahka uporabili tudi v strežniku, saj pogon dosega kar do 100.000 oziroma 90.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov in ves čas ostaja visoko odziven.

Samsung se je odločil, da bo konkurentom pokazal, kaj je rekordno garancijsko jamstvo. Za model 850 PRO jamči brezhibno delovanje 10 let ali 300 prepisanih terabajtov podatkov. Vse našteto – tako zmogljivosti kot vzdržljivost in zanesljivost – ima tudi svojo ceno, a omenjeni pogon je kljub vsemu upravičeno med dražjimi na trgu.

SanDisk Extreme Pro, 480 GB

Izdeluje: www.sandisk.com.

Prodaja: Bolje založene računalniške trgovine.

Cena: 330 EUR.

✓    Zmogljivosti, garancija.

✗    Ne podpira enkripcije podatkov, cena.

Podjetje SanDisk velja za starosto v svetu pomnilniških rešitev. Tudi pogone SSD je začelo ponujati med prvimi na trgu, vedno pa je imelo v ponudbi tudi modele, s kateremi je dokazovalo svojo tehnično odličnost. Nič drugače ni s pogoni iz družine Extreme Pro, saj so ti sestavljeni iz najboljših komponent, ki so na voljo na trgu. Vlogo pomnilniškega krmilnika so inženirji zaupali v številnih zmogljivih pogonih dokazanemu procesorju Marvell 88SS9187, ta pa podatke zapisuje na 64-gigabitne pomnilniške čipe SanDisk MLC NAND druge generacije (izdelane v 19nm) in jih z njih tudi bliskovito hitro bere.

Gre za prvi pogon, opremljen s tehnologijo nCache Pro Technology, ki optimizira hitrosti branja, pisanja in trpežnost pogona ter tako ponuja kar najzanesljivejšo dolgoročno hrambo podatkov na njem. O tem, da rešitev ni izvita iz trte, priča tudi 10-letno garancijsko jamstvo izdelovalca, ki je v svetu pogonov SSD prej izjema kot pravilo.

Pogon SanDisk Extreme Pro ponuja hitrosti zapisovanja in branja več kot 500 MB/s. Pri tem velja izpostaviti njegovo trpežnost, saj mu tudi večurno utrujanje s preizkusnimi programi zelo pozno pride do živega. Kot tak je idealen za okolja, ki ustvarjajo dolgotrajnejše obremenitve, denimo obdelavo videa, grafično in inženirsko oblikovanje in renderiranje, pa tudi igranje 3D iger.

Edina očitna pomanjkljivost pogona, poleg pričakovano visoke cene, je ta, da sam pogon ne premore tehnologije za strojno kriptiranje podatkov. Zaradi tega je nekoliko manj privlačen za poslovna okolja (oziroma mora uporabnik uporabiti kakšno programsko rešitev za kriptiranje podatkov).

AMD Radeon R7 SSD, 240 GB

Izdeluje: www.amd.com.

Prodaja: Tuje spletne trgovine.

Cena: 130 EUR.

✓    Hitrost, vzdržljivost, odzivnost.

✗    Nič.

AMD vendarle ni mogel stati križem rok in gledati, kako sorodna tehnološka podjetja v svoj nabor izdelkov dodajajo tudi pogone SSD. Čeprav ima v hiši precej znanja in tudi virov ter dostop do hitrega pomnilnika, se je odločil za, vsaj z našega stališča, zelo pametno potezo. Poiskal je tehnološkega partnerja, družbo OCZ Technology, ki zasnovo in izdelavo pogonov SSD obvlada do obisti. AMD želi novo družino naprav unovčiti predvsem skozi svoj igričarski ekosistem, saj želi uporabnikom poleg zmogljivih procesorjev in grafičnih kartic zdaj ponuditi še pogone SSD.

Če gre soditi po preizkušenem modelu AMD Radeon R7 SSD z zmogljivostjo 240 GB (na voljo sta še 120 in 480 GB različica), pogon vsekakor sodi med zelo zmogljive, ne nazadnje gre za premijskega sorodnika modelov OCZ Vector 180 in Vertex 460 (tudi po rezultatih se uvršča nekako mednju).

Krmilnik Barefoot 3 M00 v kombinaciji s hitrim predpomnilnikom dosega visoke hitrosti branja in zapisovanja – okoli 500 MB/s. Pogon, namenjen predvsem igričarjem, se sicer lahko pohvali s skoraj strežniškimi specifikacijami, saj izdelovalec navaja, da brez težav prestane 30 GB prepisov podatkov na dan, odzivnost ob obremenitvi pa je s 95.000 oziroma 90.000 IOPS pri naključnem branju oziroma zapisovanju podatkov naravnost odlična.

Zato da bi v praksi upravičil malce višjo ceno pogona od neposrednih konkurentov, mu AMD prilaga vmesnik za vgradnjo v 3,5-palčno režo ter programsko opremo Acronis True Image HD. Za miren spanec pa skrbi 4-letno garancijsko jamstvo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji