Objavljeno: 1.7.2009 12:09 | Avtor: Tadej Beravs | Monitor Junij 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, nenehni testi

Asus M70Vn

Iz Asusovega nabora prenosnih računalnikov smo dobili na preizkus model M70Vn, ki se uvršča v razred t. i. večpredstavnih prenosnikov. Prenosniki tega razreda so večinoma znani po nemobilnosti zaradi velikih mer in velikanske teže.

Asus je tu ubral srednjo pot in M70Vn opremil s 17-palčnim zaslonom, z vso opremo skupaj pa tehta slabih 3,8 kilograma. Ohišje je kakovostno izdelano in slogovno oblikovano, seveda so pri tem uporabili tudi svetlečo plastiko, ki je videti čudovito, ko prenosnik odvijemo iz embalaže, a precej manj, ko ga uporabljamo dlje časa. Nekoliko nerodno je tudi prvo odpiranje prenosnika, saj skoraj vsakdo ob prvi rabi pritiska na štrlečo plastiko na robu pokrova, da bi odklenil pokrov. Izkaže se, da je gumb nekoliko nižje, štrleči kvadratek pa je spletna kamera s 1,3 megapikami, ki jo lahko nagibamo.

Kljub temu da ima zgolj 17-palčni zaslon, ta lahko prikazuje sliko v visoki ločljivosti 1920 × 1200 pik. Osvetlitev zaslona bi lahko bila nekoliko močnejša, kljub temu pa so vgradili senzor svetlobe, ki zazna, če računalnik uporabljamo v temnem prostoru, in nam temu primerno zniža osvetlitev. To funkcijo lahko tudi izklopimo s kombinacijo funkcijske tipke, ki pa nima posebne oznake. Za to možnost smo izvedeli šele ob prebiranju navodil za uporabo.

Nad tipkovnico so lepo skriti dobri zvočniki, na spodnji strani prenosnika pa so vgradili še nizkotonski zvočnik, ki naj bi pripomogel k bolj bogatemu zvoku. Da bi bila stvar popolna, bi pripomogel še predvajalnik blu-ray, a ga v preizkušeni različici ni bilo. Asus ponuja več različic procesorjev in tudi opreme in tako lahko izbiramo med navadnim predvajalnikom DVD ali blu-ray, možno je vgraditi tudi tv sprejemnik.

Na voljo je tudi širok izbor Intelovih procesorjev, naša različica je imela vgrajen precej zmogljiv Intel Core 2 Duo T9400, ki deluje pri 2,53 GHz. Omenimo lahko, da je na voljo tudi različica z 2,8 GHz procesorjem. 4 GB pomnilnika je pri takšnih računalnikih skoraj samoumevno, za veliko prostora pa skrbita dva diska, vsak po 320 GB. Pri grafiki tudi niso preveč varčevali in so vgradili nVidin GeForce 9650M GT s kar 1 GB pomnilnika.

Število priklopov ne izstopa od povprečja, tako bomo našli štiri vtičnice USB, ena je v kombinaciji z vmesnikom eSata, vmesnik firewire in izhod VGA in HDMI. Za povezavo je zagotovljeno z vmesnikoma WLAN in bluetooth, niso pa pozabili niti na danes skoraj nikoli uporabljen klasični modemski priključek.

Tipkovnica je kakovostna in se med uporabo ne upogiba preveč. Sledilna ploščica lahko deluje kot večpredstavni vmesnik, s katerim lahko višamo glasnost, previjamo posnetek itd. Zamisel je morda dobra, v praksi pa se izkaže za zelo motečo. V ta način namreč vstopimo s pritiskom na zgornji del sledilne ploščice (označen z MODE). Velikokrat nočemo vklopiti tega načina, pa vendar s prstom hitro pridemo v kot sledilne ploščice in si nehote izklopimo miško in si kar naenkrat povečamo glasnost. Ena izmed rešitev je, da si programske opreme, ki to omogoča, preprosto ne naložimo.

Različica, ki smo jo imeli na preizkusu, nima že naloženega operacijskega sistema. Zraven dobimo le gonilnike za Microsoft Vista, operacijskega sistema Windows XP pa niti ne moremo naložiti, saj se je med namestitvijo vedno prikazal "blue screen of death". Seveda smo poizkusili z več različicami Windows XP in niti ena ni uspela.

Prijetno nas je presenetilo tudi trajanje delovanja, saj prenosnik na akumulator pod normalno obremenitvijo zdrži tri ure in dvaindvajset minut.

Asus M70Vn je za svojo ceno zelo zmogljiv.

Asus M70Vn

Productivity: 142,0.

VideoCreation: 105,0.

Trajanje delovanja: 3 ure 22 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 5.

Mere: 41,0 x 29,8 x 4,1cm, 3,8 kg.

Značilnosti: Intel Core 2 Duo T9400, 2,53 GHz, 4096 MB ram, 2x320 GB disk, DVD-RW, WLAN 802.11 a/b/g/n, bluetooth, vrtljiva spletna kamera.

Zaslon: 17,1-palčni, 1920 × 1200 pik.

Operacijski sistem: Brez.

Cena: 1399 EUR.

Prodaja: Asus partnerji, www.asus.com, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, oprema, trajanje akumulatorja.

Proti:    Nima enote blu-ray, brez operacijskega sistema.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji