Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: Primož Gabrijelčič | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, prenosnik, netbook, nenehni testi

Asus Eee PC 1008HA

Asus, začetnik trenda "netbookov", ohranja svojo vsenavzočnost na tem trgu tudi z množico najrazličnejših modelov. Od devetnajstih različic Asusovih desetpalčnikov smo si ogledali najboljšo.

Da, prav res jih je devetnajst - in to brez upoštevanja različnih operacijskih sistemov, ki jih lahko namestimo na nekatere. Od "pradavnega" modela 1000, prvega z desetpalčnim zaslonom, smo tako prišli že do različic 1005 in 1008, pa tudi do enajstpalčnega 1101. Omenjamo jih zato, ker se od drugih ločijo po obliki. Niso več grde oglate škatle, temveč spredaj stanjšani in vsepovsod zaokroženi prenosnički oziroma "školjkice" (seashell). Danes smo vzeli pod drobnogled najmočnejšega desetpalčnika - Eee PC 1008HA.

Prenosnik je dokaj standardne velikosti za model z desetpalčnim zaslonom. 26 centimetrov širine, 18 centimetrov globine in debelina od 18 do 26 mm so ravno prav za prenašanje v roki, v kakšno manjšo torbico pa ga seveda ne bomo mogli stlačiti. Nič hudega, kajti 1008 je namenjen prenašanju v roki, tako da vas vsi opazijo in vam ga zavidajo. K opaznosti pripomorejo tudi barve, ki so lahko bela (pravzaprav zelo rahlo slonokoščena), črna, roza, modra, safirno modra ali rubinsko rdeča.

Zaslon je zelo dober. Osvetljenost (LED) je enakomerna in zelo svetla, kontrast pa odličen. Tipkovnica ima velike tipke s kar spodobnim hodom (več kot 1 milimeter) in se hitro navadimo nanjo. Težave bodo imeli le lastniki velikanskih rok, a zanje netbooki pač niso bili ustvarjeni. Zaradi stiskanja s prostorom je nekaj navigacijskih tipk (Home, End in podobne) dosegljivih le s pritiskom na Fn in tipko. Na tipkovnici najdemo originalno natisnjene šumnike po jugoslovanskem razporedu.

Poglavje zase je sledilna ploščica. Ta je iste barve kakor preostanek ohišja in jo prepoznamo le po majhnih bunkicah na njeni površini. Tipka je ena, a lahko z njo kliknemo na levi ali desni strani. Ploščica zna slediti več dotikom (multitouch), a to boste zaenkrat izkoristili le v redkih programih. S tem lahko, recimo, spreminjate velikost dokumenta v Wordu in spletnih brskalnikih, potem pa se možnosti rabe že končajo. Navpično premikanje po dokumentih je rešeno malce nerodno. Levi prst mora počivati na ploščici nekje na levem robu, z desnim pa drsite gor in dol po desnem robu. Je pa ploščica, morda ravno zaradi večdotičnosti, silno občutljiva za motnje. Če je leva roka le malce preblizu ploščice, skače kazalka vsenaokoli, samo tja se noče postaviti, kamor jo poskuša potegniti desni kazalec.

Strojna oprema bi bila spodobna celo v kakšnem bolje opremljenem prenosniku, kaj šele v takem malčku. Procesor je Intelov Atom N280 (1,66 GHz in 512 MB drugonivojskega predpomnilnika), pomnilnik meri za take napravice standardni gigabajt, diska pa je spodobnih 160 GB. Asus vam podari še 10 GB spletnega prostora, kamor lahko shranjujete datoteke in jih delite z drugimi uporabniki, a ta ponudba velja le osemnajst mesecev, potem pa morate spletni prostor plačevati.

Vgrajena je spletna kamera s kar 1,3 milijona pik, ki se dokaj dobro obnese tudi v zelo kontrastnih razmerah, v njeni bližini pa sta skrita dva mikrofona. Ta postavitev naj bi omogočala odpravljanje šumov okolice. Od vmesnikov najdemo (skrite pod bolj ali manj dobro pritrjenimi pokrovčki) dva priključka USB, vtiča za slušalke in mikrofon, omrežni vmesnik RJ45, bralnik kartic MMC in SD(HC) in zanimivo rešen priključek za zunanji monitor. Ob strani prenosnika najdemo le majhen priključek, nekakšen mini USB, pod prenosnikom pa se skriva adapter, ki ta priključek predela v D konektor, uporaben za analogni priklop monitorjev.

Kljub omrežnemu vmesniku bomo tak prenosnik raje uporabljali brezžično. Na voljo nam je Bluetooth 2.1 in brezžični omrežni vmesnik, ki podpira standarde 802.11 b, g in celo n.

Ob operacijskem sistemu Windows XP Home so na računalnik prednamestili tudi nekaj bolj ali manj uporabnih programov. Tu je kompleten Microsoft Works, pa Skype, Acrobat Reader 8 in celo Microsoft Office 2007, a le v 60-dnevni preizkusni različici. Na namizju je tudi ikona za namestitev Norton Internet Security 2009.

Glavni adut Asusovih Eeejev poleg srčkanosti še vedno ostaja avtonomija. Šestcelični akumulator obljublja šest ur dela in to trditev smo preizkusili tudi v praksi.

Asus Eee PC 1008HA

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 52

Večpredstavni indeks SYSmark 2007 (VideoCreation): 41

Trajanje delovanja: 4 ure 31 minut

Zgradba in oprema: 6

Velikost in teža: 10

Mere: 26,2 × 17,8 × 1,8-2,6 cm, 1,1 kg.

Značilnosti: Intel Atom N280, 1,66 GHz, 1024 MB RAM, 160 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 10-palčni, 1024 × 600 pik.

Operacijski sistem: Windows XP Home.

Cena: 409 EUR.

Za: Kakovost izdelave, tipkovnica, akumulator.  

Proti: Cena, preobčutljiva sledilna ploščica.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji