Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor April 2012 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Alienware M14x

Navdušenci nad računalniškimi igrami so praviloma najzahtevnejši računalniški uporabniki, vsaj kar zadeva strojno zmogljivost. Z njimi tradicionalno povezujemo namizne računalnike, po možnosti si jih sestavijo sami z izbranimi komponentami, pri čemer je najpomembnejša grafična kartica, a tudi vse drugo (procesor, matična plošča, pomnilnik) sledi visokim zahtevam. Računalniška podjetja pa že kar nekaj časa izdelujejo modele tudi zanje, med njimi pa je najbolj znano specializirano podjetje Alienware (ki je že nekaj časa pod okriljem Della).

Od njih smo dobili na preizkus model M14x. Že samo ime nakazuje velikost zaslona, torej 14 palcev, sestav pa je seveda kar veliko. V preizkusni model je bil vgrajen Intelov procesor i7, bil je pri taktu 2 GHz. Pomnilnika je veliko, 6 GB, disk je klasični, obsega 500 GB. Seveda je ključnega pomena zmogljiva grafična kartica, Nvidia GeForce GT 555M vsekakor ne razočara - ima tudi 3 GB lastnega pomnilnika. Za varčevanje z energijo je vgrajena tudi Intelova integrirana kartica, prenosnik pa med njima preklaplja po potrebi. Kljub temu ne moremo ravno pričakovati pretirano dolgih časov delovanja na akumulator, v našem preizkusu je zdržal dve uri in 38 minut.

Seveda pa so igričarski modeli znani tudi po živahnem, že kar nevarnem videzu. Po oblikovni plati spominja prenosnik na športne avtomobile, predvsem sprednja stran prikliče v spomin kak Lamborghini. Računalnik je predvsem debel (skoraj tri centimetre) in glede na velikost tudi kar težak (slabe tri kilograme). Je kakovostno grajen iz črne plastike, pod zaslonom je svetleč napis podjetja, pod njim pa še logotip. Še bolj pa izstopa od zadaj osvetljena tipkovnica, ki žari v različnih barvah, osvetljen je tudi rob sledilne ploščice.

Alienware M14x je soliden prenosnik, ki pa se po zmogljivostih še vedno težko meri z namiznimi konkurenti. Ni ravno poceni, zanj zahtevajo nekaj čez 1400 evrov, zanj pa se bodo odločili predvsem tisti z res specifičnimi željami oziroma potrebami.

Alienware M14x

Poslovni indeks SYSmark 2007 (Productivity): 127.

Večpredstavni indeks SYSMark 2007 (VideoCreation): 219.

Trajanje delovanja: 2 uri 38 minut.

Zgradba in oprema: 8.

Velikost in teža: 6.

Mere: 33,7 × 25,8 × 3,8 cm., 2,92 kg.

Značilnosti: Intel i7 2630QM 2 GHz, 6144 MB RAM, 500 GB disk, WLAN 802.11 b/g/n, bluetooth.

Zaslon: 14-palčni, 1366 × 768 pik.

Operacijski sistem: Windows 7 Home Premium.

Cena: 1468 EUR.

Prodaja: Avtera, www.avtera.si.

Za: Zmogljivost, videz.

Proti: Velikost in teža, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji