Objavljeno: 29.9.2009 | Avtor: Vlado Robar | Monitor September 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus W90VP-UZ020J

Prenosni računalniki z zaslonom, večjim od 17 palcev, si oznako "prenosnik" zaslužijo le pogojno. Večinoma so to računalniki, ki naj bi v dnevni sobi nadomestili namizno (ali podmizno) škatlo. Asusov velikan W90VP-UZ020J meri po diagonali 18,4 palca in ga pri masi več kot 5 kg niti pomotoma ne moremo imenovati prenosnik, saj ga z eno roko nismo mogli vzeti z mize. Na velikanske mere nas pripravi že orjaška embalaža; na prvi pogled bi sklepali, da se v njej skriva sesalnik za prah. Zgolj masa adapterja za napajanje z električno energijo presega kilogram.

Če W90VP ni ravno prenosljiv, pa je precej zmogljiv, vsaj po nekaterih kriterijih. Na njegovo zmogljivost kaže predvsem Intelov štirijedrni procesor Core 2 Quad, ki bije s taktom 2 GHz. Pri delu mu pomaga kar 6 GB pomnilnika, matična plošča omogoča namreč naselitev treh pomnilniških modulov. Taka zverina pa na hitrostnem preizkusu ni pokazala vseh zob, saj rezultati precej zaostajajo za najboljšimi. Tudi količina diskovnega prostora je rekordna, vgrajena sta dva diska, vsak pa zmore shraniti 500 GB podatkov. Po želji ju lahko povežemo v diskovno polje RAID. Podatke lahko shranjujemo tudi na plošče DVD, nosilce BluRay pa lahko optična enota le bere.

Grafični podsistem ni od muh, svetleči zaslon s polno visoko ločljivostjo (1920 × 1080 pik) krmilita dve ATIjevi kartici Radeon Mobility HD 4870, povezani s tehnologijo CrossFire. Vsaka ima na voljo 512 MB namenskega pomnilnika, rezultat pri preizkusu s programom 3DMark 2001 je visok (skoraj 27000 pik), a ne navdušujoč. V preteklosti smo preizkusili že kar nekaj boljših izdelkov.

Z vmesniki je W90VP dostojno opremljen, najuporabnejši so štirje vmesniki USB 2.0, firewire, HDMI, e-SATA ter brezžični omrežni vmesnik. Vgrajeni so še vmesniki bluetooth, izhoda S-video ter VGA, modem in ožičena omrežna kartica. Za razširitev sistema lahko uporabimo režo za kartico Express Card. Ljubitelji večpredstavnosti bodo veseli zvoka iz zvočnikov Altec Lansing. Ob robu računalnika so tipke, občutljive za dotik, s katerimi krmilimo večpredstavne programe.

Tipkovnica se kljub velikosti ne upogiba preveč in svoje delo opravi povsem solidno. Tipki sledilne ploščice bi lahko bili malce mehkejši, sama ploščica pa je nekoliko preveč hrapava. Pod njo najdemo bralnik prstnih odtisov, nad zaslonom pa je vgrajena spletna kamera.

Akumulator sicer premore kar 8800 mAh, a pri požrešnem zaslonu, procesorju in dveh diskih obnemore že po slabi poldrugi uri delovanja. Sicer pa računalnika najbrž prav nihče ne bo prenašal daleč stran od električne vtičnice.

Nameščena je slovenska različica 64-bitnega operacijskega sistema Vista Ultimate, poleg nje pa najdemo še Nortonov paket za spletno varnost - Internet Security 2009, ter prgišče Asusovih programov za lažje delo s prenosnikom. Posebnost računalnika je "dodatno" večpredstavno okolje Express Gate, ki ga zelo hitro zaženemo pri ugasnjenem računalniku z veliko tipko na levi strani. Ta leži nasproti tipke za običajni vklop Oken. V tem okolju lahko pregledujemo fotografije, poslušamo glasbo s plošč CD-ROM ali mp3, brskamo po spletu ter opravljamo telefonske klice prek Skypa.

Asus W90VP-UZ020J

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 116.

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 143.

Trajanje delovanja: 1 ura 23 minut.

Zgradba in oprema: 9.

Velikost in teža: 5.

Mere: 36,4 × 24,9 × 2,4 cm, 5,2 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Quad, 2 GHz, 6 GB RAM, 1 TB disk, WLAN 802.11 a/b/g/Draft-n.

Zaslon: 18,4-palčni, 1920 × 1080 pik.

Operacijski sistem: Windows Vista Ultimate (64-bitni).

Cena: 2670 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Disk, pomnilnik, grafika.

Proti: Velikost, teža računalnika in adapterja za električno napajanje, trajanje delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji