Objavljeno: 26.5.2006 19:02 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2004 | Teme: nenehni testi, prenosnik

Acer TravelMate 292ELCi

Acer TravelMate 290ELCi sodi med cenovno dokaj ugodne in zadovoljivo opremljene prenosnike, ki temeljijo na mobilni izvedbi procesorja Celeron. Delovni takt tega je 1,3 GHz. Ohišje je povprečne velikosti in teže, izdelano pa je iz temno sive plastike. Tipkovnica je dokaj dobra, vendarle pa vsaj uporabnike "standardnih" tipkovnic lahko zmoti, da nima desne tipke CTRL, niti desne tipke ALT, namesto njiju sta nameščeni tipki "insert" in "delete" - ob pomoti torej vklopimo/izklopimo "vrivanje" ali celo kaj zbrišemo. Tudi druge kontrolne tipke (torej tiste za hitro premikanje po dokumentu) so nelogično razporejene po tipkovnici in se jih je treba privaditi (če uporabnik hkrati uporablja tudi še namizni računalnik, je to seveda konfuzno). Slovenski znaki so na tipkovnico dodani z nalepkami. Nad tipkovnico sta tudi tipki, katerih namen lahko določimo. Zvočniki so ob strani ohišja, njihova kakovost je povprečna.

Pomnilnika je za 256 MB, vgrajeni disk ima zmogljivost 40 GB, optična enota pa je kombiniran DVD-CD/RW pogon. Na voljo so vsi "standardni" priključki, razen zaporednega in bluetootha. K standardni opremi sodi tudi omrežni vmesnik po standardu 802.11g, prenosnik pa ima tudi modem, infrardeči in omrežni vmesnik. Tu so še trije priključki USB 2.0, izhod za zunanji monitor, ni pa izhoda za video (ali TV).

Zaslon ima diagonalo 15 palcev in ločljivost 1024 × 768 pik, kot, pri katerem je vsebina še vidna s strani, pa je soliden. Moti le, da sliko hitro "izgubimo" pri gledanju "od zgoraj" ali "od spodaj" (za ljudi, ki velikokrat popravljajo položaj sedenja, je to lahko zelo moteče, saj si morajo vedno znova nastavljati položaj monitorja). Grafika temelji na Intelovi integrirani rešitvi Extreme Graphics 2 in daje dokaj povprečne hitrostne rezultate. Še počasnejši pa je bil pri merjenju Business Winstone 2001, kjer je dosegel indeks vsega 38,1. To je za Centrino M slab rezultat. Boljše je trajanje 4300 mAh akumulatorja, saj je pri preizkusu Battery Mark zadostoval za tri ure in petdeset minut.

Acer TravelMate 292ELCi

Mere: 33,3 × 32 × 27,6 cm.

Značilnosti: Celeron M, 1,3 GHz, 256 MB RAM, 40 GB disk, DVD/CD-RW, vmesnik WLAN 802.11g.

Zaslon: 15-palčni, 1024 × 768 pik.

Trajanje delovanja: 3 ure in 50 minut.

Hitrost: 38,1.

Skupna ocena: 64.

Cena: 287.712 tolarjev.

Prodaja: TrendNet, www.trendnet.si, (03) 586 30 33.

Za: Trajanje delovanja, opremljenost.

Proti: Hitrost, manjkata desni CTRL in ALT, nima video izhoda.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji